Szülés után: a gyermekágyi vérzés

Szülés után a gyermekágyi vérzés egy fura dolog. Elvben minden kismama tud róla, hogy miután a gyermeke megszületett, vérezni fog. De mégsem tudunk rá igazán felkészülni, mennyi ideig tart, mennyi vér ürül, milyen a színe és az állaga, mikor normális és mikor kóros, és persze az is kérdés, hogy mi a helyzet a császáros anyákkal.

Természetesen minden nő, akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel szült, vérzik a szülés után. Ez nem gond, bár meglepő és ijesztő lehet, normális jelenség. A szervezetünk eleve felkészült rá, hiszen a terhesség alatt cipelt vérmennyiségünk is több volt, mint egyébként szokott lenni. Ez most eltávozik, már nincs rá szükségünk. Szülés, és ami utána jön »

Mi is történik?

A méhlepény leválik a méh faláról, a méh összehúzódik és kitisztul. Mivel a méh és a méhlepény konkrét összeköttetésben álltak, a távozás után nyitott erek maradnak vissza, amelyekből vér kerül a méhbe. A méhlepény megszületése után a méh folytatja az összehúzódásokat, amelyek szépen lezárják ezeket az ereket, folyamatosan csökkentve a vérzést.

Ha vágtak, szakadtál és varrtak, akkor még az is vérezhet, amíg be nem gyógyul. A legtöbb helyen oxitocint adnak, hogy a méh könnyebben és gyorsabban húzódjon össze. Ebben természetes segítség a szoptatás megkezdése, mert az is oxitocin termelésével jár.

Ezért érezzük szoptatás közben akár hetekig is, hogy görcsölünk. Ez különösen döbbenetes annak, aki nem élte át a szülési fájdalmakat, és a hirtelen erős (menstruációs fájdalomnál legtöbbször jóval erősebb) görcstől összerándul és meggörnyed, miközben szoptatni próbál. (Jelen, én, kétszer is.)


A szülés utáni első néhány napban a vér sötétpiros színű, és a távozó vérmennyiség rendkívüli meglepetést okozhat, ugyanis egy nagyon erős menstruációnak akár a 3-szorosához is hasonlítható. A legtöbbször ezért javasolják a legnagyobb betétet. Valójában nincs mindig rá szükség, máskor pedig még az is kevésnek bizonyul.

A gyermekágyi vérzés hol egyenletesen jön, hol hullámokban, nem mindegy, hogy feküdtél vagy álltál éppen. A távozó vér felkelés után többnek tűnik, mert volt ideje összegyűlni a hüvelyedben. Láthatsz apró rögöket, és sokszor nagyobb darabokat is távozni.

Ha minden rendben halad a maga útján, akkor minden nappal kevesebb vér távozik, egyre világosabb, kissé vizesebb és inkább rózsaszínű. Kb. két héttel a szülés után már inkább folyásnak tűnik, fehéres-sárgás váladéknak. Elméletben fokozatosan csökken a következő kettő-négy hétben az ürülő mennyiség, de sokaknak marad még vissza némi pecsételés akár további két-három hétig is.

A császárral szültek esetén az is normális, ha a vérzés eleve gyengébb, és hamarabb elmúlik, pl. már két-három hét után pecsételés van csak. Ennek oka, hogy őket a baba és a méhlepény kivétele után általában alaposan „kitakarítják”.

Szülés után: a gyermekágyi vérzés

Tehát a gyermekágyi vérzés átlagos időtartama négy-hat hét, de ez lehet kettő is meg akár 10 is, és mindkettő normális. Függ a szervezetedtől, hogy mennyit pihensz, hogy hogy szültél, hány babát és hányadik terhességből.

Teendők a gyermekágyi vérzéssel

 • Vegyél egy csomó betétet. Leginkább a legnagyobb méretű Tena Lady javasolt, de ha tudod, hogy császárral szülsz, és egyébként nem vagy egy horror vérző típus, akkor elég lehet a kisebb is. Számít a kényelem is, mert egy kisebb termetű nőnek a hatalmas betét kifejezetten kényelmetlen lehet.
  Láttam a kórházban, hogy aki kisebb betétet vitt, és mégis jobban vérzett, annak a nővér egyszerűen összeragasztott kettőt, és úgy tette bele a bugyijába. Tehát a helyzet megoldható volt.
 • Tampont semmiképpen se használj legalább hat hétig, hogy elkerüld a fertőzésnek a lehetőségét, ami késleltetné a hüvelyed és a méhed gyógyulását is.
 • Menj gyakran pisilni, ne tartsd vissza, de akkor is próbálkozz, ha még éppen csak érzed a késztetést. A szülés utáni első néhány napban a hólyag kevésbé érzékeny, ezért előfordulhat, hogy nem érzed az ingert még akkor sem, amikor már tele van.
  Ez okozhat húgyúti problémát, és a tele hólyag megnehezíti a méhösszehúzódásokat, így meghosszabbítva a vérzés, az utólagos görcsök és fájdalmak időtartamát.
 • Pihenj! Nem véletlenül hívják gyermekágynak. Ha túl hamar kelsz fel, a vérzés újra kezdődik, és újra és újra. Egyszer várd ki, hogy tényleg véget érjen, akkor már nem lesz semmi baj.

Szólj az orvosodnak, ha:

 • még négy-öt nappal a szülés után is élénkpiros, szagos, lázzal vagy hidegrázással kísért vérzésed van,
 • ha a betéted egy óra alatt megtelik,
 • és nagy vérrögöket látsz távozni.

Ha úgy tűnt, hogy már nem vérzel, és mégis újra látsz néhány foltot, az lehet, hogy csak annak a jele, hogy túl hamar keltél fel és a kelleténél erősebben terhelted magad.34 hozzászólás

 1. Szabò Bettina
 2. julcsi
  • Magdi
 3. Gina
  • Magdi
 4. Emese
  • Magdi
 5. Móni
  • Magdi
   • Rita
 6. marcsi
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!