Ambuláns szülés – az alapok

Az ambuláns szülés azt jelenti, hogy egy komplikációmentes (ez nagyon fontos) hüvelyi szülés után a baba és az anyukája is egyaránt jól vannak, egészségesek, és a lehető leghamarabb elhagyják a kórházat, haza mennek.

A WHO ajánlásai szerint a korai hazatéréshez szükséges:

  • egy komplikációmentes szülés
  • egészséges érett újszülött
  • otthoni felkészültség
  • szaksegítség (orvos, védőnő, gyerekorvos, dúla…)
  • pontos eljárási rend, ha szükségessé válik a kórházba szállítás.

A WHO szerint a korai hazatérés miatt nem növekszik a szülést követően fellépő komplikációk kockázata. Az ambuláns szülés tehát egy lehetőség, amivel nem kötelező élni, de jó tudni róla.

Ez már más országokban sok helyen bevett szokás, sajnos Magyarországon még hiányzik a szabályozás. De a lehetőség, a jog azért adott, hiszen senki sem vitat(hat)ja el, hogy a szülők képesek megfelelő döntést hozni a gyermekükkel kapcsolatban, és vigyáznak rá, az érdekében cselekszenek.

Egy egészséges anyukának és babájának a legjobb otthon lenne a saját otthonában, csendben, nyugalomban, kényelemben, biztonságban. Ez nem jelenti azt, hogy piszok könnyű, és sétagalopp lesz az első időszak, de vannak olyan előnyei, amit a kórházi plusz két napos tartózkodás nem tud megadni.


Kinek mi a fontos, de a hazai ízek, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, a segítő vagy legalább jelen lévő családtagok mind segítik a mihamarabbi felépülést, a baba kiegyensúlyozott fejlődését, a korai kötődés kialakulását, egy szoptatási tanácsadó a sikeres szoptatást.

Mivel a kérdés még nem szabályozott, ezért a hazamenetel elvben egyszerű, gyakorlatban intézendőkkel és tudnivalókkal jár.

Ambuláns szülés - az alapok

Másrészt az egészségügyi törvényben a gyógyintézet elhagyásának joga biztosítja a jogot az ambuláns szülésre (korai távozás saját felelősségre).

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről

12. § (1) A betegnek joga van a gyógyintézetet elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. E jog csak törvényben meghatározott esetekben korlátozható.

A jelenlegi eljárás szerint a szülő vagy törvényes képviselő a döntésével nem kockáztathatja a kicsi (sem más) egészségét, nem okozhat a babánál súlyos egészségkárosodást a döntésével. De ha a baba egészséges, a szülés komplikációmentes volt, az orvosnak bejelentették, akkor a szülőt megakadályozni a hazamenetelben nem lehet.

Ettől persze a kórház még megpróbál(hat)ja visszatartani az új családot, amelynek oka a finanszírozás kérdése. A kórházak költségét jelenleg csak minimum 72 órás fekvőbeteg ellátásban töltött kórházi tartózkodás esetén fedezik teljes mértékben. Ez nyilvánvaló érdekellentét, ha a család menni szeretne, a kórház meg inkább azt értékelné, ha maradnának még.

Amint elkészül az ezt szabályozó rendelet, ez a kérdés is tisztázódik. Ahogy várhatóan lesz pár új feltétel is benne.

Légy felkészült

Tudd a jogaidat, és igyekezz lelkileg felvértezni magad. Ha a kórház ellenáll, és nem enged csak úgy haza, esetleg elhintik, hogy veszélyezteted a babádat, fenyegetnek a gyermekvédelemmel, akkor nagyon erősnek kell lenni. Segíthet, ha van a gyermekorvostól egy írásbeli igazolás, hogy ő fogja a babát ellátni, neked tanácsokat adni, a szükséges vizsgálatot (PKU) ellátni, oltást (BCG) beadni.

Forrás: WHO, EmmavonalSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!