Saját tapasztalat
Ahol én szültem, ott kötelező a borotválás és a beöntés is.

Borotválás

A borotválásnál mindegy, hogy te már leborotváltad-e, vagy megoldottad-e másképp, akkor is el kell végezniük. Én kis naiv azt hittem, ha megoldom a csöpp zuhanyfülkében, akkor megúszom. Tévedtem. 🙂

A menete a következő volt:
ki kellett menni a nővérszobába, ahol volt egy elfüggönyözött pici rész egy vizsgálóasztallal. Ott kellett elhelyezkedni.

A nővér hozott egy langyos szappanos vízzel teli műanyag tálat és egy eldobható borotvát. Kórházi papírvattát nedvesített a szappanos vízzel, azzal megtörölgetett, majd leborotválta kívánt területet.

Kellemetlennek kellemetlen volt, de inkább csak azért, mert féltem a borotvától, hogy milyen minőségű lehet, és hogy esetleg megvág véletlenül. De semmi ilyen nem történt. Nagyon kedves volt, nyugtatott, végig beszélt, hogy ne érezzem magam annyira kínosan.


A borotválás nem minden kórházban kötelező, és olyan is van, ahol elfogadják a saját megoldást. Aki esetleg nem szokott a borotváláshoz, és olyan helyre kerül, mint én, ahol nincs választása, annak kellemetlen lesz, de simán túlélhető.

Beöntés

A borotválás után kaptam meg. Féltem tőle, és ennek hangot is adtam. A nővér igyekezett megnyugtatni, és elmondta, hogy általában 0,7-1 l folyadékot adnak. Megszemlélhettem a zacskót és a csövet is. Őszintén szólva a 7 deci rengetegnek tűnik még így utólag is.

Eléggé kínos eljárásnak találtam. A következőképpen történt:

Lazítani kellett, szájon át kifújni a levegőt, majd felhelyezte a csövet. Szólt, amikor indította a vizet. Meglepetésemre egyáltalán nem fájt, nem találtam ugyan kellemesnek (van, aki annak találja), és nem is tartott pár percnél tovább.

Ott nem volt wc, meg zuhanyzó, tehát vissza kellett érni a szobába. Addig mindenképpen ki kellett bírni, bár volt egy kismama, akinek nem sikerült, pont előző nap. Nagyon szégyellte magát, de egy rossz szót sem kapott.

Kérdeztem, mennyi a minimum idő, amit ki kell bírnom, mert nem bíztam benne, hogy 15 percig menni fog. Azt mondta, menjek vissza a szobába, ez min. két perc, még igyekezzek várni, amíg csak bírok, de akkor már jó lesz.

Figyelmeztetett, hogy ne hagyjam el a helyiséget túl hamar, mert három-négy hasmenéses jellegű székletre számíthatok. Tehát kellemetlen volt, nekem inkább kínos, de túlélhető.

Szintén nem kötelező már minden kórházban, több helyen kúpot adnak helyette.

Hogy szükséges-e? A kórházban éppen akkor ügyeletben lévő orvos véleménye szerint:

Hüvelyi szülésnél a baba feje nyomja a kismama végbelét, amivel kipréseli a székletet, majd amikor megszületik a baba, éppen odacsusszan. Hát erről nem tudok nyilatkozni…
Ha a mama beöntést kap, a végbél üres, s ez nem fordulhat elő.

Programozott császármetszés esetén az indok az, hogy spinált vagy eda-t adnak, és nem tudod kontrollálni magad, hiszen nem érzel semmit.

És hogy káros-e? Nem. Ennyi semmiképpen sem.


1 hozzászólás

  1. orsolya

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!