Vagyis mikortól beszélünk túlhordásról, mikortól számít túlhordottnak a baba? Mert ugye hivatalosan a terhesség 40 hét, 280 nap.

Mégis előfordul, hogy elérkezik a várva várt nap, és el is múlik szépen. A baba pedig továbbra is a pocakban lakik. Hogy ekkor mit gondolsz, sok mindentől függ, és nyugi, mindegyik rendben van.

Érthető, ha a terhességed nehéz volt, csomó kellemetlen tünet kínozott több hétig, hónapig, hogy eddig bírtad cérnával, és már nem tudsz és nem is akarsz türelmes lenni. Csak szüljünk már!

Ennek az ellenkezője is gyakran megtörténik, problémamentes terhességnél némileg könnyebb azt gondolni, hogy majd a baba eldönti, ráérünk.

A túlhordás nem a betöltött 40. hétnél kezdődik. Először még van a terminus túllépés fogalma is, amiről tudni kell.


Egyik sem annyira ritka, mint azt gondolnánk. Másképp mondva, az a legritkább (kb. 10%), ha a baba a kiírt napon érkezik.

Korábban születik a babák kb. egyharmada, és később a kétharmaduk. Ez semmi egyebet nem jelent, mint hogy nem vagy egyedül azzal, hogy már a 41. hétben jársz.

Amiért pedig fontos tudni, hogy a túlhordás előtt még csak a terminust lépted túl: mert gyakran leírják, hogy a túlhordásnak milyen veszelyi vannak, milyen következményekkel járhat.

Ez rendben is van, csak ne felejtsd el, hogy attól, hogy túllépted a 40. hetet, még nem hordod túl a babát. Emiatt majd a 42. hét betöltésekor kezdj aggódni, addig semmi esetre sem.

Terminus túllépés

A terminus túllépése azt jelenti, hogy a terhességed tovább tart 280 napnál, de a 294. nap előtt megszületik a kisbabád. Tehát magyarul a 40-42. hét közötti időtartamról van szó.

Ennek az egyik legfőbb oka, hogy a terhességed kora nem annyi, mint amennyit kiszámoltak. Ez főleg akkor valószínű, ha az eltérés a kiírt dátum és a tényleges szülés között csak néhány nap.

Ez érthető is, hiszen a terhesség korát az utolsó menstruáció első napját alapul véve határozzák meg. Ez feltételezi a 28 napos ciklust, és azt is, hogy a fogantatás pontosan a 14. napon történt.

Na igen, de a tényleges fogantatás egyáltalán nem biztos, hogy pontosan a ciklus 14. napján történik, ahogy a nők ciklusa is a legritkább esetben pontosan 28 napos, nem beszélve a peteérés valódi időpontjáról.

Így hát ez a legvalószínűbb oka, hogy a baba születhet a kiírt dátumtól eltérően előbb és később is néhány nappal.

Hogy ekkor mi történik, az nagyrészt az orvosodon és a kórházon múlik. Várhatnak még egy-két hetet, de indokot is találhatnak a szülés megindítására. Ha a várakozás mellett döntenek, akkor gyakrabban fognak vizsgálni téged és a babát is.

Fontos, hogy folyamatosan tisztában legyenek a baba egészségi állapotával, ezért gyakran nézegetnek ultrahanggal, kérnek NST-t, CTG-t, nézik a magzatvizet (mennyiségét és minőségét egyaránt), a méhlepény működését, kérnek flowmetriát. Az általános gyakorlat szerint általában a 41. hetet még engedik befejezni, de utána megindítják a szülést.

Túlhordás

Az előbbiekből következik, hogy túlhordásról csak a betöltött 42. hét (294 nap) után beszélünk. Ebben az esetben a terhesség már 14 nappal tart tovább, mint amit előre kiszámoltak. Annyira nem ritka eset, a terhességek 3-12%-ára jellemző.

Mivel azonban a 42. hét után komplikációkra lehet számítani, ezek elkerülése érdekében az orvosok inkább a szülés megindítása (vagy császármetszés) mellett döntenek.
Vannak helyzetek, amikor ez a legjobb döntés, ha a baba (vagy te) esetleg veszélybe kerülhet a szülés során. Ha szemmel és minden vizsgálati eszközzel az látható, hogy baba szimplán jól érzi magát ott bent, akkor a 41. hét betöltésével nem feltétlenül muszáj megindítani a szülést, néhány napot lehet még várni, hátha meggondolja magát. 🙂

Túlhordás

A tényleges túlhordás lehetséges (de nem kötelezően megjelenő) következményei:

  • A baba túl nagyra nő. Ez gondot okoz a szülésnél, főleg kisebb anyukák esetén, gyakrabban döntenek a császármetszés mellett. Amíg a méhlepény megfelelően működik és táplálja a babát, addig bizony növekedni fog.
  • A méhlepény általában 40 hétig jól működik, de a vége felé a legegészségesebb terhességben is öregedni kezd. Általában működik eddig, de ez is csak azt jelenti, hogy előre nem lehet megmondani, hogy pontosan meddig. Megadhatja magát hetekkel korábban, és működhet 40 hét után is tökéletesen.
    Ezt leginkább a meszesedésen látják, ami azért probléma, mert az öregedő méhlepény kevesebb tápanyagot és oxigént képes szállítani. Ha a méhlepény működése akadozni kezd, akkor a baba fejlődése is lelassul vagy leáll, és a szülés veszélyt is jelenthet a számára. A méhlepény öregedéséről itt olvashatsz. »
  • A magzatvíz nem biztos, hogy tiszta marad a szülésig. A babák a pocakban már esznek-isznak, kis túlzással persze :), de a magzatvizet tényleg lenyelik, majd ki is pisilik.
    Ha sokáig van a kicsi a pocakban, egyre nagyobb az esélye, hogy kakilni is fog. Ez önmagában még nem akkora gond, de bekerülhet a tüdejébe, és az már problémát jelent.
  • A magzatvízzel kapcsolatos másik lehetséges veszélyforrás a mennyisége. Teljesen normálisan először növekszik, majd a terhesség vége felé csökkenni kezd. Hiszen a babának el kell férnie, meg a szüléshez le kell szállnia, meg be is kell illeszkednie, ez pedig kevesebb magzatvízben jobban megy.
    De a magzatvíz hirtelen és nagyon is lecsökkenhet, az pedig már jelenthet gondot a szülésnél. Ha a baba beilleszkedéskor rátelepszik a köldökzsinórra, mert annak nem maradt elég víz a lebegéshez, akkor saját magát zárja el a levegőtől és tápanyagoktól.

Ezekkel a veszélyekkel minden orvos tisztában van, és nem véletlen, hogy a 41. héten már aggódnak, és szeretnének egy újabb problémamentes szülést levezetni. Hallgass az orvosodra.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!