Talán meglepő, talán nem, de még a legalapvetőbb fogalmakkal is gondban vagyunk néha.

Vajon mi számít szülésnek? Mikor korai a baba világra jövetele, és mikor túlhordott? Mit jelentenek a szavak: érett újszülött, kis súlyú újszülött, koraszülött?

Szülés

Minden időben történő szülés szülésnek számít, amikor az addig a méhen belül levő magzat kikerül az anyából. Mindegy, hogy ez természetesen, magától történik, kiemelik császármetszéssel, kihúzzák némi segítséggel.

Sok császáros anya érzi úgy, vagy éreztetik vele, hogy nem is szült, hanem csak anya lett. Ez nem így van.

A szüléseket bontani lehet élve és halva szülésre is.


 • Élve szülés esetén az újszülött  a születése után lélegzik, van szívműködése, és képes mozogni.
 • Halva szülés esetén a baba nem mutat életjelenségeket. Ebben az esetben a magzat még a méhen belül elhalt.
 • Vetélésről a betöltött 24. terhességi hét (fogamzás utáni 22. hét) előtt megszakadó terhesség esetén beszélünk. Ha nem ismerik a terhesség pontos korát, akkor az életjeleket nem adó baba mérete alapján nyilvánítják vetélésnek: ez 500 gramm alatti súlyt vagy 30 cm-nél kisebb magzatokat jelenti.
 • Időpontját tekintve a szülés akkortól szülés (akár élve, akár halva), amikortól már nem számít vetélésnek vagy abortusznak. Ez országonként eltérő. Itthon a fogamzástól számított betöltött 22. hétnél (ez a betöltött 24. terhességi hetet jelenti az utolsó menstruáció első napjától számolva) beszélnek szülésről, ekkor a magzat nagyjából fél kilós (450-500 grammos).
  Ha ennél hamarabb születik és él, életjelenséget mutat, akkor természetesen az is szülés.
 • A baba méretét tekintve, ha 500 grammnál vagy 30 cm-nél nagyobb, vagy ha a 24. hét után születik, akkor szülés, előtte vagy ha ezeknél a méreteknél kisebb, akkor vetélés.

A szülés időpontja szerint is vannak tudnivalók:

 • terminus túllépésről van szó a betöltött 40. hét után, tehát ha a terhesség hosszabb 280 napnál
 • túlhordásról a betöltött 42. hét után is fennálló terhességnél beszélünk, amikor a várandósság 294 napnál tovább tart
 • ennek megfelelően a túlhordott újszülött az, aki a 294. nap után jön a világra.

Szülés fogalmak: Vajon mi számít szülésnek?

Szülés után

 • A baba koraszülött akkor, ha a betöltött 37. hét előtt született meg, napokban számolva a 259. napon vagy annál korábban.
  A koraszülöttség fokában különbséget jelent, hogy a baba a betöltött 32. vagy 28. hét előtt születik-e meg.
 • A baba kis súlyú újszülöttnek számít, ha a születési súlya 2500 grammnál kevesebb. Ennek a hivatalos rövidítése az LBW (low birth weight).
  Itt is van még két alcsoport: a születésükkor 1500 grammnál kisebbeket igen kis súlyúnak, az 1000 grammnál kisebbeket pedig extrém kis súlyúaknak nevezik.
 • A baba érett újszülöttnek számít, ha a betöltött 37. és a 42. hét között születik. Normál súlyúnak nevezik, ha 2500-4000 gramm között van a születési súlya.
  Nagy magzatnak számít, ha 4000-4500 (mások szerint 4500 és 5000) gramm között van, és óriás magzatnak 4500 (mások szerint 5000) gramm felett.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!