A császármetszés menete

Ahogy a császármetszés okai elég sokfélék lehetnek, és az előkészületekben is vannak különbségek, úgy a műtét részleteiben is előfordulhatnak változások kórházanként. Megpróbálom összeszedni az érzéstelenítésről és a műtétről a legfontosabb tudnivalókat.

Előkészületek

Ha sürgősségi császármetszésre kerül sor, arra nem lehet igazán felkészülni. Ha előre tudod, hogy műteni fognak, akkor is van némi eltérés, ha előre be kell feküdni, vagy ha időpontra mész.

A különbség annyi, hogy ha már bent fekszel, van idő elvégezni a szükséges vizsgálatokat, EKG-t, vérvételt, CTG-ket. Van idő beszélni az aneszteziológussal, és több lehetőség van a még felmerülő kérdésekre választ szerezni. Az altatóorvossal feltétlenül közölni kell, ha volt vérátömlesztésed, altattak, vagy érzéstelenítettek már műtéthez.

 • Kórháztól és műtéti időponttól függ, de általában este hat – hét óra után már nem lehet enni, és este tíz – éjfél után már nem lehet inni sem.
 • Kontaktlencsét, ékszereket nem lehet viselni.
 • Körömlakkot, festéket le kell mosni a legtöbb helyen.
 • Hajnalban borotválnak és adják a beöntést is, ha adnak egyáltalán.
 • Általában még kérnek egy CTG-t is.
 • Elképzelhető, hogy már most bekötnek infúziót, adnak savlekötőt (ez lehet tabletta és folyadék is) és a katétert is behelyezik, de ez több helyen már a műtőben történik. A katéterrel ilyenkor megvárják az érzéstelenítést.
 • A műtőben kapsz műtőssapkát, fáslit. Ez sincs mindenhol, de ahol van, ott jó néven veszik, ha viszel magaddal sajátot. Egyébként fontos a trombózisveszély miatt, mert órákon át bénák lesznek a lábaid.
 • Savlekötőt is valószínűleg innod kell még folyadék formájában.
 • Ha még nem kötötték be, akkor itt bekötik az infúziót. Szerencsés esetben van behelyezett branülöd, és ezzel nem kell stresszelni, de akkor sincs gond, ha nekik kell beszúrni. Kapsz fiziológiás sóoldatot, nyugtatót.
 • Felhelyezik a vérnyomásmérőt is, ami az egész műtét alatt „figyelni fog” rád. Kritikus értéknél jelez, és azonnal reagálnak.

Altatás, érzéstelenítés

Császármetszés esetén szóba jöhet az altatásban végzett műtét, és a gerincközeli érzéstelenítés is. Sürgősség esetén valószínűbb, hogy elaltatnak, mert lehet, hogy nincs idő másra, de egyébként gyakoribb a spinál vagy az eda.

Az orvos alaposan mérlegeli, hogy melyik módszer a legmegfelelőbb a számodra. Ezt előre tisztázza is veled. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket célszerű összeszedni, és előre felkészülni, bár használhatót, laikus számára érthetőt nem nagyon fog mondani. A lényeg, hogy nem fog mellészúrni, és nem fog fájni, csak kellemetlen lesz.


Először fertőtlenítővel letörlik a hátad, ez lehet pl. szép narancssárga, és kellemetlenül hideg. Domborítani kell, púpos háttal ülni, fejet lazán előreejteni a vállak közé. Ez nagy pocakkal, amiben ezerrel kalimpál egy kismanó, roppant izgalmas.  🙂

Ha a spinális érzéstelenítés mellett dönt, annyit jelent, hogy a gyógyszert injekcióval juttatja a gerinccsatornába, mégpedig belülre a gerincagyburkon.

A hatását öt – tíz perc múlva kell érezned. Ilyenkor lebénulnak a lábaid, deréktól lefelé nem érzel fájdalmat. Mintha nem is lenne lábad. A hatása pár órán át megmarad, a lábaidat fokozatosan tudod majd mozgatni.

