Szülni mindenki tud. Baba ugye nem szokott bent maradni, ahogy az okosok mondják, kissé nagyképű legyintés kíséretében, de a lényeget tekintve igazuk van. Hogy a szülés hüvelyi úton vagy császármetszés segítségével történik, az most mindegy. Vannak apróságok, amiket tudunk, de mégsem tudjuk őket igazán, ezért érhet meglepetés.

9 apróság a szüléssel kapcsolatban

1.) A baba ugyan megszületett, mégsem ért véget maga a szülés. Még meg kell ugyanis érkeznie a méhlepénynek is. Szerencsére ez már az előzőekhez képest gyorsan és fájdalommentesen fog menni.

2.) A kiírt dátum ritkán pontos. Persze tök jó, hogy van egy dátum, amihez tudunk viszonyítani, visszaszámolni már a végén, amikor mindenből elegünk van. Sokkal könnyebb, mintha gőzünk sem lenne, meddig is kell várnunk a babát. De igazság szerint a nők kb. 5%-a szül a kiírt napon, pár nappal előtte és utána is teljesen normális.

3.) Az epidurális érzéstelenítés nem jelent teljes zsibbadást, csak bizonyos területekre hat. Az egyéni fájdalomküszöbtől is függ, hogy ki mit és mennyire érez. Tehát szülés közben érezni lehet az összehúzódásokat, de a fájdalom nem lesz elviselhetetlen.

4.) Ne szülj éhgyomorra, ha nem muszáj. A szülés hatalmas erőfeszítéssel jár, és éhesen sokkal nehezebb, még azzal együtt is, hogy ilyenkor az ember nem kíván normális ételt. Majd utána 🙂 Viszont pár falat gyümölcs, keksz, csoki, jégkása jól jöhet akár szülés közben is, ha engedik. Ha muszáj éhgyomorra, az más tészta.


5.) Érhet “baleset” szülés közben, néha még a beöntés után is, ha nem bírtad kellő ideig tartogatni. Szóval, ha így járnál, semmi pánik. Ugyan cikinek érzed, és majd elsüllyednél szégyenedben, próbálj túllépni ezen. Sokkal többen járnak így, mint ahányan bevallanák, sőt, néha nem is tudnak róla. 🙂 A nővéreknek viszont nem tudsz újat mutatni.

6.) A baba esetleg úgy néz ki, mint aki beleesett egy nagy túrós bödönbe, vagy túl sok naptejet kentek volna rá. Nem marad olyan. Ez a fehér, viaszos, sajtszerű anyag védi a baba bőrét az anyaméhben.

7.) Sok baba szőrös, pelyhes, a karján, vállán, a hátán is esetleg, és ez a szőr akár sötét is lehet. A hajáról már ne is beszéljünk. Nyugi, nem marad olyan, mint egy kis csodás apró majom.

9 apróság a szüléssel kapcsolatban

8.) Szülés közben a baba feje a nyomástól némileg torzulhat. Nem is lesz azonnal újra kerek, vagy legalábbis “rendes” formájú, akár néhány napig is úgy marad. Aztán fokozatosan helyrejön majd.

9.) A köldöke elég csúf lesz egy ideig, pár hétig. Elvágják a köldökzsinórt, ott marad egy csonk, aminek le kell esnie. Ez nem a legszebb látvány, ráadásul rendben kell tartani, ez kicsit ijesztő feladat. Szerencsére nem tart örökké. Csak ne piszkáld, megoldódik magától.

A szülés lehet csodálatos élmény, és maga a borzalom is. Ahogy sem a kismamák, sem a babák, úgy a szülések sem lehetnek egyformák. Mindenesetre meglepetések érhetnek, ezért készülj fel a váratlanra, és örülj a csodának.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!