Előfordulhat, hogy a gyermekedet császármetszéssel kell világra hoznod, mert a hüvelyi szülés nem lehetséges, vagy veszélyes volna valamelyikőtök számára. A műtét előtt az orvos tájékoztat a műtét szükségességéről, a lehetőségekről, kockázatokról, szövődményekről. Elmondja az előnyeit is.

Az első pillanatban valószínűleg sokkol a császármetszés eshetősége, hiszen egy hasi műtétről van szó, amely természetesen nem veszélytelen. Az első sokk után érdemes a kérdéseket megfogalmazni, hogy a lehető legjobban fel tudj készülni a szülésre.

Jó, ha leírod a kérdéseidet, mert a feszült helyzetben könnyű a felét elfelejteni, és az internet nem minden esetben segítség. A császármetszés menete néhány dologban kórházanként és orvosonként változhat.

Arra mindenképpen készülj fel, hogy megkérdeznek a betegségeidről, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról, a családban előforduló betegségekről, ilyenek pl. a magas vérnyomás, szívbetegség, véralvadási zavarok.

Ezeket érdemes nagyon gondosan összeszedegetni, mert növelik a műtét kockázatát. Esetlegesen más gyógyszereket adnak, ha tudnak a betegségekről, előre fel tudnak készülni a várható komplikációkra. Nagyon fontos az allergiáról tájékoztatni az orvosodat.


Ha előre tudod, hogy császármetszéssel fogsz szülni, akkor jól jön, ha terhesség előtt sportoltál. Ha van rá lehetőséged, hogy mozogj a terhességed alatt, akkor tedd meg, az erőnlét jól fog jönni a szülés utáni időkben.

Ha fekvésre vagy ítélve, akkor sem kell pánikolni, odafigyeléssel, a tanácsok és utasítások betartásával, és persze némi önuralommal úrrá leszel a nehézségeken.

A baba számára nem veszélyes?

Maga a császármetszés önmagában nem kockázatosabb a babára nézve, mint a természetes úton történő hüvelyi születés. Ami problémát okozhat, az az altatás miatt kapott gyógyszerek, amelyek hatásait ő is érezni fogja.

Emiatt előfordulhat, hogy később indul az önálló légzése. Ilyenkor szükség esetén oxigént adnak neki, lélegeztetik, kitisztítják a garatot. A gerincközeli érzéstelenítés ebből a szempontból bababarátabb.

A császármetszésről

Később is császárral fogok szülni?

A császármetszés után megmarad a lehetőséged arra, hogy később természetes úton szülj. Figyelni kell az első műtét hegeire, ha azok rendben vannak, nem lesz gond. Ettől függetlenül más okok, pl. amik az első terhességnél előfordultak, vezethetnek ismét császármetszéshez.

Ha a régi heg mégis szétszakad, azonnal sebészi beavatkozásra lesz szükség. Mivel az orvosod tudja, hogy előtte már volt egy műtéted, figyelni fog erre. Sokan azonban tartanak az előző heg felszakadásától, ezért alapból a császármetszést javasolják.

Kérdezz!

Ha nem értettél meg valamit, vagy többet szeretnél tudni, mindenképpen fogalmazd meg világosan, és ne felejtsd el feltenni a kérdéseidet. Ilyen kérdések lehetnek például:

 • Milyen kockázatokra, szövődményekre kell gondolni?
 • Kell-e vinni valamit, amire nem gondoltál, pl. fásli?
 • Lehet-e apás szülésről szó?
 • Altatás vagy érzéstelenítés?
 • Mekkora lesz a seb, és hol vágják? Nem mindenkinél vágnak bikinivonalon, bár az az általános.
 • Milyen gyógyszereket fogsz kapni? Lehet-e mellékhatásuk?
 • Mi történik váratlan esetben, pl. ha vérre van szükséged?
 • Hány napig kell kórházban maradni?
 • Mikor lesz varratszedés?
 • Milyen utasításokat kell otthon betartani? Pl. emelés, cipelés.
 • Mikortól szabad zuhanyozni, illetve kádban fürdeni?
 • Kell-e utólag kapnod valamilyen gyógyszert? Én például három napig jártam vissza a kórházba injekcióra.
 • Mikor kell kontrollra menni?
 • Mikortól lehet nemi életet élni?

Természetesen ezer kérdése van ilyenkor az embernek, amik ráadásul nem is egyszerre jutnak az eszünkbe. Jegyzetelj. Írd össze, és ne hagyd magad, ha nem egyértelmű a válasz.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!