Szülés és ami utána jön


Ha még a babatervezés időszakában jársz, kattints a gombra, és olvasgass a terhesség előtti időszakról.

Mi történik a terhesség alatt? Milyen terhességi vizsgálatok, tünetek várnak rád?
Ha már várandós vagy, katt a gombra!

Felkészülés

Felkészülés a szülésre
Vajon mennyire készültél fel a szülésre? Tudod, hogy mire van szükséged és mire van lehetőséged? Tudtad, hogy nem csak testileg kell felkészülnöd, hanem lelkileg és agyban is? …

Hüvelyi úton

Szülés hüvelyi úton
Elméletben minden nő gond nélkül képes rá. Van, hogy könnyű, gyors és problémamentes, máskor nehezebb, több felkészülést igényel a természetes út. …

Császármetszés

Szülés császármetszéssel
A császármetszés néha a könnyebb útnak tűnik, valójában egy komoly műtét, sokszor a beavatkozás életmentő. De bárhogy legyen is, attól még szülés! …

Hogy fekszik a baba a méhedben?

A baba fekvése a pocakban igen fontos kérdés, és minden kismamát érdekel. Ha megtudtuk, hogy a mi babánk éppen hogy fekszik, az következik, hogy kiderítsük, ez mit is jelent, jó-e ez neki és nekünk, mire lehet számítani a szüléskor, fog-e változni. A baba méhen belüli elhelyezkedésére több különböző kifejezést használnak.

A beöntés, mint mumus

Persze nem mindenki számára mumus a beöntés. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy anélkül szüljön, esetleg simán elviseli, mert úgy érzi, ha a kórház protokolljához hozzátartozik, nem tud mit tenni, és olyan is van, aki tiltakozik.

Császár vagy hüvelyi?

Melyik a jobb? Melyik esetben kisebb a szenvedés, kevesebb a következmény? Mit tudunk és miről nem beszélünk? Tekintsünk el attól, hogy valaki választja a császárt, okkal programcsászárral szül vagy sürgősségit végeznek. Valamilyen következmény mindig van, de nem mindegy, hogy sokként ér, és hogy viseljük el.

Mi az a kézzel tágítás?

A szülés indítása, gyorsítása céljából alkalmazzák, ha a méhszáj tágulását nem találják megfelelőnek, elég gyorsnak. A kézzel való tágítás mindenkit megoszt, orvosokat, szülésznőket és persze a kismamákat is. A kismamák szempontjából nézve a nem érezhetőtől az üvöltéssel járó fájdalomig széles a skála. Az sem mindegy, hogy …

Császárral szültem, és nem szégyellem – Vera

Császárral szültem: Olvasgatom egy ideje az oldalt, vagyis jó pár hónapja, a terhességem kezdete óta. Soha nem jeleztem vissza semmire, ezt utólag bánom. Most viszont kikívánkozik belőlem egy s más.

Fotógaléria

Terhesség alatti ultharang felvételek
Küldj Te is képet a fotógalériába! Lehetnek ultrahang felvételek a terhesség bármely időszakából, jöhet kép a pocakról, babákról …

Szülés után

Szülés utáni felépülés
Valahogy ez gyakran kimarad a szülés alatti beszélgetésekből, felkészítésből. Pedig a szülés után az egész életünk, testünk és lelkünk megváltozik. …

Otthon

Születés után - Otthon a babával
Az első napok, hetek nehezek lesznek. Mit kell tudnod neked, mit a babának, hogy kell gondoznod, mi van, ha beteg, mi újság az oltásokkal, millió kérdés. …


Pocakosnaplók

Küldd el te is a naplódat heti rendszerességgel a piszenpisze @ piszenpisze . hu e-mail címre.
Várjuk szeretettel!

Most hirtelen mindenki megmondta – Réka

A terhesség hosszú. Kivéve ha minden napfényes és könnyű, még ha csak érzetben is. Amikor az ember lányának nyomora van, csak vánszorognak az órák és napok, hetekről alig lehet beszélni, a 9 hónap pedig felér egy örökkévalósággal.

Kihívás!? – Judit naplója

Az emberlánya hazajön, kisbabát szül, igyekszik nevelni, terelni. Az élete lassan. szépen, de lássuk be, beszűkül. Jó is ez így. Rózsaszín felhőn csücsülni egy édes pöttyel, aztán kettővel … Aztán telnek a napok, folynak a hónapok. Azon kapja magát a nép, hogy butul. Butul? Hát mér’ ne butulna, papa, mama, labda… Semmi munka, semmi kihívás, semmi információ, semmi híradó, miből csak ömlik a szürke szörnyeteg, ami még bekapná a rózsaszín idillt.

