Babát akarok – most azonnal!

Nem mindenki gondolkodik egyformán a babakérdésről. Jöhet, ha akar, teszünk is érte, és most legyen itt rögtön – mindenkinek a vérmérséklete szerint.

Sokan vannak (vagyunk), akik ha egy szer eldöntötték, hogy készen állnak a terhességre és az anyaságra, leginkább már tegnapra szeretnék. Aztán sokan közülük megtanulják, hogy ezt (babát akarok) könnyebb kimondani, akarni, mint megvalósítani.

Van néhány tipp, tanács és eszköz, amikkel megismerheted a szervezeted működését, a ciklusodat, és tenni tudsz a gyorsabb teherbeesésért. Ilyen lehet az ébredési hő figyelése, LH teszt, nyákteszt, spermaanalízis.

Figyeld a ciklusodat, a rendszerességét, milyen hosszú, hány nap telik el a menstruációk között, és az mindig ugyanannyi-e. Ezután szükség lesz egy kis matekra.

Ha azt tapasztalod, hogy a menstruációs ciklusod rendszeres, 28 napos ciklus, akkor könnyen kiszámíthatod az ovuláció legvalószínűbb napját (28 – 14 = 14).


A pontos időpontot meghatározni sajnos csak utólag lehet, előre csak a valószínűségét lehet kimondani. 28 napos ciklus esetén ez a 14. napon várható, ha ettől eltérő hosszúságú a ciklusod, akkor a menstruáció első napja – 14 nap, ez visszaszámolva megadja, mikor volt (valószínűleg) az ovulációd.

A menstruáció első napjának meghatározása is felmerült már kérdésként: akinél pecsételő vérzés jelentkezik, majd utána a ”normális” vérzés, annál a pecsételő vérzés napjai nem számítanak.

Az ovuláció napján, és az előtte levő kb. négy – öt napon érdemes akcióba lépni. Sokan, akik szeretnének ugyan babát, de nagyon sokat dolgoznak, nem lassítanak, és nem veszik számításba, hogy nem elég csak a hét végén tenni a babáért, mert a fogamzásra legalkalmasabb időszak elég rövid, alig néhány nap.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor van a legtermékenyebb nap, mindenki mást mond. Van, aki szerint ugyanolyan esélye van minden napnak a hónapban, mások szerint a kb. öt – hat napos „fogamzási ablak” minden napja ugyanolyan jó, és megint mások szerint az ovulációhoz legközelebb eső időszak a biztos.

A petesejt csak 24 órán át életképes, szemben a spermával, ami 72 órán keresztül él a hüvelyben. Az is tény, hogy minden szervezet, ciklus más és más, ezért nincs olyan nap, amelyről 100%-osan ki lehetne jelenteni, hogy nem lehet teherbe esni. Ez alól még a menstruáció napjai sem kivételek. Nagyon ritkán pedig több peteérésről is szó lehet egyetlen cikluson belül.

Babát akarok – most azonnal!

Van néhány módszer, amely segít meghatározni az ovuláció idejét, és ezáltal növelni a gyors teherbeesés esélyét. De ettől még tény marad, hogy teljesen megbízható módszer az ovuláció előrejelzésére nem létezik, ezért a fogamzásra leginkább alkalmas napok előre történő meghatározása sem lehetséges 100%-osan.

 • Ébredési alaphőmérséklet nyomonkövetése: ez a hőmérőzés, vagy másképp Hillebrant-módszer. Lényege, hogy minden reggel azonos időben, ugyanott kell megmérni a testhőmérsékletet. Nem jó a hónalj, üreges szerv legyen, mint pl. a száj.
  Az ovuláció előtt a testhő általában 37 fok alatt van, az ovuláció időszakában emelkedik kb. 0,4 – 0,5 fokkal, és 37 fok fölé kúszik. Így meghatározható, hogy mikor következik / következett be az ovuláció.
  Nem ez a legajánlottabb módszer, mert könnyű pontatlannak lenni, a hőmérsékletet sok minden befolyásolja, amit figyelembe kell venni. Stresszes is, hogy időben ébredj, és minden utasítást betarts. Bővebben itt olvashatsz róla.
 • Ovulációs tesztek: a vizeletben lévő hormonok jelzik, hogy az ovuláció a küszöbön áll. A luteinizáló hormon (LH) szintjét észlelik, amelyet az agyalapi mirigy termel, és ami kiváltja az ovulációt. A szintje fokozatosan emelkedik, majd általában a tüszőrepedés bekövetkezése előtt 24 – 36 órával csúcsra ér.
  Egy tipp: ha úgy számítod, hogy az ovuláció a ciklus 14. napján esedékes, akkor kezdj tesztelni már akár három nappal előtte, amikor még biztosan negatív, így látni fogod a különbséget. Ha pozitív eredményt kapsz, „munkára” fel még aznap, és másnap is. Feltételezve, hogy minden egyéb rendben van, így a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek.
  És mi lehet “nem rendben”? Hiába van csúcson az LH-hormon, az még nem jelenti biztosan, hogy megtörtént a tüszőrepedés. Lehet, hogy az érett tüsző nem reped meg, tehát terhes sem lehetsz.
 • Nyákteszt: ovulációs nyákteszt. Nyálat vagy a méhnyak nyákját kell vele vizsgálni. Az ovuláció időszakában a nyák és a nyál szerkezete megváltozik. A méhnyak nyákja nyúlós lesz, olyasmi, mint a tojásfehérje. Segítségével meghatározható az ovuláció időszaka.
 • Spermaanalízis: kaphatóak férfi meddőségi tesztek, amelyek segítségével mérhető a spermium koncentrációja. Az eredmény lehet pozitív és negatív. Ha pozitív, akkor nagy eséllyel a férfi termékenysége rendben van, elég mozgékony spermiummal rendelkezik, de ez még nem garantálja, hogy terhes is leszel.
  Ha az eredmény negatív, nem bizonyítja a problémát, de további vizsgálatra lesz szükség. Ez a teszt elég drága és az eredménye nem ad elegendő információt, de jelzésnek jó. Általában mindannyian csak a női részre figyelünk, pedig a párunknál is lehet gond.
 • Étrendkiegészítő: amely tartalmaz többek között barátcserjét, L-arginin nevű aminosavat, antioxidánoskat, mint az E-vitamin, zöldtea, szelént, ásványi anyagokat, B vitaminokat, folsavat. Segíti a női szervezetet a terhességre való felkészülésben. Szedése előtt orvos véleményét ki kell kérni.


1 hozzászólás

 1. Csapó Brigitta

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!