A szülésfelkészítő tanfolyamokról

Nagyon sok helyen találkozhatsz szülésfelkészítő tanfolyamra való invitálással. Ki direktebben, ki finomabban, de mindenki azt állítja, ha nála „tanulsz”, a te szülésed maga lesz a tökély. Ezt pedig melyik kismama ne szeretné?

Aki még nem szült, az azért fél, aki meg már túl van egy esetleg nem éppen rózsaszínű szülésen, az azért. Fél a fájdalomtól, hogy mi fog történni (akár másként), vajon bírja-e majd „emelt fővel”, vagy “hisztizni” fog…

A kérdés rengeteg. Irtó jó dolog, hogy sokan akarnak segíteni, akár őszintén, tapasztalatból, akár egyértelműen anyagi vonzatot remélve. Ami felháborít, hogy ki tudja garantálni, hogy minden úgy fog zajlani, ahogy azt ő leírta?!

Pénteken éjjel kaptam egy elkeseredett levelet egy anyukától (a terhessége utolsó hónapjait végig leveleztük). A terhessége rendben volt, semmi különös nem történt. Elvégzett három! szülésre felkészítő tanfolyamot is, ebből kettőt pénzért. Volt egy kifizethető, és egy arcpirítóan drága.

A szülésfelkészítő tanfolyamain a következőkre készítették fel:


  • Mit kell magával vinnie (ezt szinte minden oldalon megtudhatod), milyen a szülőszoba (ez viszont változó, csak akkor lesz valós infód, ha személyesen odamész).
  • Megtanulta felismerni, hogy mikor mi történik a szervezetében, mikor kezdődnek a fájások, mit tegyen akkor, hogyan segíthet magának, mire számítson pontosan. Megtanult felülemelkedni a fájdalmán, lépést tartani a tágulással.
  • Megtanult ellazulni, felkészülni magára a szülésre, hogy mi milyen sorrendben, milyen időközönként várható, kizárni a külvilágot, hogy akár egy autóban is meg tudjon problémamentesen szülni, hogy ne megfelelni akarjon mások elvárásainak.
  • Megtanult önmagára figyelni, hogy felismerje és felszínre tudja hozni a saját lelkében kavargó érzéseket, hogy tudja, amit érez, az normális. Megtanították, hogyan oldja a saját félelmét, amelynek mélyen gyökerező okai voltak.
  • És végül: mivel nagyon ügyes kislány, minden rendben van vele is és a babával is, ezért neki biztosan nem lesz császármetszés a vége!

Ezt a mondatot is felvettem a „kedvenceim” közé. (A babafogakkal kapcsolatosan megírtam már kettőt is.) Ugyan hogyan is lehetne ilyet garantálni? Micsoda felelőtlenség!

Ha úgy fogalmaz, hogy a császármetszés esélyét csökkenteni tudja, ha uralja a testét, ismeri önmagát (ez is kemény feltétel ám!), ha felkészült testben és lélekben egyaránt a szülésre, ha képben van a folyamat minden részletével, az orvos és a szülésznő dolgával, tetteivel és azoknak pillanatnyi okaival (ugye, nem is tűnik egyszerűnek), meg a kórházi lehetőségekkel és szabályokkal, akkor valószínűleg a fent említett kismama sem borul ki.

A szülésfelkészítő tanfolyamokról

Számára a szülés pozitív élmény helyett kudarcélményt hozott. A baba megszületett, egészségesen, jó „paraméterekkel”, de – császárral. Örül a babának, gyönyörű, édes, de neki bűntudata van.

Hiszen megtanították neki, hogy a pozitív szülésélmény az övé, a pozitív születésélmény pedig a babáé! Amiről ugye már tudjuk, hogy ki fog hatni a gyermek egész életére. Na, ez nem jött össze.

És most bűntudata van. Mert ő hibázott, vagyis ő a hibás! Azért, mert a babának nem sikerült a természetes úton a világra jönnie. Senki sem látta előre, az orvosa is normális szülésre készült. A baba jól feküdt, nem volt sem túl nagy, sem túl rövid a köldökzsinór, a kismamának minden lelete normális volt. És mégis…

Nyilván volt oka, hogy a baba szívhangjai miért kezdtek romlani, ez talán a zárójelentésből ki is derül, ezt én nem tudom. De nem is lényeges. Mert nem látták előre! De ennek a lelkes kismamának MEGÍGÉRTÉK, csaknem garantálták, hogy hipergyors, szuperfényes szülése lesz!

Igen, bűntudata van. Pedig egyre több oldalon, egyre több tanácsadó szajkózza, hogy császárral szülni nem bűn, hogy az is szülés, hogy fogadd el, és hasonlók. Nyilván ezekben igazuk is van, bár a legtöbb tanács mellől hiányolom a személyes tapasztalatot.

Annyira könnyű azt mondani, hogy nem bűn, hogy fogadd el, ha te nem így érzed! Van, akinek nem jelent tragédiát, könnyedén túllibben rajta, és igaza is van.

És van olyan is, akinek gondot okoz, mert nem erre számított, mert nem erre készítették fel, mert úgy érzi, ártott a babának vele. Mert úgy érzi, az ő hibája, hogy nem sikerült. Hiszen őt megtanították, tehát sikerülni kellett volna. Mint egy matek érettségi…

Igen, jók a szülésfelkészítő tanfolyamok. Nagyon sok hasznosat lehet tanulni, és olyan is akad, aki saját tapasztalatából beszél.

Egyetlen dolgot nem szabad senkinek sem elhinni: hogy garantálni tudja a módot, történéseket. Mert akkor felháborodás, düh, rosszabb esetben súlyos elkeseredettség, bűntudat lesz a vége.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!