Szülés után: megváltozott mellek

Szülés után a másik hatalmas változás a melleket érinti. Ráadásul a mellek minden elképzelhető módon megváltozhatnak, és a szoptatás végére úgy tűnhet, hogy két idegen valami csimpaszkodott a mellkasunkra, és elfedi az eddigi szép, de legalábbis jól megszokott ciciket. Amikről a tükörbe meredve fogalmunk sincs, vajon hová lettek?

Tejbelövellés

Az első döbbenet a tejbelövellésekor éri a legtöbb friss anyukát. Azt már csaknem megszoktuk, hogy a terhesség alatt néha fáj, meg egyre nagyobb, a vége felé esetleg csöpög kicsit az előtej. Ez idáig mindannyiunkat megnyugtat, lám, a szervezetünk tudja a dolgát, minden rendben van. Aztán a szülés után néhány nappal…

Néhány nappal, ennél álljunk meg egy kicsit: ez kinél mennyi, és egyszerűen el kell felejteni, hogy a természetes úton szülteknél ennyi, a császárosoknál meg annyi, és felesleges belekeverni, hogy az első pillanatban volt-e lehetőség mellre tenni a babát.

Van olyan szerencsés anyuka, aki rögtön szoptathatja a babáját, és még a tej is jön minden különösebb macera nélkül. Kevés, meg előtej, de éppen az kell, és annyi. Más esetek számos variációban előfordulhatnak, és előre nem lehet megmondani, kinél hogy lesz.

Egy császárosnak is lehet teje a szülés utáni harmadik napon úgy, hogy a babát még csak meg sem érinthette (ez vagyok én, és még sokan). Hüvelyi úton szült anyuka is kínlódhat egy hétig is, mire valamirevaló mennyiséget ki tud csiholni magából különféle praktikákkal és segítséggel. Nem vagyunk egyformák. Tehát hogy ez két nap vagy öt nap, kizárólag a szervezetedtől függ, és nem a statisztikákon múlik.


Na vissza az eredeti gondolathoz: szülés után akárhány nappal a mellek úgy gondolják (nem maguktól, az agyból jövő utasítás alapján), hogy itt az ideje a tejtermelésnek. És a mellek a szép kerek, enyhén csöpögőtől a két hatalmas, rózsaszínben pompázó focilabdáig bármilyenek lehetnek. Akinek a focilabda jut, azt esetleg kínos meglepetés éri, mert erre nehéz számítani. A legtöbb melltartót nem erre találták ki.

A mellek ehhez lehetnek forróak, bizsereghetnek, és ha nem lépsz időben (szoptatás, fejés), akkor fájhatnak, csomósodhatnak is. A tejbelövellés kínján lehet segíteni borogatással, gyengéd, de kitartó masszírozással, fejéssel, szoptatással. Aki van olyan szerencsés, hogy marad szép normális melle, és csak bizsereg, annak sem kell elkeseredni, nem lesz ettől kevesebb teje mint a labdásoknak. Vagy ha lesz is, nem ebből lehet leszűrni.

Szoptatás

Némileg meglepő módon (hiszen eddig a szervezetünk jól vizsgázott) előfordulhat (és elég gyakori), hogy a tej egyszer csak spriccelni vagy csöpögni kezd, függetlenül a szoptatástól. Ez legtöbbször addig tart, amíg be nem áll egy megszokott rendszerre, akkor majd abbahagyja.

Kiválthatja a baba sírása, a meleg zuhany, az idő múlása. Általában a meginduló tejet is bizsergés vagy akár némi fájdalom jelzi, ilyenkor van még néhány másodperc egy poharat odatenni, hogy ne menjen kárba annál sem, akinél tényleg spriccel.

Szülés után: megváltozott mellek

Folyhat szoptatás közben is a másik mellből, és ez néha különös pillanatokat eredményez. Én nem értettem, mitől csurom „pisi” a lányom hasa… a félhomályban nem észleltem, hogy a másik mellem is „szoptat”. 🙂

A mellbimbók pedig érzékenyek, repednek, sebesednek, eláznak, fájnak, néha tejkő díszíti őket. A friss anyuka és az újszülött babája pedig sokszor bénázik. A közhiedelemmel ellentétben a szoptatás tanult képesség. Van, akinél ösztönből megy, de attól még a legtöbb anyukának és a babájának is meg kell tanulnia.

A mellbimbóra pedig nagyon oda kell figyelni, mert könnyen sérül és szedi össze a bacikat. A krémek vagy hatnak, vagy nem, de ha nem hat, nem kell a fájdalomtól csillagokat látva, fogakat összeszorítva szoptatni mindenáron, lehet és kell is segítséget kérni.

Van olyan ismerős kismama, aki hat hónapot! várt némán szenvedve, mert azt mondták neki, hogy ne használjon bimbóvédőt, mert a baba utána nem fog szopni. De, fog. És ha végig bimbóvédővel szopizik, az miért lenne baj? Még mindig jobb egy szenvedő, frusztrált anyánál, a csökkenő tejnél, és végül a cumisüvegnél.

Gravitáció és bőrjelenségek

Genetika. Nagyon jók a melltartók, de ha valakinek a melle lógni akar, akkor fog is. Ugyanez igaz a csíkokra is. Lehet krémekkel hidratálni, de ha hajlamos vagy a striákra, akkor bizony lesznek.

Ami még fura lehet, hogy a terhesség alatt gyakran barna foltos lesz a mellbimbó, bimbóudvar és környéke, akár egész nagy területen. Ez ilyenkor elkezd eltűnni, és úgy néz ki, mintha minden fürdéskor egy csomó koszt vakarnál le a melleidről. Ennek eredményeképpen szép foltos leszel, de a többit hiába akarod lekapirgálni, majd akkor jön le, ha úgy „döntött”.

Gyakori a futó szemölcs is, ami sokaknál már a terhesség alatt megjelenik, és a szoptatás alatt tetőzik. Néha elmúlik magától, néha nem, ha a szoptatás utánra is maradt, érdemes bőrgyógyászt megkérdezni. Látszhatnak az erek, mintha a melleiddel súlyt emelnél, és tulajdonképpen ez igaz is. Hiába, a mellek élsportolók, ez nem vitás!Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!