Jósló és igazi fájások

A terhességed közepétől tapasztalhatod a ritka, rendszertelen és fájdalmatlan Braxton Hicks összehúzódásokat, amelyek a szülés idejének közeledtével ritmikus, viszonylag gyakoribb, fájdalmas jósló fájásokká válnak.

Ez a szülés várható ideje előtti 2-4. héttől számít normálisnak, óránként többször is. Lehet, hogy néhány napig nem tapasztalhatóak, majd újra kezdődnek.

Ezekről az újfajta fájásokról könnyen gondolhatod azt, hogy megindult a szülés. De az igazi szülési fájásokkal szemben ezek az összehúzódások (általában!) nem okoznak jelentős és fokozatos tágulást, a fájások nem tűnnek egyre hosszabbnak, erősebbnek, és gyakoribbnak sem.

A jósló fájásokat nem minden kismama tapasztalja. Bizonyos esetekben az erős, rendszeres szülési fájdalmak figyelmeztetés nélkül, vagy kevés jóslófájás után jönnek. Az erős jósló fájásokkal kínlódó kismamáknak egy kis vigasz: úgy tartják, hogy a jóslófájások lerövidítik a vajúdás hosszát.

Mi a különbség a jósló fájás és az igazi között?

Néha nehéz megkülönböztetni a jóslókat a korai, de valódi szülési fájdalmaktól. Ha túljutottál a 37. héten, ebben néhány apróság segíthet:


 • a jósló fájások kiszámíthatatlanok. Rendszertelen időközönként jönnek, a hosszuk és intenzitásuk változó. Az igaz, hogy a szülési fájások is szabálytalanok először, de idővel elkezdenek rendszeresen és rövid időközönként érkezni, egyre intenzívebben.
 • általában máshol jelentkeznek. A jósló leginkább a has alsó részén, közepén, az igazi fájás legtöbbször a hát, derék környékéről indul, és megy körbe a hason.
 • a jósló fájások akár maguktól is abbamaradhatnak, vagy ha valamilyen tevékenységet kezdesz vagy megszakítasz (pl. sétálsz és leülsz, vagy fordítva), testhelyzetet változtatsz.
  Az igazinál továbbra is maradnak az összehúzódások, erősödnek is, nem számít, mit teszel.
Jósló és igazi fájások

Mit tegyek, ha összehúzódásaim vannak?

A 37. hét előtt egyetlen percet se várj, hogy majd kiderül, mi is folyik odabent. Ha bármilyen jelét észleled a közelgő szülésnek, hívd fel az orvost, szülésznőt, hogy kizárható legyen a koraszülés. Inkább telefonálj feleslegesen, olyankor is, ha csak egy kis megnyugtatásra, bátorításra van szükséged.

Ha betöltötted a 37. hetet, akkor otthon várj, hogy a fájások hogyan alakulnak, kivéve, ha az orvosod másképp utasított.

A jósló fájások megzavarhatják a pihenésed, alvásod, amitől fáradt és nyűgös leszel. Próbálj meleg (nem forró) vízzel zuhanyozni, és igyál sokat, az néha segít. A jóslófájások sokakban szorongást váltanak ki, mert fogalmuk sincs, mikor indul az igazi szülés, mennyire fog fájni, és a jósló mennyire jelzi ezt.

Sokan mondják, hogy a jóslók nem fájnak, mások meg azt, hogy őrülten, és órákig. Igaz mindkettő, és ennek az az oka, hogy nem vagyunk egyformák. Az általános az, hogy a jóslóhoz képest az igazi szülési fájdalom sokszor (10-szer, vagy akár 100-szor) erősebb.

Tippek:

 • fogj egy füzetet, papírlapot meg egy órát (telefont, stoppert), és mérd a fájásokat, amíg ki nem derül, mi történik.
 • jegyezd fel az összehúzódások között eltelt időt. Ha látsz benne rendszert, akkor valódi fájásokról van szó.
 • írd fel, mennyi ideig tartanak az összehúzódások. Ha változó hosszúságúak és erősségűek, akkor jóslóid vannak, az igaziak fokozatosan hosszabbodnak.
 • próbálj helyzetet változtatni, valami mást csinálni, felkelni vagy lefeküdni. Az igazi fájásokat ez nem hatja meg, folytatódnak tovább, míg a jóslók csak úgy maguktól is leállhatnak.
 • figyeld meg, hol érzed pontosan az összehúzódást. Jósló esetén a fájdalom a has tájékán marad, nem sugárzik sehová.

Tapasztalatok

Akik már szültek, teljesen eltérően számolhatnak be a jósló fájásokkal való tapasztalataikról.

Dóri: Nekem a jóslók ugyanolyan erősek voltak, mint a valódiak, semmi különbséget a fájdalomban nem tudtam felfedezni. Az óra segített, meg hogy az elsőtől jegyzeteltem, így szépen kirajzolódott, hogy valami megváltozott.

Janka: Nekem nem volt egyáltalán jósló fájásom, úgy tágultam, hogy nem éreztem szinte semmit. De utána a szülésnél…

Tilli: Nálam a jóslók korán jöttek, és olyan erősek voltak, hogy folyt a könnyem, szinte kiabáltam. A 32. heti ultrahangon kiderült, hogy teljesen kinyíltam, így bent kellett maradnom. Végül vajúdás nélkül 20 perc alatt szültem.

Andi: Én úgy tudtam, hogy a jóslók nem fájnak, vagy csak alig. A ctg-n mutatták, hogy ezek csak jóslók, ne hisztizzek már, de én csak összeszorított fogakkal bírtam ki. Aztán amikor beadták az oxitocint, lett szép kiugró görbém, de a fájdalom nem lett erősebb, csak rövidebb.8 hozzászólás

 1. Görög Anna
  • Magdi
 2. zsobes
 3. Erzsébet
  • Magdi
 4. Tárnok Magdolna
  • Magdi
 5. SZANDI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!