Késői apaság: a kockázatok

Nem csak az anya életkora döntő jelentőségű a várandósság folyamán. Egy az USA-ban sok résztvevővel végzett tanulmány ismét bizonyítja, hogy az apa életkora is befolyásolja a magzat fejlődési rendellenességeinek kockázatát. Hasonlóképpen az idősebb férfiak partnerei is gyakrabban szenvednek el komplikációkat a terhességük során.

A késői szülővé válás lehetséges kockázatait már régóta figyelembe vették leginkább a kismama életkorára vonatkozóan. Az apa életkorának befolyását eddig elhanyagolták – tájékoztat Dr. Stefan Schlatt, a Münsteri Egyetemi Kórház Reproduktív Gyógyászati ​​és Andrológiai Központjának igazgatója, egyetemi tanár.

Mindeközben a tanulmányok újra és újra nyilvánvalóvá teszik, hogy az apa magasabb életkora elősegíti az anyánál és a babánál előforduló szövődmények megjelenését.

A British Medical Journalban közzétett nagyszabású amerikai tanulmány, amelyben 40,5 millió élve született gyermek adatait értékelték ki, azt mutatja, hogy a terhességek a legidősebb apákkal a legkedvezőtlenebb lefolyásúak.

A 45 év feletti apai életkor, összehasonlítva egy 25 és 34 éves korral, koraszülésre, és alacsony születési súlyra vonatkozóan is egy szignifikánsan magasabb kockázattal járt együtt. A legidősebb apák gyerekei egyértelműen gyakrabban szorulnak légzéstámogatásra születésük után, és gyakrabban kell őket intenzív osztályon ápolni.


Más korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy olyan betegségek, mint az autizmus vagy a skizofrénia az apai életkorával is összefüggésbe hozható – egészíti ki Schlatt. A kismama kockázata az apa életkorával együtt a terhességi cukorbetegség kialakulására is tovább nőtt.
Késői apaság: a kockázatok
Ameddig további vizsgálati eredmények nem állnak a rendelkezésre, addig Dr. Heide Siggelkow (Német Endokrinológiai Társaság (DGE)) javasolja a leendő anyák és apák jobb felvilágosítását, és a lehetséges kockázatokra való rámutatást. Ebből a szempontból azt tanácsolom a 40 év alatti férfiaknak, hogy gondolkodjanak el, hogy a spermiumuk lefagyasztása egy lehetséges opció lehetne – mondja az endokrinológus.

Forrás: Pharmazeutische ZeitungSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!