Vízben szülés: pozitív tapasztalatokkal

Tanulmányok szerint a vízben szülés élménye megerősíti a szülő nőben az érzést, hogy tiszteletben tartják az autonómiáját és övé a kontroll.

Egy brit metaanalízis célja a vízben szülésre vállalkozó kismamák tapasztalatainak kvalitatív (minőségi) vizsgálata volt. (Kvalitatív kutatás: angolul qualitative research, egy feltáró jellegű módszer, a téma minőségi, és nem mennyiségi megközelítése. Célja a probléma megértése, a gondolkodási trendek, felfogás, belső értékek felszínre hozatala. Kvalitatív kutatási módszer például az interjú, dokumentumok, források elemzése.)

Ebben az esetben az angol nyelvű szakirodalomban végeztek irodalmi kutatást a 2003 és 2018 között, hat különböző adatbázisban publikált adatok között. A kritériumoknak 5, Svédországból, Ausztráliából, az USA-ból, Új-Zélandról és Taiwanról származó 330 szülő nővel végzett vizsgálat felelt meg. A kvalitatív kutatásokat meta-etnográfiailag értékelték ki.

Négy releváns témakört azonosítottak: először is a nők ismereteit a vízben szülésről, másodszor a nők érzéseit egy fiziológiás szülés (szövődmény nélkül lezajló, beavatkozásoktól mentes természetes szülés) megélésénél, harmadszor a víz, autonómia és kontroll viszonyának összefüggéseit, negyedszer pedig a vízben szülés szerepét az átmeneti fázis megkönnyítésében.

A szülés első szakaszának átmeneti fázisában az összehúzódások már 2-3 percenként érkeznek és egy – másfél percig tartanak. Ilyenkor általában a méhszáj már 8 centiméterről 10 centiméterre kitágult. Az összehúzódások erősek, fájdalmasak. Járhat vele rosszullét, hidegrázás is.


A témával kapcsolatos első metaanalízisnek korlátai is vannak: az eredeti tanulmányok adatgyűjtésének és elemzésének különböző kvalitatív módszerei, és a választott kutatási módszer szubjektivitása. Az eredeti tanulmányokhoz hasonlóan az eredmények általánosítása metaanalízissel sem lehetséges.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a kismamák pozitívan állnak a vízben szülés választásához. A vízben szülés megtapasztalása erősíti a szülő nőben az autónomia és a kontroll érzését, és végül egy erős “képes vagyok rá” érzést ad.

Vízben szülés: pozitív tapasztalatokkal

A Michigani Egyetem kutatói pedig retrospektív összehasonlító tanulmányban két szülészeti osztály szüléseit elemezték a kutatásukban, 2025 hagyományos, és 397 vízben szülés kimenetelét differenciálták.

A vízben szülések közül azokat vették alapul, ahol egyetlen magzat fejlődött az anyaméhben, koponyavégű fekvésben volt egy alacsony kockázatú terhesség után, és a baba a kiírt időpontban jött a világra. A hagyományos szülések esetében pedig azokat, amelyek komplikációk és peridurális érzéstelenítés nélkül zajlottak, tiszta maradt a magzatvíz, és a kismama BMI-je 40 alatt volt.

A tanulmány megállapításai szerint a vízben szülés éppen annyira biztonságos, mint a hagyományos szülés. Nem mutatkozott különbség a babák Apgar értéke és az újszülött intenzív osztályra történő felvételének gyakorisága között. A vérzés aránya a szülés után szintén hasonló volt mindkét csoportban, és a kismamáknál ritkábban fordul elő első- vagy másodfokú gátrepedés.

Ruth Zielinski, a tanulmány társszerzője, a gyermekgondozás klinikai adjunktusa szerint a vízben szülő nők elégedettek a választásukkal, és hogy ennek okait mélyebben megértsük, több kutatásra van szükség. Addig is fel kellene hívni a kismamák figyelmét a vízben szülés lehetőségére, természetesen a megfelelő szabályok bevezetésével.

Bailey JM et al.: A retrospective comparison of waterbirth outcomes in two United State hospital settings. Birth 2019. Vol. 00: 1–7. DOI: 10.1111/birt.12473 ∙ DHZ

Clews C, Church S, Ekberg M: Women and waterbirth: A systematic meta-analysis of qualitative studies. Women and birth 2019. https://doi.org/10.1016/j.wombi.2019.11.007

Forrás: DHZSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!