Meg persze azoknak, akinek nem kalács lett a valaha volt tisztességes hasuk helyén, hanem bármi egyéb, ami ront a tökéletességen, ami nem szép, ami titkolni való, sőt, egyenesen szégyenletes. Milyen a has szülés után?

Hát hogy is képzeled, hogy szülés után, na jó, nem rögtön, de pár hónappal, nem úgy nézel ki, mint azelőtt? Vagy még jobban?

Hogy mered hagyni, hogy legyen ott egy kis lógó bőr, heg, csík, netalántán felesleg?! Hiszen csak tenni kell ellene, nem? NEM.

Természetesen lehet tenni ellene, részben legalábbis. A punnyadás, egész napos fekvés nem segít, de őszintén: te fekszel egész nap? Ugye hogy nem.

Hogy kinek mennyi ideje marad a kisbaba, vagy akár több gyermek mellett, az egyéni. Lehet mondani, hogy szervezni tudni kell, meg segítséget kérni és elfogadni is, de kívülről más életébe belebeszélni, bírálni és jól megmondani nem illendő. (Finoman.)


A másik oldal szerint full genetika az egész, ezért nem tehetünk róla, ha “rondák” lettünk, miközben persze nem is vagyunk rondák, csak épp kihordtunk egy gyermeket. Vagy többet. A genetika sok mindenbe beleszól valóban.

Végig asszisztáltam egy barátnőm várandósságát, 23 éves volt, karcsú, remek formákkal, gyönyörű pocakkal. Mozgott, nem hagyta el magát, kenegette mindennel, amit csak jónak látott.

A szülés után a hasa egy nagy halom kelt tésztára hasonlított, szétdurrant, és nem ment vissza. Nem maradt rajta egy deka felesleg sem, újra formás és nagyon szép volt, de a hasa nem jött helyre. Pont olyan lett, mint az édesanyjáé.

Ahogy általában, most is azt gondolom, hogy az igazság a kettő között van. Mindkét oldalnak van némi igaza. Van, aki elhagyja magát, van, akit jó génekkel áldottak meg, van, aki sokat kínlódik az álomalakért, sokan vagyunk sokfélék.

A has szülés után

A has szülés után

Nem tudom, ismered-e, de van egy International Museum of Women elnevezésű portál. Sok érdekességet találni rajta, de amiért most felhoztam, az egy kb. 20 perces videó. A címe BirthMarkings, és szülés utáni testeket, hasakat mutatnak be nők. Semmi ízléstelen, semmi más nem látszik, mint a szülés után visszamaradt pocakok. Van ilyen is és olyan is.

Szülés előtt, sőt, terhesség előtt a legritkább esetben beszélnek nekünk arról, hogy milyen lesz a testünk utána. Mi marad vissza, mi veszik el. Mennyit változik minden, nem csak a has szülés után.

Ha szó is esik róla, nem akarunk belegondolni, nem is tudunk, és a legkönnyebb elhessegetni annyival, hogy én majd kenem, meg tornázni fogok és hamar visszafogyok. Különben is, jó a genetikai állományom.

Vagy csak azt látjuk, amit anyukánk látni enged magából, vagy tényleg szerencsés csillagzat alatt születtünk, ki tudja előre. A lényeg, hogy a változás természetes, lehet róla beszélni, nem titok és nincs mit szégyellni.

A kisfilmben sok mindenről szó esik, a testképről, az anyaságról, szépség fogalmáról. Nem látjuk a nők arcát, csak a hasukat, miközben ők mesélnek. A videó angol nyelvű, de megéri megnézni.

https://www.youtube.com/embed/kttLBM31vlU#t=272

Legyél büszke a hasadra. Megküzdöttél érte.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!