Erre a kérdésre nem nagyon tudok felelni, hogy mi is a véleményem a gátmasszázsról. Egyszerű oka van: nem próbáltam, mivel az első perctől biztos volt, hogy császárral szülök.

Éppen ezért megkérdeztem kedves szülésznőnket, Tabi Dankát, hogy mit gondol róla, mi a menete, mit lehet vele elérni és minden ilyesmit. Plusz begyűjtöttem kismamáktól néhány tapasztalatot, pozitív és negatív véleményt vegyesen.

Az általános info szerint a gátmasszázs segíthet a gátnak finoman nyúlni, növeli a terület rugalmasságát, ami csökkenti a szakadás, repedés valószínűségét a szüléskor, amikor a baba feje hirtelen nyomul előre.

Segítségével sok esetben elkerülhető a szakadás vagy szándékos vágás (repedést megelőzendő) miatti varrás, és az azt követő gyógyulási folyamat, valamint a fogós vagy vákuumos szülés szükségességét is csökkentheti.

Érdemes elkezdeni a 34 – 36. hétben, és folyamatosan alkalmazni a szülés időpontjáig. A masszázshoz szükséges kellékek, olajok beszerzése után fokozatosan kell próbálkozni. Első néhány alkalommal kellemetlen, de a feszítő, égő érzés megtapasztalása segít felkészülni testileg és lelkileg is a szülésre.


A gát területének dörzsölése, masszírozása szokatlan minden porcikádnak, a bőrnek, izmoknak, rostoknak, a tudatodnak, ezért ne hűbelebalázs módjára ess neki, fontos a fokozatosság.

Hol is van pontosan a gát, és miért reped?

A hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti részt nevezzük így, vagy másképp: perineum. Azért repedhet, mert a szüléskor a baba feje és vállai feszítésnek, nyúlásnak teszik ki. Ráadásul, ha a vajúdás hosszú órákig tart, könnyen ki is száradhat, ami megint csak a repedést segíti elő.

Hogy ezt elkerüljék, vágni szoktak oldal irányban, mert így tudják a legjobban elkerülni a fertőzésveszélyt, ami akkor áll fenn, ha a hüvely és a végbélnyílás egymásba szakad. A gátat a repedéstől több módon is lehet védeni:

 • megfelelő táplálkozással a bőr rugalmasságát lehet növelni: vitaminok, fehérjék, rostok
 • intimtorna: segít a gát területének tudatos ellazításában
 • légzéstechnika: ezzel lassítani lehet a babát, így több idő jut a gát nyúlására
 • és hát a gátmasszázs

Kellékek a gátmasszázshoz

 • Kellemes hőmérsékletű helyiség;
 • az olajfolttól sem féltett törölköző vagy hasonló;
 • masszázsolaj:
  búzacsíraolaj (triticum), ami bőrtápláló, szövetlazító hatású, rugalmassá teszi a bőrt, és egy kicsit síkosít is;
  orbáncfű olaj (hypericum), ami természetes fertőtlenítő, sterilizáló hatású, izomlazító, vérzéscsillapító hatása is van, szintén enyhén síkosít.
  Ezeket keverheted egy az egyhez arányban saját magadnak, de vásárolhatsz egyéb összetevőket (pl. illóolajokat) tartalmazó, előre kikevert olajokat is. Ha keversz magadnak, akkor nincs szükség egyszerre sokra, elég 40-50 ml.
  A babaolaj nem megfelelő erre a célra, de jó lehet pl. a Weleda Gátmasszázs olaj, akár az olíva olaj is, mandula olaj, e vitamin olaj.

A gátmasszázs technikája

A gátmasszázs technikája

Előkészületek: kellemes hőmérséklet, körömvágás, kézmosás, olaj elkészítése, kényelmes póz megtalálása. Ez bármilyen lehet: behajlított térdekkel, háton fekve szülési pózban, székről félig lecsúszva szétnyitott lábakkal, állva az egyik lábat valamire (szék, fürdőkád) feltéve, guggolva. A lényeg, hogy kényelmesen hozzáférj a szeméremtájékoz.

