Szülés után: „ott lent” – vagyis amiről nem beszélünk

Vagyis amiről nem illik beszélni, nem illik kérdezni, és általában véve a legjobb úgy tenni, mintha az alfelünk nem is létezne. Pedig létezik. És sajnos szülés után hosszabb-rövidebb időre igenis megváltozik.

A kinézet, az érzés, a lehetőségek, a képességek. Ráadásul ez nem csak a természetes úton szült anyukákra igaz, hanem a császárosokra is, bár náluk nyilván egy másik testrész “nem önmaga” többé.

Ez kissé homályos, de igaz. A császáros anyukák testén is nyomot hagy a szülés, jó esetben egy fokozatosan halványuló keskeny csík formájában. Mivel ma már leginkább bikinivonalon vágnak, ez is belefér az „ott lent” fogalmába. Akiknél bármilyen oknál fogva a hosszanti hasi metszést alkalmazzák, ott nyilván az egész has megváltozik.

Természetes szülés után

Ritkán esik róla szó, hogy szülés után az egész testnek regenerálódnia kell, beleértve a hüvelyt és a gátat is. Ez akkor is igaz, ha nem repedtél, nem vágtak, nem kellett varrni.

Sokkoló lehet az érzés, majd a látvány, ha van merszed megnézni, hogy mi is az a fura a lábad között. Érezheted daganatnak, duzzanatnak, pompázhat különböző színekben a vöröstől a püspökliláig, és ez természetes jelenség.


Az egy szép gondolat, hogy a megfelelő időben a megfelelő módon tágulsz, de ez nincs mindig így, és azért egy gyermeknek ki kell ott jutnia. Nem beszélve arról, hogy amikor vizsgálnak, nem mindig figyelnek kellőképpen arra, hogy ne okozzanak apró sérüléseket, amelyek végül egyetlen hatalmas fájdalommá olvadnak össze. Szerencsére alkattól függően némi idő elteltével újra normálisan fog kinézni.

Ha repedtél, vágtak, varrtak, akkor a legenyhébb kifejezés, hogy beköltözött egy sündisznó a lábaid közé addig, amíg a varratokat ki nem veszik. Nehéz (mit nehéz, majdnem lehetetlen) normális nő módjára ülni, és közben rettegsz, hogy ha ez most ennyire kellemetlen, akkor mennyire fog fájni, amikor kiszedik?

A jó hír az, hogy utána hatalmas megkönnyebbülés nem fél fenékre óvatosan leereszkedni, hanem igenis rendesen ülni.

Addig is néhány tipp:

  • vegyél egy úszógumit, vagy bármi hasonló eszközt. Tartja a fenekedet, mégis ülsz, de a varrott részedhez nem ér hozzá semmi. Jó a szoptatós párna, vagy a kifejezetten gátvédő párna is.
  • készíts gyógynövényes ülőfürdőt pl. körömvirágteából vagy kamillából,
  • próbáld ki a hűtést vagy jeges borogatást, esetleg kombinálva a jeget és a gyógynövényeket,
  • vagy maradnak a csodakrémek: aloe verás,  kamillás, körömvirág, Bepanthen.

Ami mindkét esetre (varrott és varratlan) igaz, hogy érezheted szűkebbnek, érzékenyebbnek, szárazabbnak a hüvelyedet, ami igazán kellemetlen és fájdalmas élményekhez vezet. Hogy ez meddig tart, azt senki sem tudja neked megjósolni. Ha a helyzetet tarthatatlannak ítéled, beszélj a nőgyógyászoddal.

Még az is lehetséges, hogy esetleg alapfelszerelés lesz a síkosító ezentúl. Próbálj nem aggódni (és idegeskedni) miatta, ha ez a helyzet, rengeteg anyukával megtörténik.

Szülés utáni felépülés

Császármetszés után

Igaz, hogy ebben az esetben a hüvely szinte érintetlen marad, legalábbis a programozott esetében. A sürgősségi más. Viszont vágnak, amit aztán varrnak, és a helyzet természetéből fakadóan gyakran bizony mindent átvágnak, vagyis sokszor konkrétan a hasizmokat is. Ha megnézed a sebet, szintén lehet lila, meg vörös, meg narancssárga a fertőtlenítőtől.

Később (alapos tisztálkodás után) látsz egy fura varrást, amiről az jut eszedbe, jobb lett volna, ha a nagymama varrja, mert ő olyan szép egyenletes öltéssel tud varrni… A bőr kidudorodik, látszanak a varrat szálai, és a hasad furán állhat.

A császárosoknak legtöbbször hamarabb visszamegy a hasuk, mert amíg tart az érzéstelenítő hatása, sok helyen egy súlyt tesznek rá. Mindegy, mert nem fáj, legalábbis nem érzed, mozdulni úgysem szabad, viszont nagyon hatékony.

Amíg egy hüvelyi úton szült anyukának még egy-két hét múlva is akkora hasa lehet, mintha öt hónapos terhes lenne, egy császárosnak általában már a harmadik napon! alig van ott valami. Ez azért alkatfüggő is, ha tehát neked van még hasad, ne keseredj el, le fog menni.

Ami viszont meglepő és elég elkeserítő látvány, hogy a fogyással együtt mintha a maradék hasat és bőrt nem tartaná semmi, az gond nélkül rálóg a vágásra. Ez még a kicsi hasra és bőrre is igaz általában, nem kell ahhoz vastag zsírréteget cipelni. Ilyenkor az első kérdés, hogy úgy marad-e, a második meg, hogy a férjünk vajon mit fog hozzá szólni.

A másodikra nem tudom a választ, de az elsőre igen: nem kell feltétlenül úgy maradnia. Bár az izmokat esetleg átvágták, és pár hétig nem is szabad dolgoztatni őket, később helyrehozható. Nem garantált, hogy olyan lesz, mint szülés előtt, én például közel két év távlatából sem érzek ott egy kb. öt centis csíkon semmit. De a hasizmom megvan, működik. A csík is elhalványodik, ez leginkább genetikán múlik, hogy kinél mennyire és mennyi idő alatt.
Ami még fura lehet, hogy a császárral szültek közül is többen panaszkodnak rá, hogy nem nedvesednek úgy, mint a terhesség előtt. Igen, ehhez is idő kell, és ismét csak: kinek mennyi. Van, aki még a hat hetet is alig bírja kivárni, és semmi szokatlant nem észlel, más meg még egy év után is összeszorítja a fogát, ha erre gondol.1 hozzászólás

  1. Terka

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!