A császármetszéssel kapcsolatban rengeteg kérdést kapok, talán azért, mert én is úgy szültem. A császármetszés lehet előre eldöntött, tehát programozott, és váratlan is.

Ha természetes szülést szerettél volna, vagy arra készültél, lehetsz kicsit magad alatt a hírtől, de túl sokáig nincs értelme. Nem vagy bűnös, nem vagy hibás, és ha így dönt az orvosod, akkor ez legjobb neked és a kisbabádnak is. Ha a te döntésed, akkor se legyen lelkifurdalásod, nyilván okod van rá.

Milyen okokból lehet szükség császármetszésre?

Lehet ugye programozott is, ekkor tudod az okot, lehet a baba miatt és miattad is, az orvosod megbeszéli veled a miérteket, az időpontot (ezt néha az élet átírja), a lehetőségeket és kockázatokat.

Ha természetes szülésre készülsz, akkor is előfordulhat, hogy műtét lesz a vége, és ennek több oka is lehet. Lehet, hogy nem tágulsz egy pontnál tovább, vagy a baba szívhangja gyengül.

Császármetszést javasolnak a következő esetekben:


 • Ha már több császárod volt, vagy függőleges hasi vágásod. Ha volt korábbi császárod, de bikini vonalnál vágtak, akkor meg lehet próbálni a hüvelyi szülést is, ennek eldöntésében az orvosod segít.
  Ha semmi egyéb nem indokolja a császárt, csak hogy az előző szülés az volt, akkor sokszor mehet a természetes út.
 • Volt valamilyen méhet érintő műtéted, pl. egy mióma műtéti eltávolítása A konizáció után is elképzelhető, ez a műtét eredményétől függ.
 • Ha ikreket vársz, különösen, ha hármas vagy többes ikreket. A normál (két baba) ikerterhességnél elképzelhető a hüvelyi szülés is, ez tehát alapból nem jelent automatikus császárt.
 • Ha a baba túl nagy.
 • Ha farfekvéses, vagy ferdén / haránt fekszik. Előfordul, hogy ikerterhességnél az egyik baba erre, a másik meg arra fekszik. Ebben az esetben az orvos dönt, hogy meg lehet-e próbálni a hüvelyi szülést.
 • Placenta previát állapítottak meg, ilyenkor a méhlepény eléri, részben vagy egészben elfedi a méhszájat.
 • A babánál felfedeztek valamit, ami miatt a hüvelyi szülés kockázatos lenne.

Mire számítsak, ha császárra kerül a sor?

A legtöbb helyen borotválással és beöntéssel kezdik. Hogy a párod veled lehet-e a műtét alatt, azt előre meg kell kérdezned. Ha igen, be kell öltöznie, és állhat a fejednél. Ha nem, akkor kint kell megvárnia.

Nagy általánosságban kapsz savlekötőt, katétert, érzéstelenítést a megbeszélt módon. Ha már kellőképpen elzsibbadtál (ezt folyamatosan ellenőrzik), lefekszel, és egy paravánt tesznek eléd, hogy ne lásd, mit csinálnak. Ez nagyon jó dolog, nem kell minden részletről tudni.

Az orvos megejti a szükséges vágásokat, kiemeli a babádat, akit egy pillanatra megnézhetsz, majd átadják őt a gyermekorvosnak vagy a nővérnek. Amíg a babát vizsgálják, mosdatják, addig az orvos kiemeli a méhlepényt, és kitisztít.

Apa közben megkaphatja a babát, ha nincsen semmi baj, ők már ismerkedhetnek. Nálad még folyik a műtét befejezése, a méhed és hasad zárása sokkal tovább tart, mint a felnyitás, de nem vészes.

Ezután elkerülsz a császáros őrzőbe, ahol már megkapod te is a kisbabádat, ha mindkettőtökkel minden rendben van. Császár után is meg lehet próbálkozni a szoptatással.

Hogy a következő néhány órában mi a teendőd, az függ a kórháztól és az érzéstelenítésed módjától is. A császármetszés menetéről itt olvashatsz.

Császármetszés

Milyen a felépülés?

Sokan bántanak minket, császárosokat, hogy a könnyebb utat választottuk, feleslegesen kockáztatjuk a baba életét és egészségét. Képesek válogatás nélkül támadni azokat is, akiknek nem volt választásuk, és azokat is, akik így döntöttek.

Bármelyik csoportba is tartozol, ne hallgass senkire az orvosodon, a józan eszeden, az ösztönödön kívül, esetleg arra, aki nagyon közel áll hozzád. Ha mindegyik azt mondja, így kell lennie, akkor másnak semmi köze hozzá.

Nem beszélve arról, hogy császárral szülni nem éppen sétagalopp. Persze túl lehet élni. A körülményektől és egyéb (akár nehezítő) tényezőktől függően lehet könnyű is meg brutál nehéz is. Ennek megítélése természetesen tőled függ, hogyan éled meg. Ha nincs semmi komplikáció, akkor még aznap sétálni fogsz.

Ez teljesen elképesztően hangozhat, de így van. Ha nem hagyod el magad, ha akarod, meglepően hamar fel lehet épülni belőle. Ha alacsony a fájdalomküszöböd, az első egy-két nap borzasztó lesz. A császármetszés utáni felépülésről itt olvashatsz.3 hozzászólás

 1. GPM
  • Magdi
 2. GPM

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!