A császármetszés utáni időszakot nem mindenki viseli egyformán. Van, akit a mozgásképtelenség visel meg, van, akit a fájdalom. Ha előre fel tudsz rá készülni lelkileg, hogy ezt a néhány órát, mozdulatot, lépést, kínt elviseled, nem lesz baj.

Tűzz ki célt. Pl. hogy te leszel a „leghősebb hős”, aki nem nyavalyog. Utólag jó érzés. De ha nem megy, hát nem megy. Akkor is csak néhány óráról van szó, mi az egy élethez képest?

Természetesen a szabályok és lehetőségek ebben az esetben is kórházfüggőek. Vannak különbségek abban a tekintetben is, hogy altatásban vagy érzéstelenítéssel műtöttek, de a lényeg megegyezik.

Mozgás

A legtöbb helyen néhány órán át nem mozdíthatod a fejed. Ennek az értelme az, hogy ne fájjon, elkerüld a migrént. A lábadat addig nem tudod mozgatni, amíg az érzéstelenítés hatása tart.


Rázhat a hideg, remeghetsz akár hosszabb időn át is szintén az érzéstelenítés miatt. Általában hat óra elteltével el kell kezdeni mozogni, felülni, mosakodni, majd zuhanyozni is. Ilyenkor jól jön az állóképesség és az önuralom.

Evés, ivás

Inni hamar kell. Lehet az mentes ásványvíz, gyümölcslé is. Célszerű szívószálat vinni, hogy fejemelés nélkül is inni tudj. Enni egy ideig nem szabad, majd kötelező. Amit ehetsz: pogácsa, keksz.

Ellátás

Amíg szükségesnek látják, marad a vérnyomásmérő. Lemosnak. Ha van betéted és bugyid, azt rád adják, de több helyen csak figyelik a távozó vért és egyebeket, és rendszeresen tisztogatnak.

Általában adnak nehezéket a hasadra, hogy könnyebb legyen a méhnek összehúzódni. Figyelik a katétert, és ha van, akkor a drént is. A dréncső addig marad, amíg valami ürül, vagy máshol 24 órán át. A kivételtől nem kell tartani, csak kellemetlen.

A branül marad addig, amíg biztosak nem lesznek abban, hogy jól vagy, ez általában másnap van. Figyelj a vénagyulladás jeleire! A katétert eltávolítják a fürdés előtt. Van olyan kórház, ahol készül kifejezetten császárosoknak szánt ebéd, ez segít beindítani az emésztést.

Gyógyszerek

Fájdalomcsillapító (Algopyrin), oxitocin, és trombózis ellen Fraxiparine. Ezeket nem mindenhol adják. Ha kedves a nővér, akkor belenyomja az infúzióba, jobb, mint az injekció. Az oxitocint és fraxiparine-t több napig kapod injekcióban. Van, ahol lehet kérni altatót is. Ha nincs széklet, adnak hashajtót is.

Babázás

Ha a kicsivel minden rendben van, akkor néhány óra múlva már megkapod, és próbálkozhatsz a szoptatással. Az ülés és mozgás okoz ilyenkor fájdalmat, miközben a méhösszehúzódásokat is érzed.

Otthon

A vérzés akár hat hétig is tarthat. Cipelni, emelni nem nagyon szabad, mozogni viszont kötelező. Jó, ha van gyógytornász, akár a kórházban, akár ismerős, megmutatja, mit lehet mozogni.
Ha nem felszívódó varratot kaptál, vissza kell menni varratszedésre. Felszívódó varrattal hamarabb lehet fürdeni, de a sebet, majd heget egy darabig ne áztasd.1 hozzászólás

  1. Kelemen Csilla

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!