Tegyél egy kicsi olajat a kezedbe, melegítsd meg a tenyeredben, majd kend be a gáttájat, hogy síkos legyen, masszírozd is az olajat a gátba és a hüvely bejárata mögé is néhány percig. Ha vannak előző hegek, azokra nagyon kell figyelni. Nem kell sok olaj, sőt, a felesleget le is kell törölni.

A gátizmokat először kívülről kell kicsit lazítgatni. Ezután mindkét kéz egy-egy ujjával, vagy a hüvelykujjaddal a hüvelybe nyúlva (2-3 cm-re bőven elég) húzd finoman kifelé és a végbélnyílás felé, és eközben a hüvelyed peremét enyhén masszírozgasd.

Ez hasonlít ahhoz, amilyen hatást és érzést majd a baba fejének feszítése okoz. Kellemetlen, égő érzést kell tapasztalnod, és tartsd addig ezt a kellemetlen helyeztet, amíg az égő érzés alábbhagy (fél – egy perc). Egymás után többször, egyre erősítve, a hüvelyt egyre inkább a végbél felé és oldalra tolva ismételgesd a mozdulatot.

Ezután következik a tényleges masszírozás: a hüvelybemenet (fenék felé eső) alsó felét U alakban oda-vissza kell masszírozni. Koncentrálj az izmok ellazítására, és közben gyakorold a lassú, mély légzést is.

Ezt naponta tíz percig végezd. Ha a párod segít ebben, beszéljétek meg, hogy azonnal szólsz, ha nagyon fáj, nagyon éget, hiszen ő nem érzi. Neki javasolt a hüvelykujj helyett a mutatóujjának használata.

Ha a hüvelyed már 5 ujjnyira tágítható (ez a fele a baba fejének megszületéséhez szükséges tágulásnak), akkor már elegendő csak kétnaponta gyakorolni, ez segít fenntartani a hüvely rugalmasságát. Fontos még a torna, hogy a medencealapi izmok is kondiban legyenek.

Vélemények

Erika: Szerintem biztosan nem rossz! Az meg fél siker, ha szüléskor ennek köszönhetően nem repedsz majd szét, nem kell vágni és nem kell varrni!

Bakóné Lívia: Szerintem a gátmasszázs egyenlő a nullával bárki bármit is mond, semmilyen olaj és csodaszer sem segít. Vajúdáskor és kitoláskor annyira erős és intenzív a fájdalom, hogy arra nem lehet felkészülni. Aki ezt az egészet kitalálta, az még nem szült.

Tóth-Bali Réka: Én hiába csináltam a férjem segítségével a 36. héttől folyamatosan, ennek ellenére kellett a gátmetszés. Azt mondták, túl feszes a gátam.
Andrea: Hát az orvos nem fog tépelődni, hanem egyszerűen vágni fog. Neki ez a legegyszerűbb. Ha pedig fel lehet rá készülni, miért ne? És az sem mindegy, hogy mekkorát vágnak. A varrás stoppolás sem kellemes, utána meg olyan érzés, mintha egy sün vagy szögesdrót lenne a lába között.

Dobos Noémi: Nekem a férjem csinálja esténként, ülőfürdő után. Kicsit sem kellemes, de remélem segít. Azért csinálom, mert ha nem csinálom, akkor még az esélyét sem adom meg magamnak, hogy könnyebb legyen, esetleg csak azért,  mert valaki azt mondja, hogy semmit sem ér. Majd a szülőszobán kiderül. Nekem van ismerősöm, aki csinálta, se nem repedt, se nem vágták.

K. Rita: A vajúdásom 10 óra volt, de visszagondolva nem volt nehéz szülés. Nem vágtak, nem repedtem, szerintem a gátmasszázs segített. Érdemes kipróbálni.7 hozzászólás

 1. Zsofi
 2. Kamilla
  • Dobos Petra
  • Magdi
  • Hajni
 3. Timea
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!