Tudjuk, hogy létezik. Azt is, hogy a vélemények nagyon különböznek, a skála két végén rengeteg indulattal megfűszerezve. Vannak nők, akiknek különféle okokból fontos, hogy a folyamat a legapróbb részletekig tervezhető legyen, és minden úgy is történjen, ahogy eltervezték. Csak persze ez a legritkább esetben sikerül.

Andrea is megírta nekünk a véleményét ez ügyben, kapott hideget és meleget is, aztán végül mégsem császárral szült. A természet közbeszólt.

De vajon joga van választani? Joga van dönteni a saját testéről, a saját testében lakozó gyermek születésének módjáról és időpontjáról? És vajon képes felfogni, hogy mire is vállalkozik, mit is szeretne mindenáron? Csak az utóbbi kérdésre tudom biztosan a választ: első császárnál nincs nő, aki tudná, mire számítson. Még akkor sem, ha tökéletesen felkészültnek érzi magát (én is annak éreztem). A másodiknál és harmadiknál is történhetnek olyan dolgok, amelyek miatt megint totál ismeretlen területen fogja magát érezni.

Vannak tehát olyanok, akiknek számít, hogy előre tudják, mikor jön pontosan a baba, mindenkinek (aki fontos) lehet előre szólni, és mindent le lehet szervezni. Nem is kevesen vannak, akik szívesebben szülnének császárral, ha nyíltan lehetne választani, nem kellene szégyenkezni, nem kellene sok esetben valamilyen igazoló papír, megértő (és megfizethető) orvos hozzá. Félnek egy csomó mindentől, bizonytalanok, mi és mikor, hogyan fog történni. Így úgy érzik, rendelkezhetnek életük egy fontos mozzanata felett.

Olyan is van, aki a hónapok során meggondolja magát, rábeszélik, másképp hozza az élete. És mégis, Andreához hasonlóan a legtöbben megmaradnak annál a véleménynél, hogy a választást meg kellene hagyni, legyen ez személyi döntés, és ne kelljen bírálók hadával örökösen szembeszállni. Én is ezt gondolom.


De vajon bölcs döntés egy műtét, ami orvosilag nem indokolt? Akár programozott, akár nem, akár van (egészségügyi) oka, akár nincs, ez egy műtét, és nem is kicsi. Vajon valóban előnyökkel jár a hüvelyi szüléshez képest? És kié az előny? A kockázatokkal egybevetve is megéri? Mit nyerhet és mit veszíthet egy nő, ha választhatja és választja a császármetszést?

Egyre többen gondolkodnak a választott programozott császáron, egyre többen döntetnének úgy, hogy így szeretnének szülni. Egyelőre ez a lehetőség a legtöbbeknek elég korlátozott. Mindig lesz, aki mellette voksol az orvosok közül is, akár személyes érdekből, akár tudomásul veszi a páciense kérését, és rengetegen vannak, akik szerint a természet dolgába alapos és valós orvosi indok nélkül beleszólni nem szabad.

Az sem mindegy az előbbiek alapján, hogy kik kérnék ténylegesen a császárt saját félelmük, okuk miatt, és mennyien vannak, akiket az orvosuk beszél rá a saját kényelme miatt (mert nem akar pihenőnapon, szabadságról, ünnepen egy hirtelen megindult szülés miatt rohanni – még tetemes összegért sem).

Vajon kik választanák (választják) a császármetszést? Akik félnek a fájdalomtól? Akik a korukra hivatkozhatnak? Akiknek valamilyen szervi problémájuk van, ami ugyan nem indokolja a műtétet, de mégis ok lehet? Aki túlsúlyos? Előfordul, hogy túlsúlyos kismamáknál sürgősségi császármetszésre van szükség. Ebben az esetben jobb-e az előre eldöntött császár, mintegy megelőzendő a sürgősségit, ami nem biztos, hogy bekövetkezik?

A másik fele az, hogy egy túlsúlyos nőnél egy műtét is kockázatos. Nagyobb az esélye annak is, hogy a seb nem fog megfelelően gyógyulni, sokszor nem is bikinivonalnál vágják őket, a függőleges hasi seb megéri vajon?

Nincs valós orvosi bizonyíték arra, hogy valóban előnyökkel jár a választott császármetszés a hüvelyi szüléshez képest. Abban kétségtelenül igazuk van az ellenzőknek, hogy a kismama nem szakember, orvosi képzettség és tapasztalatok nélkül képtelen helyesen és teljes valójában felmérni egy műtétet és annak következményeit saját magára és babára nézve. A végeredmény pedig még mindig ez: aki dönteni akar, az fog is, és megtalálja a módját.2 hozzászólás

  1. F.Z. Andrea
    • K. Móni

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!