Mert bizony ilyen is van. A férjek néha nehezen értik meg, hogy mi a csuda lehet olyan fárasztó, hiszen egész nap mást sem csinálsz, mint játszol a gyerekkel. Pedig előfordul, hogy mozdulni sincs kedved, vagy erőd, és legszívesebben csak ülnél vagy feküdnél egy órát. Mit kezdesz ilyenkor a totyogóddal?

Íme néhány ötlet, a legtöbbel nyerhetsz egy vagy két órát, vagy amennyit a gyermek bír. Soknak közülük ára van, a végén iszonyú sokat kell pakolni vagy takarítani, de a móka miatt is gyakran megéri. Kipróbálod valamelyiket?

1.) Kapcsolj zenét, amire a kicsi táncolni tud, mórikálhatja magát, beöltözhet viccesen és show-t csinálhat neked. Tovább tart a móka, ha előtte zászlókat és hasonlókat is készíthet, papír, hurkapálcika, fakanál, fonal (vagy ami otthon van éppen) felhasználásával. Nincs más dolgod, mint tapsolni… és a pihenő után elpakolni.

2.) Ezt fokozhatod azzal, ha te vagy a konferanszié, aki vicces és érdekes dolgokat mond, felhívja a “közönség” (babák, macik) figyelmét az apró részletekre, és a gyerek ügyességére.

3.) Kempingezzetek a szobában. Nem kell hozzá igazi sátor, nagyon jó egy pléd, néhány szék vagy más bútordarab, párnák. Te fekszel, ő meg olvas, babázik, kávét főz a “kempingfőzőn”.


4.) “Olvasson” neked mesét. Meglepő, hogy miket képesek mesélni a könyvek képei alapján, amiket nap mint nap látnak, amikből te mesélsz és mondókázol. Néha teljesen más történetet látnak bele a képekbe, olyasmit is kiemelnek, aminek az eredeti sztori szempontjából nincs sok jelentősége. Gyakorlásnak sem utolsó.

5.) Lehet ő az orvos és ápoló. Megvizsgál, lázat mér, torkot kukucskál, gyógyszert hoz, orrot szív, és nagyon szigorú. 🙂 A vizsgálat után kaphatsz teát és kekszet is, amiből persze neki is jut. Énekelhet neked altatót, és mondhat mesét is.

6.) Egyszerűen csak ne öltözzetek fel, legyen egy pizsinap, vagy fél nap. Lehet piknikezni az ágyban vagy a szőnyegen tálcáról, ez nagyon izgalmas, csak rettentő morzsás és foltos játék.

7.) Játssz vele mit rajzoltam-játékot. Ezt lehet bővíteni színekkel, formákkal, méretekkel, és az ő rajzait is fel kell tudni ismerni. Az gyakran valóban kihívás. 🙂

8.) A gyerekek szeretnek csomagot bontani, de csomagolni is. Készíthet neked egy csomagot, tehet bele játékot, betekerheti papírba, vagy teheti zacskóba is. Aztán kézbesítheti neked az ágyba, mint egy valódi postás. Neked meg kell lepődnöd és örülnöd is illik.

9.) Játszhattok szépségszalonost is, ha nem vagy kényes a hajadra. Ragacsos lesz és valószínűleg fájni is fog, de egy ideig lefoglalja magát. Kenegethet testápolóval is, ha nem bánod, bár erre a célra jobb a napraforgó olaj, ami nem baj, ha a szájába jut. Csak minden úszni fog, ezért egy nem sajnált lepedő jól jöhet.

10.) Ha az üldögélés is segít, akkor dobhatsz neki labdát, ő lelkesen szaladgál utána, és remélhetőleg kifárasztja magát egy kicsit. Játszhattok tapsra anyához futósat is, és nincs babát is. Ennek lényege, hogy ő elbújik, te kérdezgeted, hogy hol a baba? Mire ő vigyorogva előbújik és hozzád szalad.

11.) Lefekhetsz az ágyra vagy földre is hason, ő pedig egyensúlyoz a hátadon. Élvezi, ha kiemeled, hogy ez milyen nehéz feladat, mert könnyű legurulni. Térdelhet, állhat négykézláb, vagy ügyesebbek simán fel is állhatnak. Masszázsnak is jó, és sokáig képes játszani.

12.) A gyurma hosszú ideig képes lekötni őket. Kicsiknek, akik még képesek megkóstolni, inkább valamilyen egészségre nem ártalmas fajta a jó (pl. só-liszt gyurma), nagyobbaknak a rendes színes gyurma tökéletes játék. Közben lehet ki mit alkotott-játékot játszani, amikor ki kell találni a tárgyakról, hogy mik is azok. Nem könnyű. 🙂

13.) Szintén jó játék a festés, akár festékkel, ha már nagyobb, de lehet festeni ehető festékkel is kézzel. Erre jó egy joghurt is színezékkel például.

14.) Ha a fejed fáj, játsszatok suttogós játékot. Ez több gyereknél nagy kihívás! Aki előbb szólal meg hangosabban, mint a suttogás, az veszít, a másik pedig jutalmat kap.

15.) Ha képes vagy a száddal, nyelveddel hangot adni, mondjuk csettintgetni, ezzel jó időre lefoglalhatod a kisebb gyermeket is, te pihensz, míg ő gurul a nevetéstől. Ha már nagyobb lesz, játszhattok úgy is, hogy ő elismétli a ritmust, amit te mutatsz neki.

16.) Ha túl sok az energiája, csak hagyd, hogy szaladgáljon. Legyen két jelzés, piros és zöld, vagy állj és fuss, akármi, amire indul, és amire megáll. A Csiribiri tornákon jó játék a Hegyi tolvajra (Szia mia haramia) futni körbe, és a zene leállításakor le kell ülni és csöndben maradni. Nagyon élvezik.
17.) Rajzoljon a hátadra, te pedig találd ki, hogy mit alkotott. Ha már ismer néhány betűt, akkor írhat is, neked meg még nehezebb lesz a dolgod. A két “mű” között a hátadat le kell törölni, mint egy táblát, ez masszázsnak is jó.

18.) A legtöbb gyereknek nagyon érdekes a laptop. Odaveheted az ágyba, megnyithatsz neki egy dokumentumot, és írhat levelet a mamának. Nagyon fogja élvezni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!