Ismét egy sokszor visszatérő kérdés. Kell-e magzatvédő vitamin, kell-e / elég-e a folsav, megfelelő-e a színes táplálkozás? Mikortól meddig kell szedni, és egyáltalán miért, a terhesvitamint? Ha nem akarsz bármilyen okból magzatvédő vitamint szedni, az orvos sok esetben a sima folsavat javasolja helyette. Mit tudunk róla?

A B11-vitamin egyik formája, melyet mesterségesen állítanak elő. A természetes alakja a folát, ezt zöldségekben lehet megtalálni, ilyenek a kelbimbó, saláta, spenót, brokkoli. Jelentős szerepe van a korai magzati korban esetlegesen kialakuló rendellenességek kivédésében.

Konkrétabban: 60-70%-ban kivédi az idegcső-záródási rendellenességeket: az agy- és koponyahiányt, a nyitott gerincet, amelyek a központi idegrendszer leggyakoribb és legsúlyosabb fejlődési rendellenességei.

Hogy további rendellenességek (végtaghiány, szív- vagy vese-rendellenesség) kialakulásának megakadályozásában mekkora szerepe lehet, arra még nincs bizonyíték.

Mennyi folsav javasolt? 3mg vagy csak 0,8mg?

Nem mindegy a mennyiség. A fogantatás időpontjában nagyjából 0,7 mg-ra lenne szükség a fejlődési rendellenességek elkerüléséhez, szemben az átlagosan elfogyasztott 0,2 mg-mal. Ez nyilván nem megy természetes forrásból, a szervezetünk pedig a B11-vitamint nem képes előállítani, ezért kell a mesterséges megoldás, a folsav.


Itt viszont figyelni kell. A nálunk kapható legtöbb tabletta 3mg-ot tartalmaz, ami terhesség alatt nagyon sok, vérszegényeknek szokták adni. Terhesség alatt (a jelenlegi ajánlások szerint) az adag nem haladhatja meg az 1mg-ot.

Szerencsére azért kapható olyan is, amelyet kifejezetten terheseknek ajánlanak, pl. a Bio-Folsav tabletta, vagy nem bio, de csak 0,8mg-ot tartalmazó is. Megoldást jelenthet a 3 mg-os tabletta negyedelése is, ha túl sok van otthon.

Egy kis visszalépés: nem tévedés a 60-70%, önmagában a folsav erre képes. Éppen ezért valóban az egyik legfontosabb összetevője a terhességi vitaminoknak.

De azok egy csomó mindent tartalmaznak még a folsavon túl is, amelyek közül a következő legfontosabbak a B12-, B6- és B2-vitaminok. Ezek így együtt a fent említett idegcső-záródási problémák nagyjából 90%-át képesek megelőzni.

Folsav természetesen

De vajon hasznosítja a szervezeted a folsavat?

Hogy ezt miért fontos tudni? Mert sokan vannak, akiknek a szervezete nem képes átalakítani sem a folsavat, sem a folátot aktív vegyületté. Itt jön képbe az MTHFR nevű gén. Ha az nem működik megfelelően, az hajalmosító tényezőnek számít az idegcső-záródási rendellenesség kialakulásában.

Van olyan mutációja is, amely egyéb komplikációkat okozhat, preeclampsiát, HELLP-et akár, vagy spontán vetélést, méhen belüli elhalást.

Megoldást jelenthet a biológiailag aktív folsav, amely jobban hasznosul a szervezetben. Ezért érdemes ilyen tartalmú magzatvédő vitaminokat keresni, erről az orvos tud felvilágosítást adni, ha rákérdezel.

A megelőzésben fontos szerepe lehet, hogy létezik szűrővizsgálat is, amelyet célszerű a terhesség előtt elvégeztetni. (Pl. genszures.hu, de van több is.) Pozitív eredmény esetén terhességtől függetlenül is folsavpótlásra szorulsz majd, ami terhesség alatt még többet jelent. De megéri.

Terhesség előtt, alatt?

A másik örök kérdés. Mikortól kell szedni, hogy tényleg hatásos legyen? Erre a jó válasz az, ha tudatos vagy, és tervezed a terhességet, a remélt fogantatás előtt 2-3 hónappal. A szokásos ellenérv pedig, hogy senki sem tudja előre pontosan, hogy természetes úton mikor is fog megfoganni. Ez igaz.

Ettől függetlenül tény marad, hogy mire megtudod, hogy babát vársz, a folsav szempontjából lényeges fejlődési szakasz már lezajlott, már eldőlt, hogy a baba egészséges-e vagy sem. És itt tulajdonképpen mindegy, hogy „sima” folsavról és egyéb formájú vitaminokról vagy egy nagy doboz magzatvédő vitaminról beszélünk.

A fontos időszak a magzat fejlődésének 15. napján kezdődik. Ekkor indul meg a központi idegrendszer fejlődése, az idegcső kialakulása. Az idegcső érdekesen fejlődik: először csak egy ideglemez, aztán a két széle elkezd egymáshoz közelíteni, majd szépen csővé alakul. Először a közepén, majd a felső és az alsó végén záródik.

Ez pedig lezajlik egy hét alatt, amikor a magzat még mindig csak 28 napos. Ha mégsem záródik, akkor alakul ki az agy- és koponyahiány, vagy a nyitott gerinc. Az idegcső-záródási rendellenességekről itt bővebben.

A legtöbben a magzat életének 28. napján már tudunk a kis jövevényről, de addigra már (ebből a szempontból) késő, és sokan csak még később jutnak el a biztosig, majd a gyógyszertárig.

Igaz ugyan, hogy további súlyos rendellenességek kialakulhatnak még a terhesség 77. napjáig, amelyek elkerülése miatt a vitamint szedni még mindig nem késő, sőt, kifejezetten javasolt. Csak az “eleje” az, ami már eldőlt.


1 hozzászólás

  1. Miri

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!