Nem mindenki tudja előre, akár már kislány korában, hogy mi is lesz a gyermekei neve. Ha pedig tudja, akkor sem biztos, hogy az jó választás. Persze nézhetjük úgy, hogy nekünk ez tetszik és kész, de valójában nem könnyű feladat mindennek megfelelni. Hogy fogjuk becézni, hogy fogják csúfolni, mi jön ki a kezdőbetűkből, némelyeknek fontos a számmisztika…

1. A becenevek

Nem minden nevet lehet szépen becézni, ráadásul néha a becézett keresztnév igen vicces a vezetéknévvel együtt mondva. Persze nem kell mindenáron becézni, de mások úgyis megteszik, rosszabb esetben csúfolódva ezzel.

2. A kezdőbetűk

A kezdőbetűk néha jelentéssel bírnak, és nagyon is sokatmondóak. Emlékszem, nálunk volt egy fiú S.T. monogrammal. A vicc az egész suliban minden évben ez volt: Esté, esté’? Rémes volt. De lehet más is, akár H.D.D, akár a még rosszabb L.S.D. És a szülők csak akkor vették észre, amikor oviban rá kellett hímezni a betűket a holminkra.

Próbáld a vezetéknévhez a keresztnév kezdőbetűjét és fordítva is. Később jól jöhet, ha nem valami malacságot, vagy vicceset alkotnak együtt, mert sok helyen automatikusan a névből képeznek e-mail címet, pl. munkahelyen.

3. Az írásmód

Sok névnek, különösen a nem magyar neveknek több írásmódja is lehetséges. Végül mindegy is, hogy melyiket választjuk, a gyerek egész életében azt fogja magyarázni, hogy az ő nevét hogy kell leírni, rosszabb esetben hogy kell ejteni. Ezt a th-végűek, vagy y-osak amúgy is tapasztalják.


4. Népszerűség

Manapság inkább egyedi neveket keresnek a szülők a csemetének, nem jó a túl népszerű. Aztán persze a ritka név egyre gyakoribbá válik. Ha egy híresség is ugyanazt a nevet választja aztán, máris sokkal népszerűbb lesz a gyermekünk neve, mint szerettük volna.

5. Passzoljon a testvér nevéhez és a vezetéknévhez is

Gyakran az is fontos szempont, ha már van gyermek, hogy a kettejük neve együtt kimondva hogy hangzik. Nehogy valami kellemetlenre lehessen asszociálni belőlük, esetleg nevetséges legyen. A Földi vezetéknév után a Virág keresztnévvel pedig szegény ismerős kislányt sokat csúfolták.

6. Jelentés

Az internetnek hála egyszerűen fel lehet deríteni egy név jelentését, és azt is, hogy milyen híres emberek viselték. Barátnőm kedvenc neve a Médea volt, amíg meg nem tudta, hogy Medea a colchisi király lánya volt, és bizony mérgeket kevert. Sokaknak az is fontos, hogy milyen lesz a név rezgése, milyen jövőt és személyiséget jósol a gyermeknek.

Nem könnyű minden kitételnek megfelelő nevet találni, és még akkor sem lesz biztos, hogy később nem derül fény egy újabb csapdára. Talán ezért jobb a kettő keresztnév, csak akkor újra nézhetjük át a listánkat. 🙂

+1 a későbbi csapda

Fontosnak tűnt, hogy a magánhangzóra végződő vezetéknév után a keresztnév mássalhangzóval kezdődjön. Aztán külföldre költözéskor a név megfordult, és most lehetetlen kimondani 🙂2 hozzászólás

  1. Zsuzskamano
    • Borcsek Barbara

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!