A menstruációs naptár appokra védekezésnél nem mindig lehet számítani

Digitális korban van lehetőségünk / vagyunk kénytelenek védekezni, és az igényeket egy sor alkalmazás hivatott kielégíteni. Aki nem akar fogamzásgátló tablettát szedni, vagy más módon védekezni, kipróbálhatja a menstruációs naptár appokat is. De valóban védekezni csak kevés alkalmazás segítségével lehet.

A menstruációs naptár appok piaca virágzik. Az alkalmazási elvük nem új: a test működésének megfigyelésével, és / vagy bizonyos paraméterek mérésével a segítségükkel meghatározható a termékenységi ablak. A ciklus megfigyelt és pontos adatait megadják egy applikációnak, amely a kiértékelést fogja végezni.

Ezeket az alkalmazásokat nem kifejezetten fogamzásgátlásra tervezték. Gyakran a gyártó által megadott cél a ciklusdokumentáció, vagy termékenységi támogatás, ezek ugyanis a felelősségvállalás szempontjából kevésbé problematikusak, magyarázta Dr. Petra Frank-Herrman nőgyógyász (Heidelbergi Egyetemi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika). A tapasztalatok szerint azonban amint az appok termékenységi ablakot mutatnak, sokakat nem érdekel, mi áll a tájékoztatóban a felelősségkizárásról, fogamzásgátlásra is használják.

A számos különböző app pontos értékelése nehéz. Jelenleg nincs megfelelő kötelező teszt annak ellenőrzésére, hogy az alkalmazások biztonságosan működnek-e, mondja Frank-Herrman, aki a Német Nőgyógyászati Endokrinológiai és Termékenységi Orvostudományi Társaság (DGGEF) Természetes termékenység és családtervezés részlegének vezetője is.

Néhány app rendelkezik CE-jelöléssel, vagy TÜV pecséttel, Frank-Hermann azonban ezt problémásnak tekinti, mivel az értékelések csak a gyártó által szolgáltatott információkon alapulnak, és nincs felülvizsgálat arra vonatkozóan, hogy a termékenységi ablak helyesen jelenik-e meg.


A nőgyógyász szerint a rendelkezésre álló alkalmazásokat alapvetően három kategóriába lehet sorolni. Az elsőbe tartoznak az előrejelző-mérési rendszerek illetve alkalmazások, amelyek előre jelzik a termékenységi ablakot. Ezek a korábbi ciklusok adatait használják az aktuális ciklus termékenységi ablakának megállapítására, például az átlagos ciklushosszt vagy a korábbi hőmérséklet emelkedéseket. Az aktuális ciklusból származó adatok semmilyen szerepet nem játszanak.

Ha valaki védekezésre akarja használni ezeket az menstruációs naptár appokat, nagyon elővigyázatosnak kell lennie, figyelmeztet Frank-Hermann. Az ezen az elven működő alkalmazások nem alkalmasak erre a célra. A korábbi ciklusok hosszának nagy változatossága miatt nem lehet megbízható előrejelzést adni a következőre. Még a hőmérsékletmérés segítségével is csak az aktuális ciklus termékenységi fázisának végét lehet meghatározni, többet nem, hangsúlyozta a nőgyógyász.

Ennek következtében az is érdekes, hogy a Natural Cycles app, amely a hőmérsékletmérést egy előrejelző algoritmussal kombinálja, az FDA fogamzásgátló orvostechnikai eszközként jóváhagyta. Az orvos kritizálta többek között, hogy a jóváhagyáshoz az adatokat maga a gyártó gyűjtötte és értékelte, és lényeges pontokon hiányosak. (Nem meglepő, hogy többen is teherbe estek a használata mellett: The Guardian)

Alapvetően azokat az alkalmazásokat kellene előnyben részesíteni, amelyek a termékeny napokat az aktuális ciklusban határozzák meg. Ide tartoznak a természetes családtervezési módszereken alapulók, amelyeknél a nő által személyesen megfigyelt paraméterek (mint a hőmérséklet, méhnyaknyák) alapján határozza meg a termékenységi ablakot.

A menstruációs naptár appokra nem mindig lehet számítani

A biztonságos védekezéshez a szimptotermális módszer egy bizonyítékokon alapuló változatát, tehát az ébredési alaphőmérséklet mérésének és a méhnyaknyák vizsgálatának kombinációját kellene választani. Ez a két paraméterrel végzett kettős ellenőrzés nagyon biztonságos.

A szimptotermélis módszerek sikeres alkalmazásának feltétele, hogy a nők megtanulják megfigyelni a testi tüneteiket, majd helyesen értelmezni azokat. A szimptotermális módszer kombinálja a naptármódszert, a test alaphőmérsékletének grafikus ábrázolását és a méhnyaknyák megfigyelését. A módszer alapját a méhnyaknyák vizsgálata képezi, a többi módszer ellenőrző jellegű.

Új a hüvelyi éjszakai mérésben: ehhez egy alap testhőmérséklet mérésére képes chipet egy éjszakán keresztül kell használni, mint például egy tampont. Az adatokat adapterrel vagy Blootooth-on keresztül továbbítják. Frank-Hermann szerint ez egy érdekes fejlesztés. Ugyanakkor még mindig nincsenek megbízható vizsgálati eredmények, a mérés minősége nem egyértelmű.

Az ösztron-glükuronid és az LH szint koncentrációját vizeletből mérő tesztcsíkok, vagy azok, amelyek az alap testhőmérsékletet is mérik, a tanulmányok szerint a teherbeesés szempontjából érdekesek, de védekezésre, terhesség megelőzésének céljából általában túlságosan bizonytalanok, vagy informatív adatok hiányoznak, értékeli Frank-Herrmann.

Az orvos szerint jelenleg több olyan alkalmazás is létezik a piacon, amelyek egyéb paramétereket mérnek, például olyan karkötő, amelyik a pulzus és a testhő változásait folyamatosan méri. Figyelni kell viszont arra, hogy ezek a perifériás hőmérsékletet mérik a centrális helyett, amelyhez az NFP módszernél szükség lenne. (Perifériás: vagyis szájban, hónaljban, vagy egyéb külsőleg mért hő; centrális: például végbélbe dugott, vagy a keringéssel közvetlen kapcsolatban lévő mérő.)

A kezdeti vizsgálati eredmények csalódást okoznak Frank-Hermann szerint. Nagyon kétséges, hogy ezek a módszerek elég pontosak-e ahhoz, hogy a fogamzásgátlásban valóban hasznukat lehessen venni.

Forrás: PZSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!