A napirenddel kapcsolatos előző írásom után sokan kérdezték, hogy mi van akkor, ha a gyerekekre a nagyszülők vigyáznak.

Természetesen ez egy teljesen más élethelyzet, hisz nem a szülőké a felügyelet, és többnyire nem is az otthonukban, hanem esetleg több száz kilométerrel arrébb vannak ilyenkor az unokák. Valamiféle napi ritmusra azonban a nagyinál is szüksége van a gyerekeknek.

A legtöbbször az okozza a konfliktust, hogy mást enged meg a nagymama és mást az édesanya. Mert ahány ház, annyi szokás, és valószínűleg nem teljesen ugyanaz az a rend és felfogás mindkét helyen.

Biztos vannak kérések, amikhez a szülők ragaszkodnának, pl. ilyen lehet a tanulás, vagy, hogy ne kapjon sok édességet a gyerek, de félnek, hogy ha rosszul fogalmaznak, esetleg megsértik nagyszülőket.

Hogyan lehet feszültségmentesen beszélni egymással a témáról? Tuti recept nincs, de van néhány alapszabály, amit érdemes betartani.


Sokat számít a megfogalmazás. Senkinek nem esik jól, ha kritizálják, vagy semmibe veszik az erőfeszítéseit. Például, ha a nagymama korán reggel felkel, hogy tésztát gyúrjon és süteményt süssön, nem fog örülni, ha elismerés helyett leszúrást kap a szülőktől.

Teljesen más viszont a reakció, ha megdicsérjük a munkáját, esetleg a receptet is elkérjük. Ha pozitív hangnemben érdeklődünk, milyen trükkel sikerült elérnie, hogy az unokák nem falták fel nyomban az egész tepsi nyalánkságot.

Beszélgethetünk egy picit arról is, hogy odahaza is problémát jelent ilyen esetben a mértéktartás, és egyáltalán nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem sütünk. Hallgassuk meg a nagymama módszereit, és nyugtázzuk, hogy az elhangzó ötletek közül melyik a legszimpatikusabb nekünk.

Amikor rábízzuk a nagyszülőkre a gyermekünket, érdemes egy kicsit előre is gondolkodnunk. Átgondolni, hogy ott milyen játék-lehetőségek adódnak, miközben a nagyi a házimunkát végzi. Ellenkező esetben ne csodálkozzunk, ha kiderül, hogy több órán keresztül tv-t nézett.

Lehet vinni kártyát, könyvet, színes ceruzát, kifestőt, társasjátékot, nagyon sok ötlet belefér egy pici hátizsákba is. Ha naponta hozzuk-visszük a gyereket, ne sajnáljuk azt a pár percet a reggeli (vagy esti) táska bepakolásra, nap közben kamatosan meg fog térülni.

Végezetül pedig egy utolsó gondolat: ne várjunk csodát, vagy olyasmit a nagyszülőktől, amit nekünk sem sikerült odahaza megvalósítanunk. Például, ha minden alkalommal hosszas vita és egyezkedés előzi meg a tanulást, ne akarjuk, hogy a nagyatyai szigor tegye meg a hatását. Ha viszont szép szóval és következetességgel nekik sikerül a csoda, tanuljunk tőlük bátran, és kövessük a nyomdokaikat.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!