A szülés után különféle problémák adódhatnak a pisilésből. Lehet, hogy nem megy egyáltalán, vagy hólyaggyulladástól szenvedsz, nem érzed, hogy tele a hólyagod, nem mersz pisilni, mert fáj, és ezért elfojtod az ingert, és lehet, hogy észre sem veszed, de nem tudod visszatartani. Mindegyik gondot jelent, kellemetlen és frusztráló.

Nem megy a pisilés!

Ez közvetlenül a szülés után fordul elő gyakran és teljesen normális. Egyszerűen képtelen vagy kiüríteni a hólyagodat. Segítségül ezért adnak katétert, sőt, sok helyen nem is foglalkoznak mással, katéter és kész.

A jelenség természetes, hiszen a szülés alkalmával nem éppen kényelmesen előhúzol egy babát, hanem keményen dolgozik a tested minden porcikája. Így hát az igénybevett szövetek duzzadtak, érzékenyek, ha gátsérülésed volt, az sem kéjmámor, és a hólyagod is jelentős terhelés kapott. Így hát sem elkeseredni, sem csalódottnak lenni nem érdemes. El fog múlni.

Fáj és már félek

Mert csípi a gátsebed, amikor hozzáér. Erre a fájdalomra adott reakciója a húgycsövednek, hogy automatikusan összerándul, megakadályozva a további pisilést. Ebből adódóan félsz is, hogy a következő megint fájdalmas lesz, és gyakran már tudatosan sem megy a vizeletürítés.

Ha még megy, akkor próbálhatod elvenni a vizelet csípős erejét úgy, hogy vizet csorgatsz egyidejűleg magadra. Ez lehet egy üvegből vagy a zuhany alatt is.


Móni tippje: egy lavór langyos víz fölé guggolva pisilni, ha fáj, azzal locsolni. Természetesen utána mosakodni is kell alulról.

Andinak ez vált be: nedvesített törölközőt használtam pelenkaként pisiléskor. Utána azonnal kimostam, és két nap alatt elmúlt az egész.

Ha már nem megy a pisilés magától, akkor próbálkozz az izmok ellazításával akár tudatosan, akár borogatás segítségével. A borogatás milyensége tőled függ, ami eddig más esetben hatott, az fog hatni most is. Tehát lehet hideg és meleg is, ami beválik.

Csöpögő vizelet (inkontinencia)

Általában(!) pár héttel szülés után megszűnik, tehát a probléma átmeneti. De gyakran előfordul, hogy az anyukák még hónapok múlva is szenvednek tőle. Ha te is így jártál,  ismét csak nem vagy egyedül. Persze ez is titok, szégyellnivaló, holott lehet rajta segíteni. Amit ehhez tudnod kell, és észben is kell tartani:

  • bár természetesnek nevezzük, ez csak a gyakorisága miatt van, nem pedig azért, mert így is kell lennie, vagy kivédhetetlen
  • ettől nem vagy beteg, ez egy olyan tünet, amit több okból is kezelni kell
  • viszont lehetsz úgy beteg, hogy nem is tudsz róla, és nem feltétlenül a terhesség miatt van.

Amikor várható

Akkor mindenképpen valószínű, ha már a terhességed alatt is küszködtél vele. Most is kiválthatja apróbb és nagyobb dolog is: nevetés, tüsszögés, köhögés vagy egy kis torna. Ezekben az esetekben csak enyhe a problémád, és esetleg nem vigasztal, de lehetne rosszabb is. Súlyos esetben teljesen váratlanul tör rád a vizelési inger, annyira, hogy el sem jutsz a mosdóig.

Mitől van?

Az egyik oka, hogy a szülés után rövidebb-hosszabb ideig sokan nem érzik az ingert, ezért mire észlelik, néhány csepp már megjelent. Befolyásolják az inger érzését a fájdalomcsillapítók is, és a gát fájdalma is.

Ok lehet az is, hogy a szülés közben az izmok veszítenek rugalmasságukból, ezért néha nehezebb kontrollálni a vizelet távozását.

Oka lehet maga a terhesség is, amikor annyi különféle változás zajlott a szervezetben, hormonális és fizikai is, hogy ezek összességükben hatnak úgy, hogy nem tudod visszatartani a néhány cseppnyi vizeletet.

Szülés után: pisilési problémák

Ami segít

Több dolog is segíthet, akár valódi problémamegoldással, akár megkerüléssel. Természetesen nem egyenrangúak, de ha gyors és látszatra adó megoldás kell, akkor olyat is találsz.

Medencefenék- és gátizomtorna: ez akkor kezd hatékony lenni, ha három hónapnál tovább csinálod a gyakorlatokat rendszeresen és helyesen. Ez egy többfunkciós megoldás, mert segít a regenerálódásban, és fokozza a gát vérellátását is.

A rendszeres tornával erősíted a hólyagzáró izmokat és a medencefenék izmait is. Ezeket az izmokat nem használod úgy, mint a combjaidat, ezért fontos, hogy naponta legalább 3-4 alkalommal rendszeresen tornáztatni, edzeni kell őket.

Célszerű szakember segítségét kérni, mert ezeket az izmokat pontosan eltalálni nem mindenkinek egyszerű feladat. Ha erre nincs lehetőséged, akkor próbáld úgy megtalálni őket, hogy pisilés közben egyszerűen “zárd el a csapot”, majd engedd újra. Ezt a mozdulatot jegyezd meg, és gyakorold később is. Tornáztatás közben figyelj arra, hogy csak azok az izmok dolgozzanak.
Betétek: ezek igazán csak kisebb gond esetén hatásosak, mert a vizeletnek bizony szaga van, még kifejezetten inkontinencia betét használatával is. De amíg a tornával eredményt érsz el, addig némi biztonságérzetet adnak.

Pesszárium felhelyezése, húgycső tampon alkalmazása: mindegyik ideiglenes megoldást jelent csak, de bizonyos esetekben jó szolgálatot tehetnek.

Ha a torna nem segít, nem hoz tartós megoldást, akkor vannak drasztikusabb lehetőségek is, de ezekről mindenképpen orvost kell megkérdezni.2 hozzászólás

  1. A. Matzi
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!