A magzat fekvése a pocakban igen fontos kérdés, és minden kismamát érdekel. Ha megtudtuk, hogy a mi babánk éppen hogy fekszik, az következik, hogy kiderítsük, ez mit is jelent, jó-e ez neki és nekünk, mire lehet számítani a szüléskor, fog-e változni. A baba méhen belüli elhelyezkedésére több különböző kifejezést használnak.

Tulajdonképpen nagyjából a 36. hétig nem kell vele foglalkozni, a baba fekvésének a közvetlenül szülés előtt van jelentősége, de akkor nagyon pontosan meg kell állapítani, hogy hogyan is helyezkedik el.

A magzat helyzete lehet normális és rendellenes is. A rendellenes elhelyezkedést időben felismerni nagyon fontos, mert a szülés elhúzódhat miatta, és veszélyes lehet a babára és rád is. Van olyan eset is, amikor nincs más megoldás, mint a császármetszés.

A magzat fekvése

A fekvéssel a babád és a gerincednek az egymáshoz való viszonyát adják meg. Ez lehet:

1.) hosszfekvés, ez számít normálisnak, ilyenkor a gerincetek párhuzamosan helyezkedik el egymással.


 • Ezen belül a hosszfekvés lehet koponyavégű (másképp fejvégű), ennek gyakorisága 96%. Ez a normál helyzet, amikor a baba feje a medencében található;
 • és lehet medencevégű (faros), ez rendellenesnek számít, gyakorisága 3-4%. Ebben az esetben a baba popsija helyezkedik el a medencédben, a feje pedig a rekeszed alatt van.
  Mielőtt megijednél: ez a 30-32. hét előtt természetes helyzet, ami majd csak később változik, és fordul a baba fejvégű helyzetbe.
  Ennek megfelelően a gyakorisága is a terhességi kor előre haladtával csökken, ahogy a magzat súlyának növekedésével is. Konkrétan a 32. hét előtt születettek között kb. 13-14%, a 2000 gramm alattiak között kb. 15% az előfordulása.
  Még érdemes lehet tudni, hogy ez gyakran előfordul a következő terhességekben is, tehát ismétlődik.

Megfordulhat?

Tulajdonképpen igen, a fájások megindulásáig van esély rá. Ahogy közeleg a szülés ideje, a megfordulás valószínűsége fokozatosan csökken. Ez természetes, hiszen a baba egyre nagyobb, egyre jobban kitölti a rendelkezésére álló helyet, míg végül nem marad a fordulgatásra lehetősége.

A szülés lehetséges módja

A faros babákat leggyakrabban császárral segítik a világra. Ennek oka, hogy a baba popsija kisebb (keskenyebb), mint a feje (ami a legnagyobb körmérettel rendelkezik ilyenkor), tehát a fenekének a megszületése nem garantálja, hogy a kobakja is átfér majd a medencéden.

Nagy rutin kell hozzá, hogy az orvos biztosan helyesen döntsön, és merje vállalni a hüvelyi szülés levezetését, de azért akad rá példa szerencsére.A tény, hogy a baba faros, önmagában nem jelenti azt, hogy csak császárral lehet szülni.

Szintén biztos a császármetszés, ha ráadásul a magzatvized a fájások megindulása előtt elfolyik, vagy nincsenek kellő erősségű fájások.

2.) harántfekvés (transversalis) esetén a gerincetek által bezárt szög 90°-os, azaz derékszög. Lényegében keresztben fekszik. Ez életveszélyes lehet, ha a szülés megindul, ezért ennek a vége mindig császármetszés. A szülés időpontjáig túlzott jelentősége nincs.

3.) ferde fekvésről akkor van szó, amikor a baba gerince és a te gerinced által bezárt szög kisebb 90°-nál. Ez gyakran átmeneti (instabil) helyzet, és a vajúdás megkezdődésével átalakul vagy hosszfekvéssé, vagy kevésbé szerencsés esetben harántfekvéssé. A haránt- és ferde fekvés gyakorisága nagyjából fél %, és az összes eset háromnegyede ikres kismamáknál fordul elő.

A magzat fekvéseA magzat tartása

A tartás a magzat testrészeinek egymáshoz való viszonyát jelenti, és másképp határozzák meg fejvégű, és másképp medencevégű fekvésben. Koponyavégű fekvésben a baba fejének, medencevégű fekvésben a két lábának a törzshöz viszonyított helyzete.

Normálisnak számít az elülső koponyatartás (OA), ennek a gyakorisága 94%. A baba születése szempontjából ez az optimális.

Fejvégű fekvésben lehet még:

 • a fejtetőtartás,
 • a homloktartás, ez a legritkább,
 • és lehet arctartás.

Medencevégű hosszfekvésben lehet:

 • fartartás, ez a leggyakoribb (70%) és ebben az esetben a legkedvezőbb is, ilyenkor a lábai teljesen felemelt helyzetben vannak
 • lábtartás, ez a legrosszabb lehetőség (20%), a lábai lefelé mutatnak
 • far-lábtartás, a kettő között (10%)
 • térdtartás, ez kicsivel jelent jobbat a lábtartásnál (nagyon ritka).

A magzat állása

Az állást másképp kell érteni hosszfekvésű és másképp harántfekvésű helyzetben. Hosszfekvés esetén a babád hátának az oldaladhoz való viszonyát írják le vele. Ez esetben nézhet a háta a bal oldalad felé (I. állás), és a jobb oldalad felé (II. állás).

Harántfekvés esetén a baba koponyájának az oldaladhoz való viszonyát írják le vele. A koponyája nézhet a bal oldalad felé (I. harántfekvés), és a jobb oldalad felé (II. harántfekvés) is.

Harántfekvésben a baba hátának helyzetét is leírják még, így: a hasfalad felé, a gerinced felé, felfelé vagy lefelé tekint.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!