Karácsony a babával

Izgalmas időszak. A legelső karácsony a babával. Majd a második. A harmadik karácsonykor már emlékezni is fog, megmaradnak kicsi képek, motívumok, tavaly hol állt a fa, ki rázta a csengőt, énekeltünk is együtt, milyen volt a hangulata, milyenek a szokásaink.

Lehet, hogy teljesen különböző szokásokkal érkeztetek a kapcsolatba, és amíg nem volt gyerek, nem is számított igazán, hogy megadjátok a módját. Talán mindegy volt az étel, hogy mit vettetek fel, hogy kinél melyik nap voltatok, vagy ki mikor jött hozzátok.

Most, hogy már gyermek is van, érdemes saját, rátok jellemző, nektek megfelelő szokást kialakítani, saját hagyományt teremteni. A gyerekek szeretik, ha vannak ismétlődő dolgok, események, biztonságot, fogódzót ad nekik. Szeretik az újra felfedezett díszeket, a kellékeket: gyertyát, csillagszórót, mézeskalácsot.

Készülődés egy totyogóval

A készülődés vérmérséklettől és hozzáállástól (és persze a reggel felvett ingtől) függően lehet vidám és irtó stresszes is. A jó ugyanaz, ami a nehéz is: a totyogó képes segíteni. Jó, ha segít, mert élvezi, mert elfoglalja magát, mert játszva tanul.

És nehéz is, mert lassabb, mert nem érti elsőre, mert nem úgy akartad, mert összekeni és megüti magát. A rendrakás babával embert próbáló feladat (nálunk mindenesetre az). Annyira szeretne segíteni, olyan édes, ahogy azt is elcipeli a helyéről, amivel már elkészültem. 🙂


Az a jó, ha egyébként is szokott segíteni, és vannak feladatai, amikkel nyugodtan meg lehet bízni. Nálunk ilyen a mosogatógép kipakolása és a mosógép bepakolása. Persze sokáig tart, mert ott kell állni mellette, de megéri. Olyan büszkén újságolja a nagyinak, hogy ő segített!

A főzésben és sütésben is tud segíteni, gyúrja a tésztát például, keverget, dobál a kukába (néha azt is, amit nem kellett volna), becsukja a hűtőajtót, de előtte még kirámolja azt, ami neki tetszik. 🙂 Ajándékot is tud már készíteni a maga módján. Szóval mókás.

Egy dolgot kell előre tudni: szervezni. A vásárlást, a fa díszítését, sütés-főzést, mindent. Mert ő nem akar mindig segíteni, néha nyűgös és csak ölben akar csücsülni és mesét hallgatni, vagy éppen mondani.

Nem baj, ha a karácsony nem lesz tökéletes, nem lesz jobb, több, mint tavaly, nem telik annyi ajándékra, elég, ha szép, meghitt és békés.

Ha még nem egyértelmű, hogy kinek mit jelent a békés karácsony, itt az ideje tisztázni. Itt az esély, hogy a nektek eddig nem tetsző, kényelmetlen szokásoktól megváljatok, és úgy ünnepeljetek, ahogy az nektek együtt jó.

Karácsony a babával

Van értelme?

Bár már csak kevés idő van hátra, kaptam pár kérdést ezzel kapcsolatban, hogy az utolsó pillanatban még érdemes-e a babának ajándékot és fát venni, díszíteni, hiszen nem érti, nem fog rá emlékezni.

a baba nagyon pici, nem tudja, miről van szó, nem is érdekli a karácsonyfa, szép, csillog, de ennyi. Valószínűleg először meglepődik rajta, sok a fény, sok a hang, esetleg sok a vendég. Mindegy a zene, mindegy az étel, hiszen ő még úgysem kap belőle.

Amit érzékel, bár emlékezni talán egyáltalán nem fog rá, az a hangulat. Hogy jó együtt, hogy apa is otthon van, sok a móka és kacagás. Az első karácsony mindenképpen emlékezetes, ha semmi különös nem történik, akkor is.

És még valami: te és a párod, ti emlékezni fogtok, és fura módon később nektek fog fájni, hogy nem csináltatok neki felhajtást, még akkor is, ha a logika azt mondja, felesleges. Nem az.

Ha már nagyobb a babád, kezdj karácsonyi dalok, rövid versek keresésébe és tanulásába, ha a kicsi még nem is tudja veled mondani, a ritmusát és hanglejtést felismeri, és a lényeges szavakat akár „mondhatja” is veled.

Ha pedig már képes megtanulni, veled énekelni, az nagyon megható, gyönyörű élmény és emlék lesz. Gyűjthetsz meséket is, ezzel is különlegesebbé teheted a karácsonyi időszak elalvásait.

A baba első (és mindegyik) karácsonyát megpróbáljuk különlegessé varázsolni, amibe a stresszmentesség, a jól szervezettség is beletartozik. Ha túl nagy a káosz, a baba könnyen idegessé válhat.
Ne keverd össze a napját, tartsd be az alvási és evési idejét, és figyelj rá, ha veled akar lenni, hogy kissé megnyugodjon, ha túl nagy a nyüzsi. Ha sokan vannak, fárasztja, zavarja, zaklatottá teheti.

Akár kicsi, akár nagy a baba, a legszebbé azzal lesz az ünnep, ha tényleg ünnep. Ha szép emlékek gyűjtögetésébe kezdhet.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!