Talán nincs is olyan férfi, aki elgondolkodna, majd magától tenne a terhesség létrejöttéért, ezért felkészítené a szervezetét, elkerülné a rejtett veszélyeket, amelyek a spermákat károsíthatják. Természetes (jó ez így?), hogy a figyelem középpontjában csak a leendő anyuka áll, az apára senki, még saját maga sem figyel. Pedig a teherbeeséshez apára is szükség van…

Ha a baba nem jön össze az elvárt idő alatt, akkor automatikusan a leendő anyukában keresi mindenki a hibát, még ő maga is. A legtöbb esetben a nők azok, akiket érdekel, hogy hogyan esnek hamar teherbe, később miért nem sikerül már, pedig az egészséges terhesség létrejöttében az apának (egészségének) is szerepe van. Néhány tennivaló, amit a terhesség érdekében a párodnak kellene megtennie.

1.) Találkozzon az orvosoddal

Menjetek el együtt az orvoshoz, akit fel fogsz kérni, hogy vállalja a terhesgondozást, majd a szülést. Ha még nincs választottad, akkor a háziorvos is tud tanácsot adni a következő témában. Beszélje meg vele az egészségi állapotát, a krónikus bajokat, a szedett gyógyszereket, és mondja meg, hogy babát terveztek. Essen szó az esetleges erekciós, ejakulációs gondokról is.

Vannak gyógyszerek (szteroidok, hormonkészítmények, néhány antibiotikum, némelyik vérnyomásra, gombára, fekélyre kapott gyógyszer és mások is), amelyek hatással lehetnek a sperma mennyiségére és minőségére, amik termékenységi problémákat okozhatnak. Ezek a folyamatok a gyógyszerek elhagyása után visszafordíthatók a legtöbb esetben, ezért érdemes megbeszélni előre, és esetleg másik gyógyszerre váltani.

Volt olyan tanulmány, amely szerint az orbáncfű és más gyógynövények is károsan hatnak a spermára, de ebben a kutatásban ezeket direktben összekeverték. Ez nem bizonyítja azt, hogy ezeket elfogyasztva valóban bajt okoznának. Az anabolikus szteroidok viszont csökkentik a spermiumok számát, és gyakran zsugorodásnak indulnak a herék. Tehát fontos, hogy az orvos mindenről tudjon, amit a párod bevesz, megeszik, megiszik (gyógyszer, gyógyhatású készítmény, gyógytea, akármi), és aszerint tudjon véleményt mondani.


Azt is meg kell beszélni az orvossal (ez kínos, emiatt nem lesz őszinte :(), ha bármi esély van szexuális úton terjedő fertőzésre. Ha van esély, akkor ki kell vizsgálni és szükség esetén kezelni. Lehet beutalót kérni urológushoz, más szakorvoshoz is.

Ahogy a leendő anyukáknak, úgy a leendő apukáknak is tisztában kellene lenniük a család egészségügyi történetével, születési rendellenességekkel, krónikus betegségekkel. A genetikai tanácsadáson is együtt kell majd megjelenni, ahol segítenek felmérni a kockázatokat, tájékoztatnak a lehetséges szűrővizsgálatokról.

Nem szabad elfelejteni megemlíteni az orvosnak a munkahelyi veszélyeket sem, ha vannak. Ilyen lehet, ha ki van téve nehézfémeknek, oldószereknek, veszélyes anyagoknak, amelyek befolyásolhatják a sperma mennyiségét és minőségét.

2.) A családot kikérdezni

Ez az előző ponthoz kapcsolódik. A férfiak a legritkább esetben vannak tisztában a család egészségügyi történetével, viszont most fontos lehet. Ezért most meg kell(ene) kérdezni a szülőket, nagyszülőket, miről tudnak, mi fordult már elő a családban. Ha kínos, vagy kérdéseket tesznek fel, esetleg lehet azt mondani, hogy új doki jött a körzetbe, aki nagyon alapos. 🙂

A legfontosabb megtudni, hogy volt-e genetikai rendellenesség, mentális retardáció, fejlődési késés, tüdőt vagy vért érintő betegség. Ezeket az első orvosi vizsgálat idejére jó tudni, mert segít eldönteni, hová, milyen szakemberhez kell fordulni, ha kell egyáltalán.

