Az elmúlt hónapokban, években az érdeklődés középpontjába került a dúlakérdés. Személyes tapasztalatom az ügyben nem hazai, ezért úgy gondoltam, megkérdezem Lénárd Orsit. Szerencsére vállalta, hogy megfogalmazza, mit is jelent a dúlaság, miben segíthet egy dúla a várandós, majd szülő nőnek.

Dúla
A kérdések, amiket kaptam, többnyire ilyesmik voltak:

  • hol keres az ember dúlát
  • honnan tudja, hogy akit talált, az személy szerint neki megfelelő lesz,
  • mik a kritikus pontok az ismerkedésben, amikre figyelni kell
  • mi a különbség dúla és dúla között
  • és szükséges-e vagy csak egy plusz kiadás és úri huncutság.

Íme a válasz. Ha még maradna kérdés, az írás alján megtaláljátok Orsi elérhetőségét, keressétek bizalommal.


A dúla

A várandósság, vajúdás és szülés régen kizárólag női hatáskörbe tartozott, bábák és nagy tapasztalattal rendelkező asszonyok segítették a nőtársaikat életük ezen fontos szakaszában. A várandós nő kiválasztotta azokat a rokon vagy ismerős asszonyokat, akikben a legjobban bízott, akiknek a tanácsaira számított, és akiknek a jelenlétét igényelte a vajúdása alatt – azaz a dúláit. (Görögül “doula” azt jelenti, hogy ‘valakinek a segítségére lenni’ vagy ‘asszonytársi segítő’.)

A modern kor dúlái nem csupán az otthonszülések körül segítenek, hanem a kórházak szülészeti osztályain is. A dúla a vajúdás alatt segít megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel a vajúdó a leghatékonyabban tud megbirkózni a fájdalommal és fáradtsággal. Biztatja, bátorítja az édesanyát – és nem egyszer az édesapát is.


Homeopátiás készítményeket, aromaterápiás olajokat, borogatást, masszázst alkalmaz, légzéstechnikát illetve vajúdási testhelyzeteket ajánl a szülő nőnek, és szükség esetén támogatja a családot a kórházi személyzettel való kapcsolattartásban is.

A dúla feladata azonban nem csupán a vajúdás alatti fizikai és lelki támogatásra korlátozódik. A szülésre való felkészülésben is nagy segítséget jelent, hogy jól ismeri a szülő nőkhöz és az újszülöttekhez kapcsolódó kórházi szokásokat és protokollokat, így támpontokat tud adni a szülési terv átgondolásához és kidolgozásához.

A várandósság alatti konzultációk alatt szó esik a várandósság és szülés testi-lelki változásairól, a nőiesség és anyaság kérdéseiről, a természetes szülésről, a szülési fájdalom elfogadásáról és megszelídítéséről, ennek praktikáiról, a családdá válás örömeiről és nehézségeiről.

A dúla és a család közötti kapcsolat a szülés után is megmarad: a gyermekágy idején is számíthatnak segítőjükre a babagondozás, a szoptatás területén vagy bármilyen egyéb kérdésben is.

A szülő nő természetesen szabadon döntheti el, kíván-e ilyen segítséget maga mellé. A dúla nem kötelező, mint a szülészorvos és a szülésznő egy kórházi szülésnél. De ha valaki igényli a személyre szóló gondoskodást, akkor megteheti, hogy dúlát választ magának.

Azt is a várandós nő dönti el, hogy a gyermekvárás mely szakaszától szeretné megosztani élményeit, gondjait, kérdéseit egy kompetens személlyel. Sokan már a korai várandósság idején kapcsolatba lépnek a dúlákkal, mások kizárólag a szülés közeledtével keresik meg a nekik megfelelő segítőt.

Ha úgy érzed, hogy szívesen választanál magadnak szülés körüli hozzáértő kísérőt, akkor nézz körül az interneten. Több dúlakört és egyénileg dolgozó dúlát találhatsz, akik szülésfelkészítő és szüléskísérő tevékenységük mellett egyéb módokon is (pl. kismama masszázs, kismama jóga vagy torna stb.) segítik a hozzájuk forduló anyákat és családokat. A dúlák honlapját átböngészve betekintést nyerhetsz a munkájukba és némiképp meg is ismerheted őket.

Ezután vedd föl a kapcsolatot a neked leginkább tetszőkkel, és kérj személyes találkozót is, hogy eldönthesd, ki legyen a segítőd a várandósság hónapjaiban és a szülőszobán. Érdemes az első találkozóra a szüléssel kapcsolatos konkrét kérdésekkel és kívánságokkal érkezni, hogy ezeket sorra véve megismerhesd a dúla szakmai hozzáállását és személyiségét is. Ha a párod veled tart, úgy még jobb, hiszen ő is aktív résztvevője és közreműködője a gyermekvárás időszakának.

Lénárd Orsolya
www.lenardorsi.hu


Külföldön, ahol más szokások uralkodnak, más a teljes rendszer, egy ottani dúla szintén nagy segítséget jelenthet a terhesség, szülés majd gyermekágy ideje alatt. Dúla, még ha másképp is nevezik, más némileg a jogköre, de a lelkesedése, szakmaisága éppen akkora jótétemény, mint itthon a dúláké. Ne félj keresni, kérdezni és fogadni valakit magad mellé. Megéri.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!