8 jel, hogy közeleg a szülés ideje

A végére (mármint a várandósság végére) a legtöbben már csak azt kívánják, legyen végre kint a baba. Vannak praktikák, amelyek természetes módon hivatottak a szülés megindulásában segíteni, ilyenek a séta, a szex, a csípős étel fogyasztása, bábakoktél, de mielőtt kísérletezésbe kezdesz, beszéld meg az orvosoddal, hogy melyikkel ért egyet a te esetedben és melyikkel nem.

Figyeljük a jeleket, amelyekből megbizonyosodhatunk, hogy közeleg a szülés, de első terhesség idején nem könnyű eligazodni. Ez egy hosszabb folyamat, melynek jelei vannak, egyértelműek és kevésbé egyértelműek egyaránt.

Miből tudható, hogy közeleg a szülés?

1.) A hasad elkezd leszállni. Ez egyéntől és attól is függ, hogy hányadik szülésed lesz. Első szülésnél a pocak leszállása gyakran a szülés tényleges megindulása előtt hetekkel kezdődik, többediknél gyakran már csak közvetlenül a szülés előtt. Ilyenkor a baba helyezkedik, felkészül a világra jövetelre, amely ideális esetben fejjel előre történik.

Van jó és kevésbé jó következménye is. A jó, hogy mivel a baba feje messzebb kerül a tüdődtől, végre könnyebb levegőhöz jutni. A rosszabb része, hogy mivel a kobak nyomja a húgyhólyagot, még az eddigieknél is gyakrabban kell járni pisilni. De a végén megéri 🙂


2.) Tágul a méhszáj, nyílni kezd, ez napokat és heteket is jelenthet, nem zajlik egyformán mindenkinél, sőt terhességenként sem.

3.) Nyúlnak az ízületek, izmok, készülnek a vajúdás hosszabb folyamatára. Ilyenkor gyakori a hát alsó részén észlelhető fájdalom, vagy görcs. Ha már te is lazábbnak érzed az ízületeidet, azt a relaxin nevű hormonnak lehet megköszönni. Az segít a szalagoknak kicsit meglazulni, a medencének nyílni, hogy a baba gond nélkül a világra jöhessen.

4.) Nem csak a méhed és a méhed körüli részek készülődnek, hanem az egész tested összes izma, így a hasmenés megjelenése már nem is olyan meglepő. Ezt inkább jó jelnek tartják, még ha nem is kellemesnek, csak figyelni kell a megfelelő folyadék bevitelre. A hasmenésnek, sok pisilésnek (és a magzatvíz csökkenésének) ereménye lehet némi fogyás is. Nem törvényszerű, de ha mégis, akkor semmi rosszat nem jelent a babára nézve. Ő attól még nő tovább, megkap mindent, amire szüksége van.

5.) Szép nagyra nőtt a hasad, állandóan pisilned kell, sehogy sem kényelmes feküdni, esetleg rád tört az ellenállhatatlan átrendező, újratakarító, (tizedszer)újramosó és újravasaló ösztön, csoda, hogy fáradt vagy? Ha nem érzel kényszert ilyesmire, az is rendben van, nem jelentkezik mindenkinél, és ebből egyáltalán nem jósolható meg, mennyire leszel gondoskodó anya.

10 jel, hogy közeleg a szülés ideje

6.) A nyákdugó, bár ez sem mindenkinél, de sokaknál távozik, akár egyben, akár darabokban. Az is lehet, hogy eltávozott, csak épp nem vetted észre. Hüvelyi folyást is tapasztalhatsz, esetleg többet és sűrűbbet, mint eddig. A színe is változik, rózsaszínesre vált.

7.) Ha már tapasztaltál jóslófájásokat, akkor tudod, milyen is ez, a különbség csak annyi, hogy a valódi szülési fájások kicsit eltérnek. Ilyen eltérés, hogy hiába változtatsz testhelyzetet, az összehúzódások továbbra is jönnek, ahelyett, hogy enyhülnének, egyre gyakoribbá és erősebbé válnak, és rendszeresen érkeznek.

8.) Nem az az általános, hogy a magzatvíz elfolyik, és akkor észleled, hogy megkezdődött a vajúdás folyamata, közeleg a szülés, de történhet így is. Ha így jársz, és nem is készültél még a szülésre semmilyen jel alapján, ne ijedj meg. Ha nem tudod eldönteni, hogy mi is folyik belőled, ha nem tudod visszatartani, tuti magzatvíz. Fogj egy törölközőt, és ha nincs utasításod az orvosodtól ilyen esetre, hívd fel és kérj tanácsot.

Ha az orvosod elmondta időben, hogy mikor mit tegyél, mikor hívd, mikor indulj a kórházba, vagy a bába, hogy mikor hívd, akkor tégy aszerint. Gyakran kötik az összehúzódások gyakoriságához a telefonálás szükségességét, de ezt nem mindig könnyű elkülöníteni. Ezért ha nem vagy biztos abban, mi is történik, inkább telefonálj egyet feleslegesen, minthogy ne érj oda időben.

Azonnal telefonálj, ha a következőket tapasztalod:

  • bármilyen vérzés, akár erősebb, akár gyengébb,
  • ha a folyás színe nem barna, nem rózsaszín, hanem élénk piros
  • ha elfolyik a magzatvíz, és színesnek látod, zöldnek vagy barnának. Ez fontos, mert jelezheti azt, hogy a baba belekakilt a magzatvízbe, és nem lenne jó, ha lenyelné. Ez a magzatszurok, vagyis mekónium színe.
  • ha rosszul érzed magad, erősen fáj a fejed, homályos a látásod, esetleg kettős látásod van.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!