A gátmetszés szükséges jó, vagy szükségtelen rossz? Kérjük vagy kerüljük? Hogy csinálják, és mennyi idő a felépülés? Kérdések, amik szülés előtt óhatatlanul felmerülnek. Gyakran az orvos csak legyint, hogy még nem tartunk ott, más esetben pedig az élet felülírja a megbeszélteket. Tehát mire kell készülnöd?

Mi a gátmetszés?

A gátmetszés a gát területén, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti területen ejtett bemetszést jelenti közvetlenül a baba megszületése előtt, a kitolási szakasz folyamán. Egy olló segítségével átmetszik a bőrt és az izomzatot. Célja a szülés megkönnyítése, a repedés, és ezáltal fertőzések és komolyabb következmények elkerülése.

Ez az eljárás alapvetően akkor szükséges, amikor az orvos úgy ítéli meg, hogy a baba veszélyben van, és minél előbb a világra kell segíteni. Alkalmazzák akkor is, amikor az orvosnak fogót vagy vákuumot kell használnia a szülésnél.

A gátmetszést gyakran rutinszerűen alkalmazzák a gyorsabb és szövődménymentesebb szülés érdekében, különösen az első terhesség és szülés esetén. Sokan úgy gondolják, hogy egy tiszta vágás, bemetszés könnyebben gyógyul, mint egy spontán szakadás, amely nem is biztos, hogy a megfelelő irányban indul el. Sok szakértő is úgy véli, hogy a gátmetszéssel elkerülhetők akár késői szövődmények is, mint például az inkontinencia.

Mégis egyre több tanulmány születik arról, hogy valójában nem igazán bizonyított, hogy a gátmetszés jó megoldás a hüvelyi szövetek és a medencefenék izmainak szempontjából, és valóban okozhat későbbi panaszokat. Emiatt egyre többen értenek egyet abban is, hogy nem szabad gátmetszést rutinszerűen végezni.


Szakadjon vagy vágják?

Kutatások szerint a szakadás gyógyulási ideje sem hosszabb, és gyakran kevesebb komplikációval jár, mint a gátmetszés. A gátmetszéssel szülők néha több vért veszítenek, a felépülés fájdalmasabb, és többet kell várniuk a szexuális együttlétekkel.

A gátmetszés és a varrás is növeli a fertőzések kockázatát, és azt is kimutatták, hogy akiknél az első szülés alkalmával gátmetszést végeztek, azoknak nagyobb az esélyük a repedésre a követelőző szülésnél. Mi több, a gátmetszésnél is van esélye annak, hogy egy komoly szakadás alakuljon ki, és fusson egészen a végbél záróizmáig, vagy akár egészen a végbélen keresztül is.

Ez a fajta szakadás komolyabb gáttáji fájdalmat jelent szülés után, a pihenési időszak szignifikánsan hosszabb, és nagy valószínűséggel befolyásolni fogja a medencefenék izmainak erősségét. Ha a repedés eljutott a végbél záróizmáig is, nagyobb az esélye a későbbiekben annak is, hogy az anyuka nehezebben tudja kontrollálni a székletürítést, vagy a szelek távozását. Tehát se ne szakadjon, se ne vágják, ha nem muszáj.

Miért lehet szükséges a gátmetszés?

Van néhány olyan helyzet, amelyben a gátmetszés szükséges és hasznos lehet.

  • Ha a baba nagyon nagy, és az orvosnak egy kis plusz helyre van szüksége, vagy fogót, vákuumot kell alkalmaznia.
  • Ha a babának minél előbb a világra kell jönnie, mert pl. a pulzusszáma csökken, és az orvos úgy dönt, hogy ezzel gyorsítja meg a szülés folyamatát.

Honnan tudhatom, hogy nem lesz felesleges gátmetszésem?

Őszintén? Sehonnan. De azért tájékozódj, kérdezz. Először is az orvosodtól, hogy mikor és milyen feltételek mellett javasolja a gátmetszést, és hogy mivel tudja megakadályozni, hogy a vágás ne repedjen tovább. Gondold végig, milyen érzéseid vannak az egésszel kapcsolatban, aztán ezt mondd is el neki. Ha van lehetőséged megkérdezni anyukákat, akik nála szültek, az is jó támpontot adhat.

Ezek után nézz körül és kérdezősködj a kórházban is, amit a szülésre választottál. Ha írsz szülési tervet, akkor abba beleírhatod a kívánságaidat, és tisztában lehetsz a kórházi protokoll által támasztott követelményekkel, szempontokkal is.

Próbálhatod a szülés időpontja előtt 5-6 héttel a gátmasszázs alkalmazását. A masszázs segíthet elkerülni a repedést és a metszés szükségességét is.

Hogy csinálják?

Ha az orvosod úgy dönt, hogy gátmetszésre van szükség, adhat egy helyi érzéstelenítőt, és egy ollóval vágást ejt a gáton. Gyakran, ha a gát már elzsibbadt, elvékonyodott a baba fejének a nyomásától, egyáltalán nem adnak semmit, mert a hirtelen nyomás megszűnése felér egy nagy adag fájdalomcsillapítóval. A végén is kaphatsz helyi érzéstelenítést a varrás megkezdése előtt, de ez sem általános gyakorlat. Sok helyen úgy gondolják, inkább tűrj, hiszen boldog édesanya lettél.

A felépülésről

Ha szakadtál vagy vágtak, akkor a gyógyulásra időt kell hagyni. A gát területe nagyon érzékeny lesz. Van, ahol felszívódó varratokat használnak, máshol néhány nap múlva kiszedik a nem felszívódókat. Amíg azok bent vannak, egy sündisznót érezhetsz a lábaid között. Ilyenkor beválik egy erre a célra kifejlesztett párna, akár egy szoptatós, vagy egy sima úszógumi is. A varratok eltávolítása után lényegesen jobb lesz a helyzet.

A teljes felépüléshez szükséges idő egyéni, lehet egy-két hét, vagy akár egy hónapnál is több, különösen akkor, ha a gátmetszésed repedt tovább, akár a végbélig. Segíthet a gátmasszázsolaj, a jegelés is.

És hogy mikor lehetsz újra együtt a pároddal? A gát teljes gyógyulásához 4-6 hétre van szükség, de ez teljesen a szervezetedtől függ. Ha az orvosod azt mondja, hogy már biztonságos, és mindent bele, akkor lehet próbálkozni.

Ne lepődj meg, ha először furának, kellemetlennek, feszesnek vagy száraznak érzed magad. Ha nem tetszik az új élmény, ne add fel. Vess be praktikákat, meleg fürdőt, olajat, és hosszú előjátékot. Váltsatok pózt, például hogy legyél te felül, hogy irányítani tudd az eseményeket, de az is lehet, hogy az oldalt fekvő póz jön be. Segíthet a síkosító is, ami különösen akkor hasznos, ha szoptatsz. A szoptatás csökkenti az ösztrogén szintedet, ami által a hüvelyed nedvesedési képessége is csökkent valamelyest.

A lényeg pedig: nyugi! 🙂


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!