 

3.) Csatlakozni a te egészségesre váltott (ugye?) étkezésedhez

Már nincs rendben, hogy ő egészségtelen finomságokat eszik, miközben te a párolt zöldséget eszed a grillezett csirkemellel. A  harcra kész spermák érdekében neki sem ártana egészségesebb életmódra váltania. Tanulmányok szerint a szegényes, vitamin- és ásványi anyag hiányos táplálkozás ront a spermák minőségén. A kevés folsav bevitele (!) alacsony spermaszámot okozhat.

A napi ajánlott mennyiség (400 mikrogramm), és természetes úton, illetve tabletta formájában is bejuttatható. Vannak termékenységi szakértők, akik kifejezetten javasolják az alacsony spermaszámmal rendelkező férfiaknak az antioxidánsokat és aminosavakat is tartalmazó vitaminkészítményeket.

Szintén fontos a cink. A cink rövid távú hiánya is csökkenti a sperma mennyiségét és a tesztoszteron szintjét. Ráadásul megzavarhatja a folsav felszívódását is. A babát tervező férfinek naponta 11 mg cinkre lenne szüksége. Ott van még a C-vitamin is, amelyről kimutatták, hogy mozgékonyabbá teszi a spermákat.

4.) Vége az egész éjszakás buliknak

Nem csak a nőknek kell visszafogniuk magukat ezen a téren, hanem a férfiaknak is (kellene). A spermára hatással van a dohányzás, füst, alkohol, drogok, ahogy a petesejtre is. Veszélyes a passzív dohányzás is a későbbiekben (neked, aki a babát várod), ezért a legjobb, ha teljesen leteszi a cigit. A cigi, alkohol és a drogok szintén csökkentik a spermaszámot és a mozgékonyságot is. Talán hihetetlennek hangzik, de kutatók szerint a rendszeresen italozó apák gyermekei kisebb súllyal születnek, mint a nem alkoholizáló apák babái.

5.) A munkahelyi dolgok

Ez is az első ponthoz kapcsolódik, át kell gondolni, milyen veszélyek leselkednek a spermákra a munkahelyen (és most nem a titkárnőre gondolok…). Ilyen lehet a vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség, szerves oldószerek, növényvédők. Ezek is megváltoztathatják a spermákat, ami születési rendellenességhez vezethet.

A spermának három hónap kell a teljes érettséghez (a ma ürülő sperma három hónappal ezelőtt született), ezért legalább három hónappal a babaproject indulása előtt változtatni kell.

6.) Pezsgőfürdő, szauna, forró fürdő

A forróság megöli a spermát. Mivel három hónap kell, mire ezt kiheverik, ezért a nagy esemény előtt legalább három hónappal ezeket már kerülni kell. A herék jobban működnek, ha kicsit hűvösebben tartják őket, persze nem lefagyasztva. 🙂
7.) Rendszeres kerékpározás

Aki csak néha pattan biciklire, annak semmi oka az aggodalomra, de a keményen, szinte állandóan kerékpáron ülőknél előfordulhat alacsonyabb spermaszám, kisebb mozgékonyság. Ez a heti hat napot / legalább 2 órát biciklizőkre vonatkozik.

Minden sport, ami a herezacskó és a herék sérülését okozhatja, potenciálisan vezethet termékenységi problémákhoz. Nem beszélve a szoros nadrágról, amiben melegebb van a kelleténél, a herezacskó és környéke fülledt, forró és izzadt, ez is felelős lehet az alacsonyabb spermaszámért. A heréket nem véletlenül “tervezték” a testen kívülre, egy picivel alacsonyabb hőmérséklet a jó nekik.

+1) Pénzügyek

A gyermekre nem lehet anyagilag eléggé felkészülni. Ez kicsit vicces is talán, mégis fontos, hogy a párod is teljesen tisztában legyen a valósággal: a szülés után te jó ideig nem kapsz értékelhető mennyiségű pénzt, miközben a kiadások az egekben lesznek majd. Sok kapcsolat megsínyli, hogy apa nem bírja a terhet, hogy egyedül kell megkeresnie a plusz fős család betevőjét…Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!