Melyik a jobb? Melyik esetben kisebb a szenvedés, kevesebb a következmény? Mit tudunk és miről nem beszélünk? Tekintsünk el attól, hogy valaki választja a császárt, okkal programcsászárral szül vagy sürgősségit végeznek. Valamilyen következmény mindig van, de nem mindegy, hogy sokként ér, és hogy viseljük el.

Infók nélkül

Vajon miért tabu, hogy mire is lehet számítani szülés után? Miért nem merjük megosztani a velünk történteket még azokkal sem, akik kérdezik? Mert rémisztő? Mert felesleges idegeskedést, pánikot szülne? Lehet. De az is lehet, hogy szégyelljük.

Pedig vannak, akiknek könnyebb lenne, ha tudnák, hogy mire számítsanak. Hogy a szülés nem kellemes, meghitt, összebújós élmény. Persze lehet annak is látni, de attól még fáj, attól még vannak következményei.

Olyanok, amelyek még hónapok múlva is kísértik a kevésbé szerencséseket. Mert vannak szerencsések is, akik jó géneket örököltek, jó orvoshoz kerültek, erős az önbizalmuk, és a párjuk szeretettel nézi a változásokat.

De vannak, akik a legjobb szakmai minőségű kórházban szenvednek el sürgősségi császármetszést, és sem támogatást, sem kedvességet, de még egy jó szót sem kapnak az ottaniaktól, még akkor sem, amikor nagy szükség lenne rá, pl. egy inkubátorban fekvő baba esetén.


Miért nem lehet tudni, hogy a szülés, legyen akár hüvelyi, akár császár, kórházanként más és más, a protokoll eltérő, a környetet iszonyatosan sokat számít. Kellenek a tapasztalatok másoktól, akik ugyanott, hasonló módon szültek.

A hüvelyi szülés közben és után…

 • nem tudható előre a vajúdás hossza, ezért sokkoló  is lehet.
 • a gépek nem pont olyan fájdalmat jeleznek, mint amit érzünk, hiszen a küszöb egyénként változik. Ezért meglepő lehet egy kívülállótól a “látom, alig fáj” mondat.
 • nem biztos, hogy az előzetes ígéretnek megfelelően mozoghatsz, felkelhetsz. Ez EDA esetén például várható, hogy nem engednek felkelni.
 • tágabb lehet a hüvely. Ez lehet tartós, de leggyakrabban néhány hónap alatt normalizálódik a helyzet. Következménye a nagyobb, akár szuper méretű tampon.
  Gátvédelemmel történt szülés esetén előfordulhat, hogy a hüvely alsó része még tágabb marad. Segítséget jelenthet az intimtorna, különösen akkor, ha már a terhesség előtt és alatt rendszeresen végezted. Néhány hónap múlva a tampon méretén szépen látszik a változás, azaz a férj is érezni fogja. Gátmetszés esetén a hüvely viszont akár szűkebb is lehet, mint előtte.
  Hogy lesz-e gond a tágassággal, függ a szövetektől, a szüléstől, időtartamától is. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy gátvédelemmel rosszabb lesz, csak vannak, akiknél igen.
 • varrás után a heg milyensége is függ a szövetektől és az orvostól is. Rossz esetben a gátseb is szétnyílhat, de ez szerencsére nem mindennapos. A varrás néhány esetben kifejezetten fájdalmas lehet, és a varratszedésig lehet “sündisznó a lábak között” érzésed.
 • néhány napig olyan lehet az altested, mintha összevertek volna, lila, dagadt és fájdalmas.
 • a szexre sokan hónapokig gondolni sem bírnak a fáradtság, egy másik emberrel való (értsd: baba) szoros testi kontaktus (szoptatás), önbizalomvesztés (megváltozott test, különösen altest) miatt.
 • vizeletinkontinenciával is számolni kell.
 • gyakori az aranyér azoknál is, akiknek a terhességük alatt nem jött elő.
 • jó hír, hogy gyakori az intenzívebb, gyorsabb és többször előforduló hüvelyi orgazmus. 🙂

Szülés után

A császármetszés után…

 • a leggyakoribb az érzéketlen hegkörnyék, rosszabb esetben nagyobb területen, akár a fél hason is.
 • előfordulhat vizeletürítési probléma.
 • a császárseb gyógyulása függ a szövetektől, az orvostól, a vágás nagyságától, a használt kapcsoktól, cérnáktól is. A császáros seb is ugyanúgy szétnyílhat, mint a többi seb, gennyesedhet.
 • kialakulhat kötényhas.
 • a hasizmok is megváltoznak, az erejük, a tartásuk, a kinézetük is.
 • tudni kell, hogy a császármetszés egy nagy hasi műtét, ahol nem csak a hason van egy sebhely, de belül is, ami nem látszik. Nem mindegy később az összenövések, hegesedés mértéke.
 • és most hagyjuk a műtét közbeni lehetséges problémákat

A legjobb persze egy komplikációmentes szülés. Nem írom, hogy fájdalommentes, mert mindenképpen fájni fog előbb vagy utóbb. Összehasonlítani nem csak azért nem lehet, mert nem vagyunk egyformák, hanem mert ugyanannak a nőnek a szülései is különbözőek.

A lényeg: lehetnek következmények, de egyáltalán nem biztos, hogy (ilyenek) lesznek, hogy mennyi ideig tartanak, és ez mennyire visel meg. Felkészülni jó dolog, mert a sokktól biztos megkímél, és segít a tudat is, hogy javulni fog a helyzet, csak idő kell hozzá.2 hozzászólás

 1. Lia_c82
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!