A tervezés, a felkészülés a terhességre nagyon fontos. Egy nem tervezett terhesség meglepően nagy megterhelést okozhat szellemileg, fizikailag és anyagilag is. Ha előre gondolkodsz, tervezel, figyelsz magadra és az életedre, minden sokkal könnyebb lesz. Egy egészséges babához több mindenre is gondolnod, készülnöd kell, több tényezőt is figyelembe kell venned.

(Fel)Készülés a terhességre

 • Bár nyilván ezen túl vagy, azért nem árt gondolkodni egy kicsit. A gyermeknevelés nem egy emberes feladat, bár természetesen a muszáj nagy úr, és mások is megoldják. A természet rendje mégis az, hogy a babának legyen anyja és apja is. Megfelelő a partnered?

  Kérdezd magadtól: akar babát? Szeret annyira, hogy kitartson, ha nehézségek adódnak? Megérti és elfogadja a változásokat, amik a gyermekvállalással járnak? Megváltozik az életetek, megváltozol te is, lelkileg és testileg egyaránt.
  Van annyira felnőtt a párod, hogy hogy ezeken túl is lát? Képes és hajlandó segíteni, ha úgy adódik pl. a házimunkában, vagy csak a kiszolgálásra vár? Rengeteg kérdést lehet feltenni, de elsősorban neked kell tisztáznod, miről gondolod azt, hogy fontos neked.
 • Ha bármi probléma van az életedben, jobb előre rendezni, megoldani. A stressz nem tesz jót egyikőtöknek sem, és ebbe a párod is beleszámít. A férfiak amúgy is nehezen viselik a változást, nem kell plusz idegeskednivaló.
  Nehéz nem stresszelni, nem aggódni ez alatt az időszak alatt, de egyszerűen muszáj a baba érdekében csökkenteni, amennyire csak lehet. Ha megtanulod magad elengedni, és az örömre koncentrálni, a teherbeesés esélyeit is növeled.
 • Ha fogamzásgátlót használtál eddig, addig várnod kell, amíg a szervezetedből biztosan kiürül. Erről az orvos tud felvilágosítást adni. Addig is célszerű más módon védekezni, hogy a terhesség akkor jöjjön létre, amikor már a szervezeted készen áll rá.
 • Az alapos orvosi vizsgálatokat nem lehet eléggé hangsúlyozni. Számos szűrés létezik, ami segít a későbbi gondok elkerülésében. Ne hagyd ki őket, és ne hagyja ki a párod sem. A baba egészségét egy csomó dolog befolyásolja, ezek közé tartozik a genetika is, a fizikai és lelki egészség.
 • Ha eddig nem törődtél vele, erősen ajánlott mostantól odafigyelned az egészségesebb életmódra. Aki felelőtlen és önző, az úgysem fog változtatni. De ha hajlamos vagy a lustaságra, és utána a megbánásra, akkor most erősnek kell lenned.
  A kisbabád egészsége múlhat rajta, és ha később valami (akár apró, akár nagyobb) baj történik, akár jogos, akár nem, magadat fogod okolni. Ha odafigyelsz az étkezésre, mozgásra, pihenésre, legalább emiatt nyugodt lehetsz.

Készülés a terhességre

 • Ugyanez igaz a káros szenvedélyekre, főleg a cigarettára. A kábítószert kihagynám, ha annyira felelőtlen valaki, hogy droghoz nyúl, akkor a baba érdekében sem fog lemondani róla. A cigarettát letenni sem egyszerű mutatvány. De nagyon fontos.
  Még akkor is, ha a tévében bemutatják a felelőtlen anyukát, aki végigdohányozta a terhességét, és semmi baja a kisbabának. Most még. És később? És ki garantálja, hogy a te kisbabádnak sem lesz baja tőle? Nincs két egyforma eset. Megéri kockáztatni valakinek az életét, egészségét azért, mert nem vagy elég erős?
 • Ha még nem szedsz magzatvédő vitamint, itt az ideje elkezdeni, de minimum folsavat juttass eleget a szervezetedbe. A minimum 600 mikrogrammot jelent. Ez elengedhetetlen az idegcső-záródási rendellenesség kockázatának csökkentéséhez.
  A legtöbb orvos javasolja a magzatvédő vitamin szedését, de ez a te döntésed. Ha úgy döntesz, hogy nem szeded, akkor nagyon figyelj a megfelelő mennyiségű vitamin elfogyasztására. Kérd ki már most egy dietetikus tanácsát.

A terhességre való felkészülés nem egyetlen nap feladata, és nem egyetlen döntés. Nem csak neked kell készülnöd, hanem a körülötted élőknek is, a leendő apának és nagyszülőknek is, sőt, a munkahelyeden sem árt elgondolkodni.

A legtöbb kismamának már nincs hová visszamennie. Új helyet keresni kisbabával nagyon nem egyszerű. Ha van lehetőséged olyan tevékenységre, munkára, amit otthon végezhetsz, ne habozz. Szükséged lehet rá.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!