Küzdelem az anyatejért – Réka

Szoptatni jó. Nagyon élvezem, ahogy a kisbabám nagyokat cuppog, hatalmasakat nyel, akkorát büfizik, amekkora egy néger törzsfőnöknek is becsületére válna. Szeretem az összebújást, a puha kis gombócot tartani a karomban, érezni az illatot. Szükségem van a megnyugvásra, amit a táplálás ezen módja mindkettőnknek ad.

Egy hét – Judit naplója

A változáshoz nem kell sok, elég egy nagy esemény, egy perc, vagy egy hét, vagy mindez együtt. Nekünk most egy hetünk volt, hogy felnőjünk igen nagy feladatokhoz. Az elmúlt 9 hónap, plusz 21/22 hónapot sülve-főve együtt töltöttük. Elérkezett az idő, hogy most intézményesült formában váljak le a kicsiről.

Az élet ilyen … – Judit naplója

Hogyan tanítsuk meg veszíteni a gyereket? Hogyan tanítjuk meg győzni a gyereket? A felismerés vágott arcélen megint… én tudok veszíteni? Az apja tud? És mit teszünk, hogy nyerjünk? Milyen az? Hogyan magyarázzuk, hogy ha kitartó leszel és mindent jól csinálsz, akkor győzöl. Tényleg?

Anyapicifia – Judit naplója

Az a nagy helyzet, hogy amikor, azt mondják a kistestvér érkezésekor, hogy nem fogjuk jobban vagy kevésbé szeretni egyiket vagy másikat, mert a szeretet folyton nő és mindenkinek jut belőle, ez csak részben igaz. Pontosabban a szeretet mennyiségével milyenségével nincs gond.

Olvasói történetek

Lilian: Pszichiáterhez kerültem

“Már olyan voltam, mint egy sarokba szorított patkány, aki forgatja a szemeit, vicsorog, de nem látja a kiutat. Ekkor olvastam az írásodat. Kicsit egyszerűnek éreztem, de már tudom, hogy szándékosan az, és hogy valóban egyszerű. Csak ezt az ember nem látja.”

Életveszélyes szülés után egészséges baba

“Mióta megtudtam, hogy terhes vagyok, azóta olvasgatom cikkeidet hétről hétre.. mindig vártam, hogy elteljen egy újabb hét, és megtudjam, hogy az én pici babám mekkora és mije van már meg. Több történetet olvastam itt, ami sokszor segített, és most 10 héttel a szülés után úgy döntöttem, hogy én is meg szeretném osztani mindenkivel..”

Noémi Franciországban kismama

“Tehát a párom francia idegenlégiós, kijöttem én is Franciaországba. Itt megtörtént az, amit én már egy éve szerettem volna. Megfogant a mi kis angyalkánk 🙂 Örültünk neki nagyon, másrészt nagy volt a pánik, nekem semmilyen papírom nem volt még! …”

Edina története

“Az én terhességem nem volt egyszerű, sőt, azt hiszem azért kaptam a kislányomat, aki most egy éves, hogy életben maradjak, hogy értelme legyen az életemnek. 37 éves vagyok.”

Sírós nap – összevissza gondolatok

Sírós napom volt, és úgy döntöttem, kiírom magamból. Valószínűleg egy nagy zagyvaság lesz az egész, de nem bánom. A fő okom a sírásra az volt, hogy milyen édes ez a gyerek, de az élet őt sem fogja kímélni, meg hogy néha utálok egyedülálló mami lenni. Nincs semmi különös, valószínűleg nekem sem rosszabb, mint másoknak, de néha borul a bili.

2016. február 29. – Mit tegyen holnap a szülő?

Sajnos a mai oktatási helyzetben, mint ahogy akár sok-sok évvel ezelőtt, van mit javítani a honatyáknak, no és persze a pedagógusoknak… Úgy gondolom (én, nem más), hogy a tanítókat, tanárokat valóban támogatni kell a szülőknek, de nem úgy, hogy nem küldik a gyereket iskolába.


Terhesség hétről hétre

– A heti kisokos, információs forrás –

Amelyből hétről hétre megtudhatod, mit történik odabent, mire számíthatsz te idekint, hova kell menned, mit ne csinálj, mit gondol egy férfi, nézhetsz képeket akár, kérdezhetsz, és tehetsz fel kérdést anonim módon a többi azonos hétben járó kismamának, akik ha felelnek, szintén ismeretlenek maradnak (kivéve, ha felfedik magukat).

Várunk a csapatban! Csak add meg, hányadik hétben jársz, és minden héten elküldjük neked a tudnivalókat, híreket, tapasztalatokat, ajánlott vizsgálatokat, és amire még kíváncsi vagy (csak jelezd, hogy kérdésed van).

Adataidat kifejezetten bizalmasan kezeljük, és nem adjuk ki senkinek. Láthatod, még a Fotógalériában is levágjuk a személyes adatokat a képekről! Vigyázunk rátok!

Terhesség hétről hétre