Hogy hol tart az érzéstelenítés hatása, többféleképpen is ellenőrizhetik, pl. enyhe csípésekkel, hideg fújással. Neked kell jelezned, hogy mit érzel még.

Amennyiben az epidurális érzéstelenítés mellett dönt, akkor egy vékony tűt szúr az epidurális térbe, és egy vékony katéteren keresztül juttatja be a gyógyszert.

Ha előtte nem kaptál katétert, akkor most, miután már nem érzed megkapod. Jobb így, nem fáj, nem kellemetlen, és nem is érsz rá foglalkozni vele. Azt sem érzed, amikor fertőtlenítővel lekenik a megfelelő területet, ne lepődj meg az első mosdáskor, hatalmas területről van szó.

Apás szülés esetén ilyenkor odaengedik őt is, hogy álljon a fejednél, és tegye hasznossá magát pl. az oxigéncső szádhoz, orrodhoz tartásával. Ez is kórház- és orvosfüggő, hogy csak egy fityegő cső van, vagy rendes orrba helyezhető.

Altatás esetén az alváshoz hasonló állapotot tartanak fenn a műtét végéig. A műtét előtt előkészítő tablettát vagy injekciót adnak még a kórteremben. Branült vezetnek be, és azon keresztül kezdik már a műtőben adagolni az altatót.

Ha a műtét hosszabb lesz, akkor adhatnak újabb injekciót a branülön át, vagy altató gázokat arcmaszkon, gégemaszkon át. Az altatóorvos munkáját műszerek segítik. Ilyenkor a fájdalommentesség az egész testre kiterjed.

Az altatás és az érzéstelenítés közötti lényeges különbség, hogy érzéstelenítés esetén láthatjuk a kicsit azonnal. Ami megnyugtató ilyenkor, és ezt érdemes szem előtt tartani az első pániktól kezdve, hogy a baba szempontjából jobb, mint az altatás, hiszen nem fenyegeti az altatószerek utólagos hatása.

A császármetszés menete

Császármetszés

A műtétet egy általában vízszintes, néha hosszanti metszéssel kezdik. Ez több mindentől függ, előre lehet tájékozódni erről is. Ha vízszintesen vágnak, néhány centivel a szeméremcsont felett, akkor a seb és a heg is kicsi lesz. Mivel egy bikini is eltakarja, bikinimetszésnek nevezik.

Felnyitják a hasfalat, majd a méhet is. Megrepesztik a magzatburkot, kiszívják a magzatvizet, és kiemelik a babát. Elvágják a köldökzsinórt, eltávolítják a méhlepényt, és kimossák a méh- és hasüreget.
Összevarrják előbb a méhet, majd a hasfalat is. Kórház- és orvosfüggő, hogy behelyeznek-e egy vékony csövet, a dréncsövet. Ezen keresztül a keletkező váladék tud távozni. A műtétet a hasfal zárásával fejezik be.

Ha programozott császárról van szó, és teljesen zárt a méhszáj, valószínűleg tágítani fogják annak érdekében, hogy a lochia, a gyermekágyi váladék ki tudjon ürülni.

Ha bevarrt méhszájjal csináltad végig a terhességet, akkor újra megnyitják, ez gyakorlatilag egy kettő az egyben műtét ilyenkor. Kapsz egy csövet, ami nyitva tartja, amíg meggyógyul, de erről is előre tájékozódni kell, esetenként eltérő.

A császármetszés gyors szülés, főleg sürgős esetben. A műtét végeztével a császáros őrzőben, vagy intenzív osztályon helyeznek el.8 hozzászólás

 1. Melinda
 2. Manci
 3. Reni
 4. Manchi
  • Magdi
 5. Domokos Norbertné
  • Magdi
  • Tolnai Judit

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!