Hőmérőzős, ovulációs kérdések

Babát szeretnél, és már egy csomót olvastál a ciklusról, a peteérésről, az ovulációs tesztekről, hőmérőzésről… a kérdések száma mégsem csökken. Most akkor mikor is kellene pontosan ovulálnod? Azon a napon sikerülni fog a baba? És ha mégsem akkor történik? Mi van a hővel: felmegy, nem megy fel? …

Számolgatunk

Kiszámoljuk, hogy x napos a ciklus, akkor y napon van a peteérés. Ha x=28, akkor y=14. Vagy nem. Ez csak egy átlag, ami sokszor igaz, máskor meg nem. Vannak olyanok is, akiknek a peteérésük a 12. napon van, másoknak esetleg a 15. napon. Meg persze közte is.

Nem beszélve arról, hogy mindig mindenben van kivétel. Így nálad is lehet a szép rendszeres ciklusaidtól függetlenül egy olyan hónap, amikor teljesen más időpontra esik a tüszőrepedés, vagy totál kimarad a peteérés. Ez még nem jelent bajt, valami változott az életedben, és reagál a szervezeted. Lehet a stressz miatt, vagy betegség miatt, akármi miatt.

Aznap “csinálunk” babát

Meg lehet próbálni (kell is), de ha arra az egy napra hagyatkozol, akkor nagy a valószínűsége, hogy csalódni fogsz. Meglepően kicsi az esélye annak, hogy a nagyjából a peteérés idején teherbe ess. Ha tehát komolyan gondolod, akkor próbálkozni kell, a megfelelő időszakban, lényeges: időszakban, ami ismét csak nagy általánosságban a 8-18. nap közötti időt jelenti, szóval minden másnap legyetek együtt. Ne minden nap, mert az sem jó.

Terhességi gyorsteszt, ovuláció

Ovulációs tesztelünk

Nagyon jó! Nem csodaszer, de egy plusz segédeszköz, ami bizony sok nőnek segít. Nem mindegy azonban, mikor kezdesz tesztelni, hány napig tesztelsz, milyen körülmények között. Ebből a leglényegesebb a mikor kezded. Van itt egy táblázat »


Egy alapvető tudnivalót azért leírok: ha számolgatsz, hogy a ciklusod ilyen hosszú, az első napja ekkor van, akkor a peteérés meg akkor, hát tévúton jársz. A peteérésről tudnod kell, hogy nem a menstruációd első napja után van 14 nappal, hanem a következő előtt 14 nappal. Mivel ezt nem tudod előre, mert nem vagy látnok, indulj ki a legrövidebb ciklusod hosszából, és annak megfelelően kezdd használni a teszteket.

Az a bizonyos 14 nap

A luteális szakasz hossza elméletben állandó, 14 nap hosszúságú, amit az előbb emlegettünk. De ez sincs kőbe vésve, nem mindig 14 nap, de azért 16 napnál nem több. Ez a tesztelésnél érdekes, amikor a pozitív ovulációs teszthez hozzászámolsz 14 napot, és fura ciklushosszt kapsz, ami nem fedi a valóságot.

Ennek a legalapvetőbb oka az, hogy az ovulációs teszt nem az ovulációt magát mutatja, hanem a luteális hormon (LH) csúcsát, ami után általában 36 órával várható az ovuláció. Tehát nem azt jelenti, hogy a teszt nem jó, vagy hogy valami bajod van, hanem csak annyit, hogy rosszul számoltál.

Hőmérőzünk is

Ennek is vannak szabályai, amiket a pontos eredmények érdekében be is kell tartani, és vannak információk, amikre nem mindig érdemes hallgatni. Nézzünk néhányat:

  • ugyanakkor mérj minden nap
  • legyen meg a kellő mennyiségű alvás, ha nem sikerül, akkor fel kell írni – hogy mennyi a minimum, az is kérdés, de a legtöbb orvos a 6 órát tartja helyesnek
  • üreges testrészben mérj – ennek fontosságával nem mindenki ért egyet, de ha komolyan gondolod a babát…
  • ne csinálj semmit a mérés előtt – attól, hogy valaki egyszer pont ugyanannyit mért mozgás után, mint előtte, neked nem kell elrontanod a mérésedet
  • ugyanazt a hőmérőd használd minden nap – hogy ez milyen típusú, az tulajdonképpen mindegy
  • a hőmérő használati utasításának megfelelő ideig mérj – ha 10 perces, akkor addig, ha csipogós digitális, akkor csipogásig

Ne hallgass a vészmadarakra, kivéve, ha az orvosod mond valamit:

  • ha nem annyi az alaphőd, mint a nagy átlagnak, ijedezés helyett kérdezd meg róla az orvosodat. Egyáltalán nem biztos, hogy valami bajod van, pl. pajzsmirigy. Van olyan ember is, akinek az alaphője 36,8 – 37 körül van, és egészséges.
  • ha másképp emelkedik a hőd, mint a többieké, először az orvost kérdezd, mitől lehet. Egyáltalán nem biztos, hogy valami bajod van, nem kell mindenkinek egyformán emelkednie pont ugyanannyit. A lényeg, hogy emelkedjen.
  • hogy mikor esik le a hő, leesik-e egyáltalán, vagy elkaptad-e, amikor leesett (a kettő között különbség van, ugye?), szintén egyéni.

A hőmérőzésről egy kicsit bővebben itt »


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!