Mi az a kézzel tágítás?

A szülés indítása, gyorsítása céljából alkalmazzák, ha a méhszáj tágulását nem találják megfelelőnek, elég gyorsnak. A kézzel tágítás mindenkit megoszt, orvosokat, szülésznőket és persze a kismamákat is.

A kismamák szempontjából nézve a nem érezhetőtől az üvöltéssel járó fájdalomig széles a skála. Az sem mindegy, hogy szólnak előtte, vagy titokban csinálják, milyen fázisban kerül rá sor, és aki csinálja, az hogyan is csinálja.

Mivel a kézzel tágításról nem lehet egyértelműen tudni, hogy fölösleges, káros vagy jó esetben hasznos (mindegyikre volt már példa), ezért a legjobb, amit tehetsz, ha előre tájékozódsz. Kérdezd meg az orvosodat:

  • mi a véleménye róla,
  • mikor és milyen okból csinálja,
  • mi a rend a kórházban ebből a szempontból,
  • milyen előnyei és hátrányai lehetnek rád és a babára nézve, ha csinálja és ha nem csinálja.

De mit is tágítanak?

A méhszájat, de ez nem ilyen egyszerű. A legtöbb esetben arra gondolunk, amikor a méhszáj már elkezdett nyílni, a méhnyak már megrövidült, mert ilyenkor gyakran gondolják úgy, hogy rásegítenek, és kézzel tovább tágítják. A tágulás alapesetben attól indul meg, hogy a baba ránehezedik a méhszájra, és az ettől elkezd kinyílni. Ez a folyamat nem mindenkinél zajlik egyformán, előfordul, hogy a tágulás valameddig eljutott, és aztán megállt. Ilyenkor döntenek, hogy tágítanak kézzel vagy sem.

Jó esetben a tágítást akkor csinálják, amikor épp fájás is van. Elvileg ekkor a plusz fájdalom épp mindegy, mert a fájás önmagában is elég, viszont így elérhető, hogy nagyobb mértékű legyen a tágulás. Ha két fájás között feszegetnek, az nagyon szokott fájni. Két kismama ellenkező tapasztalata a kérdésről:


Tóthné Edina: konkrétan üvöltöttem a fájdalomtól. A sima fájások sehol sem voltak ahhoz képest, amit az orvos a vizsgálat közben okozott. Utána mondta a szülésznő, hogy az volt a tágítás, és örüljek neki, mert így csak 5 órán át vajúdtam, úgy meg ki tudja? És ki tudja, lehet, hogy a kézi manőver nélkül 5 és fél óra lett volna…

Barbi: én nem igazán éreztem, az orvosom szólt előre, megbeszéltük, figyeltem. Tudtam, hogy épp mi történik, meg kellemetlen is volt, de egyáltalán nem éreztem iszonyú fájdalmat, még csak nem is nyöszörögtem. A kisfiam gyorsan és egészségesen született, nagyon hálás vagyok a Takács főorvos úrnak.

A kézzel tágítás módszere nem mindenhol elfogadott, és néha rosszul is elsülhet. Ha az orvos türelmetlen és erőlteti, akkor a méhszáj berepedhet, tele lehetsz sebekkel, amikkel még hónapok múlva is meggyűlhet a bajod, befolyásolhatja a szexuális életet. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden sérülés az erőszakos tágítástól van, mert szakadások, repedések a természetesen gyors szülésnél is kialakulhatnak.

Kézzel tágítás

Mit tudsz a méhszájad állapotáról?

Ezt ritkán mondják meg, de a leleteiden feltüntetik. Nem viszik túlzásba az információt, ezért simán számokkal jelzik, hogy hol is tartasz a tágulásban. Táblázat itt. A számok 3000-től „csökkennek” 1111-ig. Az előbbi a teljesen zárt és még nem rövidült méhnyakat jelenti, az utóbbi pedig a már teljesen nyitott méhszájat.

A számok értelmezéséhez tisztában kell lenni a méhnyak (ami megrövidül) és a méhszáj (ami tágul) fogalmával. A méh és a hüvely közötti rész a méhnyak. A méhszájból van külső és belső is, a külső a méhnyakat a hüvellyel köti össze, a belső a méhet a hüvellyel.

Hogy ezek a számok mennyire jelzik a szülés közeledtét, az egyénfüggő, vagyis attól, hogy egy másik kismama ugyanolyan értékkel szinte azonnal megszült, neked lehet, hogy még egy kicsit várnod kell. Szóval nem vagyunk egyformák.

Méhszáj vizsgálata

Van, hogy a vizsgálattal (méhszáj állapotának vizsgálata, ha mondják) tulajdonképpen a méhszájra tapadt magzatburkot próbálják óvatosan (!) elmozdítani, lefejteni. Ha egy helyen sikerül kicsit megemelni a magzatburkot, akkor apránként körben az egész méhszájon próbálkoznak, ezzel gyakorlatilag leválasztják a magzatburkot a méhszájról.

Na, ezt lehet óvatosan, és erővel is csinálni, előre szólva és „sutyiban” is vizsgálat közben, vagy kifejezetten vizsgálatnak álcázva. Akkor is érezhető, ha óvatosan csinálják, de fájnia nem muszáj. Ennek a műveletnek a célja, hogy a burok leváljon, beindítsa a fájásokat vagy a közelgő szülést.

Vérzel a vizsgálat után? Lehetséges. A sima nőgyógyászati vizsgálat, vagy kenetvétel után sem ritka némi barnás-pirosas váladék, folyás. Lehet, hogy elmegy a nyákdugó, lehet, hogy megindul a szülés. Ha nem elég körültekintő vagy rutinos, aki csinálja, esetleg szimplán türelmetlen, akkor akár véletlenül megrepesztheti a burkot is. Ha a burok már megrepedt, akkor a lehetséges fertőzés miatt már nem tágítanak kézzel. Ez sem mindenhol van így, az orvostól, a rutinjától, a kórház rendjétől és tőletek (baba és te) is függ többek között.

A kitolás előtt is

Ilyenkor is szoktak matatni, de jó okkal, általában muszáj. A baba érkezése előtt ellenőrzik, hogy a méhszáj teljesen kitágult-e, vagyis eltűnt-e. Ha nem, akkor a baba fejének nyomásától berepedhet, ezért fontos “eltüntetni” az útból.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!