A karácsony 2020-ban más lesz

A karácsony idén más lesz. Általában a szeretet ünnepét a fokozatos lelassulás és nyugalom helyett egy pörgős, nyüzsgő, feszült időszak előzi meg, tele tökéletességre törekvéssel, eldöntendő kérdésekkel, készüléssel és stresszel. Idén más, de nem feltétlenül nyugodtabb, vagy kevésbé elvárásokkal teli.

Ha úgy alakult, hogy kisbabád van, akkor az ő első karácsonya csuda izgalmas, még akkor is, ha nem ő az első gyerek a családban. A másodikkal éppen annyira lehet örülni, készülni, stresszelni… Az első karácsonykor a baba lehet még egészen pici és közel 1 éves is már, a különbség pedig jelentős az ajándékokban, a babamenüben és a programban is.

Karácsonykor a leggyakoribb kérdések közé tartozik, hogy kinél, mikor, milyen sorrendben. Idén ez némileg egyszerűbb, sokaknál marad az online tér, ahol akár az egész család egyszerre összejöhet. Ez olyan egyszerűen hangzik, de nem minden esetben az. Az idősebb generációnál nem biztos, hogy van hozzá megfelelő eszköz, hogy segítség nélkül tudják kezelni a programokat.

Ezért az első tanács, hogy kell egy időpont, ami mindenkinek megfelel, egy platform, ami mindenkinél rendelkezésére áll és mindenki kezelni is tudja. Hogy ez így együtt is legyen, ahhoz nem árt egy segítőkész rokon vagy ismerős, aki beszerez, telepít, oktat, tesztel. A tesztelés fontos, hogy mire eljön a pillanat, ne legyen már benne idegbaj, csak öröm, hogy még ha távolból is, de mind láthatjuk egymást.

Egy normális év normális karácsonyánál célszerű a gyereknek vágyott ajándékokról listát írni. Ez idén sem egy rossz tanács, a kérdés, hogy mindenki időben felkészült-e arra, hogy nem tudja személyesen átadni, ezért küldenie vagy küldetnie kell. Ha kicsi gyerek van a családban, az online vásárlás vírustól függően is életmentő lehet. Van, aki szeret egy vagy több bevásárlóközpontban válogatni, de egy kicsivel és főleg a kicsinek felér egy rémálommal.


A kézzel készített ajándékok még inkább felértékelődnek, a személyes találkozás híján ezzel mutathatjuk ki legjobban a törődést, a szeretetet, a másik fontosságát, hogy az időnkből és kreativitásunkból adunk neki.

A gyerekeknek legjobb ajándék az együtt töltött idő. Kortól függően tök jó egy fejlesztő, konstrukciós, logikai vagy társasjáték. Egy egészen pici babának nem könnyű olyan ajándékot találni, ami értelmes, de számára érdekes is. Ők inkább érdeklődnek a csörgő-zörgő-színes-szagos holmik iránt, de egyszer felnőnek, és biztosan hálásak lesznek egy olyan ajándékért, amit érdemes eltenni, és nagyobb vagy felnőtt korukban elővenni és emlékezni.

Itt az esély új hagyományt teremteni. Ebbe sok minden beletartozhat vérmérséklettől függően. Lehet új dekoráció, például egy fára akasztható gömb a gyerek tenyérlenyomatával és díszítésével, lehet egy ruhadarab, lehet a menü, egy film, a napokban valami nektek kényelmes és csak rólatok szóló, és lehet maga az online találkozás is.

Eldönthetitek, hogy mostantól minden karácsonyra készítetek valamit közösen. Ez lehet egy képeslap a gyerek fotójával vagy akár rajzával, digitális verzióban a határ csak a kreativitásotok, de már nyomtatni is lehet ilyesmit. De lehet valami apró finomság, gasztroajándék, apró süti szép kis dobozokban, találhattok ki közösen egy karácsonyi mesét, amit minden évben továbbszőtök. Ez utóbbi egy igazán hatékony családi csapatépítő 🙂 A karácsonyi csodák nem csak a kicsikre hatnak, a felnőtteknek is határozottan jót tesznek.

A karácsony 2020-ban más lesz

A dekor jelentheti a lakás más, vagy fokozottabb díszítését. Nem muszáj csak a fát díszíteni, lehet az egész lakást, az ablak és ajtókereteket, korlátokat, lehetnek fények, illatok, hangok. Ragaszthattok vagy fújhattok az ablakokra ilyenkor jellemző motívumokat, tehettek ki csillagot, lehet több adventi koszorútok, sok gyertyátok, szegfűszeggel tűzdelt narancsotok, amit csak szeretnétek. Senki sem szabja meg, hogy miből mennyi lehet, csak a ti egyéni ízlésetek. Elég csak megnézni a sok limonádé amerikai karácsonyi filmet, és láthatjuk, hogy van olyan, hogy semmi nem sok…

Ezekből mehet a babaszobába is, de ha fényfüzért is szeretnétek (szigorúan úgy elhelyezve, hogy csak lássa, de el ne érje), akkor abból melegebb színűt és ne vibrálót válasszatok.

Nézzetek filmet, Kevinen túl is van sok minden. Ha a baba egészen apró, és szoptatod, sokat van cicin, áldás lehet egy sor filmmel, finomságokkal bevackolódni a puha takaró alá.

Ha kisbabátok vagy kisebb gyereketek van, a napirendjét ne rúgjátok fel. Az online találkozás lehetővé teszi, hogy mindenkivel egyszerre, egy napirendbe illő időpontban gyűljetek össze, és mivel menni nem kell sehová, nem jön senki, ha a babának túl sok, egyszerű kimenekíteni a helyzetből. Ahol lehet menni, vagy jöhetnek a rokonok, ott érdemes előre tisztázni, nehogy sértődés legyen, hogy a baba az első. Nem sok értelme van egy helyzetnek, amelyben egy túlpörgött, majd hisztis gyereket kell kezelni, sokkal jobb és egyszerűbb megelőzni.

Bárhogy is alakul, engedj a gyerekmentes és instán inspirálódott elvárásaidból, és ne felejts el fotózni vagy videózni. Egy fotó minden évben hasonló körülmények között később nagy kincs lesz, sok örömet fog okozni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!