A császármetszés menete, okai, az utána következő időszak folyamatosan kérdéseket vetnek fel. Főleg azokban, akik eleve számíthatnak arra, hogy nem tudnak természetes úton szülni.

Előfordul, hogy hüvelyi szülésre készülsz, és mégis császármetszés lesz belőle, de az is lehet, hogy pontosan tudod előre, hogy ebből bizony műtét lesz.

Mielőtt a császármetszés mellett döntenek, mérlegelik a rád és a babádra vonatkozó előnyöket és hátrányokat, következményeket és esetleges szövődményeket is.

A császármetszés okai elég sokfélék lehetnek. Megpróbálom összeszedni a legfontosabbakat.

Ha muszáj

Vagyis az a helyzet, amikor az orvosnak nincs más választása, nem mérlegelhet. Ezt nevezik abszolút indikációnak. Ennek lehetnek anyai és magzati okai is, és a kettő együtt is előfordulhat.


Anyai oldalról: ha olyan fertőzésed van, ami veszélyes a magzatra nézve, koraszülés esetén, vagy (már megindult szülésnél) ha az életed veszélybe kerül a természetes úton történő szülés közben, és azonnal intenzív ellátásra van szükség. Előre eldöntik, ha pl. lehetetlen természetes úton szülni, mint nálam, bevarrt méhszájjal.

A baba oldaláról: ha levált a lepény idő előtt, vagy erősen elégtelen a működése, esetleg a méhszájban tapad, oxigénhiány, rosszabbodó szívhangok, harántfekvés, medencevégű fekvés.

A harántfekvés azt jelenti, hogy a baba nem a normális, megszokott pózban fekszik, hanem a gerince az édesanyja gerincével derékszöget zár be. Ebben a testhelyzetben nem fér át a medence nyílásán, mert a koponyájának a csúcsa a has valamelyik oldala felé néz.

A medencevégű fekvés esetén a baba feje helyett a lábai vagy a medencéje fordul a méhszáj felé. Néha meg lehet próbálni a hüvelyi szülést, de nagy a valószínűsége, hogy közben mégis császármetszés lesz a vége.

Ami mindkettőtök életét veszélyezteti: toxémia, ha a baba túl nagyra nőtt (abszolút téraránytalanság). Ebben az esetben a baba koponyája nagyobb, mint a medence megfelelő területének nyílása, és nyilvánvaló, hogy nem fér át.

Ha van választás

Ebben az esetben az orvosnak van választása, eldöntheti, hogy megpróbálja levezetni természetes úton a szülést, vagy a műtét mellett dönt. Ezt nevezik relatív indikációnak.

Nagy általánosságban úgy is fogalmazhatunk, hogy azokban az esetekben dönt az orvos a császármetszés mellett, amelyekben az anya vagy magzat egészsége, élete veszélyben van.

Anyai oldalról: extragenitális okból, olyan állapotok, amelyek veszélyessé teszik a túl hosszú vajúdást, pl. rossz látás. Túl magas dioptriaszám esetén automatikus a császármetszés, mert retinaleválással járhat az erőlködés. Akkor is dönthetnek a műtét mellett, ha volt már korábban császármetszésed.

A baba oldaláról: ikerterhesség, lepényelégtelenség, magzatvíz mennyisége, fejlődési rendellenesség. Ha a méhlepény működése még megfelelő, de a magzatvíz túl sok, vagy ellenkezőleg, kórosan kevés, akkor is valósznűleg a császármetszés mellett döntenek.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!