A gyerekek nyaralását megszervezni, és összehangolni a szülők pár hetes szabadságával nem kis kihívást jelent a családok számára. Ugyanakkor az igényeinkhez igazodva, évről évre nagyobb kínálatból választhatunk, ha úgy döntünk, pár hétre táborozni küldjük a gyermekünket.

A legfőbb nehézséget már nem egy nyári tábor felkutatása jelenti számunkra, hanem a döntés, hogy melyik lehetőséget válasszuk. Néhány jó tanács, hogy mire érdemes ügyelnünk:

  • Minden esetben vegyük figyelembe a gyermekünk érdeklődését. Vannak olyan táborok, amelyek valamely tevékenység gyakorlása, vagy képesség fejlesztése köre szerveződnek, ilyenek például: a sport, vagy nyelvi illetve kézműves táborok.
    Sokszor az egyesület, ahová év közben edzésre járunk, nyárra is szervez ilyen jellegű programokat. Kérdezzük meg a gyermekünket, hogy melyikhez lenne kedve.
  • Választhatunk ott-alvós és napközis táborok közül. Első kísérletként érdemes olyan lehetőséget választani, ahonnan esténként hazavihetjük a kicsiket, és fokozatosan eljutni addig a pontig, hogy akár több napot nélkülünk alszik majd a gyermekünk.
  • Ha fél a gyermekünk attól, hogy nem ismer senkit majd a táborozók közül, jó megoldás lehet, ha valamelyik osztálytárssal, vagy testvérrel együtt mehetnek.
    Sokszor az iskola, ahová év közben járunk, is szervez tábort, ebben az esetben nem kell szorongania az ismeretlen közösségtől.
  • Mindenképpen gondoljuk át alaposan azt is, hogy mennyi időt tölt majd a gyermekünk távol tőlünk, és törekedjünk arra is, hogy legyen ideje feltöltődni a mi társaságunkban is.
    Ha több hetet szeretnénk ezzel a megoldással áthidalni, akkor, ha megoldható, időben ne közvetlenül egymás után következzenek az ilyen jellegű programok, így kevésbé fáradnak el a gyermekek.

Végül, de nem utolsó sorban, legyünk körültekintőek a választáskor, ugyanakkor ne terheljük meg erőn felül a pénztárcánkat sem. Önmagában az a tény, hogy egy tábor sokba kerül, nem jelenti azt, hogy igényes szolgáltatást kapunk cserébe. Mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt döntést hozunk.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307


Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!