Valószínűleg téged is meglepett a hasad látványa a szülés után. A baba már nincs benne, de mégis: a laposnak-kellene-lennie has helyett egy pufi valamit látsz, amitől még mindig öt-hat hónapos terhesnek nézel ki. Igen, ilyen a has szülés után.

Ott van még dísznek a sötét vonalad, a linea negra, a striáid, és ha császárral szültél, akkor még egy műtéti heg is vöröslik szerencsés esetben a bikini vonaladon.

A testednek, és különösen a hasadnak időre van szüksége, hogy „felépüljön” a terhesség után. Tekints úgy a pocakodra, mint egy léggömbre, amit fokozatosan és lassan fújtak fel, a baba növekedésének ütemében.

A szülés nem kidurrantotta a lufit, az csak szépen elkezdett leereszteni, mintha lassan szivárogna belőle a levegő. A lényeg, hogy folyamatosan megy össze.

A baba megszületése után a hormonális változások hatására a hasad tájéka elkezd közelíteni a terhességi előtti állapothoz. Ez lassú folyamat, csak a méhednek szüksége van négy hétre ahhoz, hogy visszanyerje eredeti méretét.


Minden egyes sejted, amely a terhesség alatt megduzzadt, most elkezdi elengedni a felgyülemlett folyadékot. Ez lehet vizelet, hüvelyváladék, izzadság is a területtől függően.

Beindul a zsírégetés is, különösen akkor, ha szoptatsz és valamennyit (ó, istenem 🙂 ) mozogsz is. De mire egy kicsit is észrevehető eredményeid lesznek, hetek telnek el.

A has szülés után – csíkok, vonalak

A terhességi csíkok és a sötét vonalad, a linea negra azonban kissé hosszabb ideig látszanak. Mielőtt nagyon elkenődnél, ez függ a bőrödtől, a genetikától is, és sokkal kevésbé attól, hogy milyen csodakrémeket kentél magadra a terhességed alatt.

Az is lehet, hogy a linea negra rég eltűnik, amikor a csíkok még mindig nem halványodtak el eléggé egy bikini felvételéhez. Nincsenek időben összekötve.

A striáknak általában 6 – 12 hónap kell ahhoz, hogy kevésbé legyenek észrevehetőek, és a színűk finomodjon. Természetesen ez lehet több és kevesebb is.

Aki olyan szerencsés, hogy voltak ugyan csíkjai, de nem lángoló vörösek vagy lilák voltak a terhessége alatt sem, hanem mondjuk rózsaszínesek, annál hamarabb nyeri el a gyöngyházszínt.

A végleges szín is mindig függ a bőr színétől, a textúrája viszont változatlan marad. A nagyon sötét linea negra néha már soha nem is tűnik el teljesen, és az elhalványodásához is kellhet egy év.

Striás képek a galériában, kattints ide »

Mennyi ideig tart, amíg a hasam újra a régi lesz?

Soha ne mérd magad azokhoz, akik már a szülőszobáról is lapos hassal jöttek ki. Ez előfordul, de ritka. Gyakoribb a szépítés. A legtöbb anyukának hónapokig tart, hogy megszabaduljon a hasára nőtt táskától, leeresztett úszógumitól, és néha soha nem tűnik már el.

A türelem a kulcs. Kilenc hónap kellett a hasadnak, hogy megnyúljon, kitáguljon, hogy beleférjen a kisbabád, így logikusnak tűnik, hogy időt kell neki adni ahhoz is, hogy visszahúzódjon.

A visszahúzódás sebessége nagyban függ a normális méreteidtől, hogy mennyit híztál a terhességed alatt, mennyire vagy aktív, és igen, hogy milyen géneket örököltél.

Akik nem lépték túl a 12-13 kilós álomhízást, szoptatnak, tornáznak, nagyobb valószínűséggel lesznek újra karcsúak. De ez nem törvényszerű!

A has szülés után
Fogyni, de mivel?

Segíthet a torna. Ennek nem feltétlenül kell (sőt, az első időszakban nem is javasolt) több órás edzőtermi edzésnek lennie. Lehet séta, jóga, házimunka is. A komolyabb edzés előtt meg kell arról győződni, hogy a tested készen áll.

A szoptatás különösen az első hónapokban segít, mert a tejtermeléssel extra kalóriákat lehet elégetni, így általában gyorsabb a fogyás is. A szoptatás általában méhösszehúzódásokat is előidéz, tehát a méh gyorsabban zsugorodik vissza az eredeti méretére.

A legtöbb szoptatós anyukának az utolsó néhány kilóval gyűlik meg a baja. Az orvosok és kutatók szerint a szervezet szándékosan megőriz néhány kilónyi zsírraktárat, hogy a tejtermelést biztosítsa.

Erre mondta az orvosom, hogy a szervezetünk még nem vett tudomást a hipermarketekről, ezért felkészül arra is, hogy ha nekünk nincs mit enni, legyen honnan elvenni. 🙂

Legalább hat hetet várj a diétával a szülés után, és ha szoptatsz, akkor akár több hónapot is. A túl hamar megkezdett fogyókúra csökkentheti a tejelválasztást, és még fáradtabbnak és nyúzottabbnak fogod magad érezni.

Ha még szoptatsz, arra is gondolnod kell, hogy a túl gyors fogyással a zsírrétegben tárolt, most felszabaduló méreganyagok bekerülnek a véráramodba, és a tejbe is. Az pedig árthat a babának. Tehát csak óvatosan a fogyókúrával.

Ha bármilyen okból nem szoptatsz, a sikeres fogyás érdekében figyelned kell, mit és mennyit eszel. Kevesebb kalóriára van szükséged most, hogy már nem vagy terhes.

De az rád is igaz, ha túl keveset eszel (általában egy nőnek 1200 kalóriát javasolnak egy napra), akkor fáradt leszel, nyűgös és türelmetlen. A babás műszak pedig éppen olyan fárasztó egy szoptató és egy nem szoptató anyának is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!