Nem kell félned, fogod érezni, amikor itt az idő! Felejtsd el, hogy milyen időpontot kaptál, hogy mit „jósolnak” a különböző szülési kalkulátorok. Egyszerűen csak figyelj a testedre és a lelkedre, és tudni fogod, hogy lassan szülni fogsz. A legjobb, ha nem csak a várható szülés, a kiírt időpont előtti egy-két hétben figyelsz, hanem végig a terhességed alatt.

Ha te is és a környezeted tisztában vagytok azzal, hogy milyen vagy, hogy viselkedsz „normálisan”, akkor feltűnik, ha hirtelen minden látható ok nélkül nyugtalan leszel, aggodalom tölt el, úgy érzed, segítségre van szükséged. Elő a telefont, az autót, amit megbeszéltetek, mert hamarosan szülni fogsz.

Hogy ez mikor következik be, előre pontosan megmondani lehetetlen. Vannak babák, akik éppen a kiírt napon születnek, és sokan vannak, akik meg nem. A baba „dönthet úgy”, hogy hamarabb érkezik, és úgy is, hogy ő bizony kivárja a végső pillanatot.

Tulajdonképpen három hét nyitott ablak van, amikor a kismamák úgy gondolják, hogy szülhetünk végre. A 37. hét előtt érthető okokból senki sem akar, de amikor elérkezik a 40. hét, akkor meg már türelmetlenül várják a végét. Csak figyelj magadra, és tudni fogod.

Jelek, hogy hamarosan szülni fogsz

1.) Leszáll a hasad, a baba koponyája beilleszkedik a medencédbe. Ha ez az első terhességed, akkor ez megtörténhet a szülés előtt 2-4 héttel. Ha már nem az első babát várod, akkor valószínűbb, hogy csak a vajúdás kezdetén, vagy néhány nappal korábban fogod tapasztalni. Eközben fokozódó nyomást érzel a hátadon, a medencédben és a gátnál is. Masszíroztad a gátat?


Az eddigi kellemetlenségektől, amilyen a fájó bordák, a gyakori légszomj, most megszabadulsz. Ehelyett gyakrabban kell a mosdóba szaladni, mert a baba koponyája nyomja a hólyagodat. Ha eddig nem jártál kacsázva, most még az is előfordulhat.

2.) Te nem tudsz róla, de a méhnyakad megrövidül, elvékonyodik, felpuhul. Hogy valóban ez történik, azt csak orvos tudja belső, hüvelyi vizsgálattal megállapítani. Ez a folyamat kezdődhet akár hetekkel a szülés megindulása előtt.

A méhnyak normálisan körülbelül 4 cm hosszú, a szülés előtti hetekben 2 cm-re vékonyodik. Ahhoz, hogy hüvelyi úton szülhess, teljesen el kell vékonyodnia, vagy el kell tűnnie.

A méhszáj fájások nélkül is tágulhat, és a szülés előtt már tapasztalható. Ez a folyamat lehet lassú, és előfordulhat, hogy már hetekkel a szülés előtt 2-3 cm-re kitágulsz. Ebből az is következik, hogy a tágulás önmagában nem jelzi a szülés pontos időpontját, csak annyit, hogy a szervezeted felkészült rá. Méhszájértékek »

5 jelből tudod, hogy megindul a szülés

3.) Jósló fájásokat a szülés megindulása előtti hetekben már tapasztalhatsz. Ez lehet óránként néhány alkalom, aztán napokig semmi, majd újra kezdődik. A tapasztalt fájásokról jó ötlet vezetni egy füzetet a fájások gyakoriságáról és hosszáról, abból szépen megállapítható, hogy mikor változik.

Ezeket a jósló fájásokat nevezik Braxton Hicks összehúzódásoknak, kontrakcióknak. Ezek segítik a szervezetet felkészülni a szülésre. Amikor a vajúdás ténylegesen megkezdődik, ezeket fogják a valódi szülési fájdalmak felváltani.

És hogy honnan tudod, neked melyik van? A jósló enyhül, ha változtatsz valamin, pl. mozgás helyett lepihensz, vagy pihenésből felkelsz, rendszertelenül jelentkezik. Bővebben a fájásokról itt.

4.) A nyákdugó eltávozik. Ezt vagy észleled, vagy nem. Alapvetően a nyákdugó egy vastag, zselés, kocsonyás jellegű valami, és a feladata, hogy elzárja a méhszájat, megvédje a baktériumoktól a méhet és a benne lakó babát. Ahogy a méhnyak vékonyodni és tágulni kezd, a nyákdugó véres váladékként távozik.

Nem kell tehát megijedni, ha a az utolsónak szánt napokban némi világos, vagy kissé barnás színezetű foltot találsz a fehérneműdön. A nyák mennyisége és színe is változó lehet (áttetszőtől a véresig bárhol).

Ez csak a méhszáj tágulását jelzi, és éppen csak kevéske. Ha az első babát várod, akkor lehet, hogy ez a tényleges szülés előtt egy-két héttel történik, többedik babánál jellemzőbb, hogy a vajúdás előtt csak egy-két nappal.

Ha erős vérzést, vagy világospiros színűt tapasztalsz, irány az kórház.

5.) Hasmenés, hányás, fogyás. A szülés előtti időkben sokan tapasztalnak hányást, influenzaszerű tüneteket. Néhány nappal korábban gyakori a hasmenés. Azt mondják a szervezeted tisztítja magát, hogy felkészüljön a gyermek érkezésére. Nem ritka ilyenkor egy kicsi fogyás sem, de azt ki bánja? 🙂

Egyértelmű jelek, hogy megindult a szülés

1.) Megreped a magzatburok, szivárog vagy folyik a magzatvized. A burok megrepedhet fájások nélkül is, és megrepedhet több helyen is. Hogy a magzatvíz szivárog, vagy elfolyik, az függ a baba elhelyezkedésétől és a repedés helyétől.

Ez lehet fent is, és akkor a burok még áll, a víz pedig csak szivárog. Hallhatsz kis pukkanást, mielőtt elönt a víz, ilyenkor egyértelműen nem szivárog és biztosan a magzatvíz az.

Ha nem vagy biztos abban, hogy mi is folyik belőled, gondold át a következőket:

 • vissza tudod-e tartani (a magzatvizet természetesen nem),
 • függőleges helyzetben is szivárog-e (a baba feje ezt gyakran megakadályozza),
 • milyen a szaga (a magzatvízé édeskés, míg a vizeletet felismered az ammónia szagáról),
 • milyen a színe (a magzatvíz tiszta, áttetsző).

Ha az első három magzatvízre utal, de a színe inkább zöldes, zavaros, akkor irány az orvos, mert a fertőzések kockázata sokkal nagyobb. Ilyenkor már nem szabad ülőfürdőt venni, és jobb kórházba menni.
2.) Valódi szülési fájásokat tapasztalsz. Ezt onnan tudod, hogy rendszeresek, egyre gyakrabban, hosszabban és erősebben érkeznek. Ez szépen megállapítható a füzetből, ha vezetted. Az igazi fájások nem enyhülnek semmire, bármit csinálsz vagy nem csinálsz.

A baba mozgása ilyenkor lecsökken. Az első fájások nagyjából fél percesek, később ezeket szinte folyamatosnak fogod érezni. A valódi fájásokkor fájdalmat érezhetsz az egész hasadban, hátadban, combjaidban is, és kísérheti hányás vagy hányinger is.

Az ilyenkor jelentkező hányinger a fájdalomtól van, és egyértelművé teszi, hogy a vajúdás megkezdődött, a méhszáj tágulni kezdett.

Egy jó tanács: ne szégyellj telefonálni, ne tépelődj otthon, ha nem vagy biztos magadban. Lehet, hogy nagyon alaposan felkészültél a szülés jeleiből, mégis kétségeid támadnak. Inkább telefonálj feleslegesen, vagy menj a kórházba nyugodtan. Ha ott kiderül, hogy nem szülési fájásokról van szó, akkor sem történik semmi. Annyi kismamával megesik!10 hozzászólás

 1. suha emma
 2. tundi
 3. Vinczéné Varga Renáta
  • Magdi
 4. Sz. Nikolett
  • Magdi
 5. Mészáros Elvira
  • Magdi
 6. Brigitta
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!