A gyurmázás lehet akár családi program is, több gyermekkel, apával, anyával kész buli – ha megfelelőek az előkészületek, és mindenki erre szánja az idejét idegeskedés nélkül.

A gyermek életkorától függően válogathatunk a bababarát (ehető), és tényleg játékra való gyurmák között. Ha a készítést választjuk, az egy plusz móka.

A jól sikerült darabokból pedig ajándék is válhat karácsonyra, szülinapra. Még akkor is, ha a kicsi esetleg belekóstolt… 🙂

Gyurmázás sóból, cukorból

Só-liszt gyurma

Többféle módon lehet elkészíteni, a legjobb, ha sorban kipróbálgatod, és annál maradsz, amelyik a legjobban sikerült. Az adag választható, lehet bögre, kanál, dkg, bármi, ami szimpatikus.

Én bögrét használok, ami kb. 3 decis, és ahhoz értem az egyéb hozzávalók mennyiségét. Az itt felsoroltakon kívül is vannak még módok, csak a legtöbb olyasmit tartalmaz (pl. tapétaragasztó), amit nem tanácsos megenni.


A sógyurmával akkor a legkönnyebb dolgozni, ha a legfinomabb só van otthon, így tudja a kicsi is a legkönnyebben formázni. Ha teljesen fehér színű gyurmát szeretnél, használj fehér búzalisztet, drappos lesz a teljes kiőrlésű liszttől, esetleg a rozsliszttől is, hajdina lisztből pedig szürkéset kapsz. Már ezzel is variálhatod a színeket.

Az állaga a gyurmának akkor a legjobb, ha nem mállik szét az ujjunk között, ha egy darabkát lecsippentünk. Ha szétmállik, akkor még egy kis lisztet és sót kell beletenni, mert túl sok lett a víz. A megadott mennyiségeket először teszteld, mielőtt hozzáöntöd a vizet, mert a lisztek különböző mennyiségű vizet vesznek fel.

A tésztát alaposan össze kell gyúrni, és kitalálni, milyen formákat szeretnétek. Nyújthatod sodrófával, és szaggathatjátok bármivel, ami a kezetek ügyébe akad. Pogácsaszaggató, formák, bögrék, kupakok, bébiételes üvegek, krumplinyomó, homokozó készlet, babajáték, és persze a kicsi kezek.

Teheted formába, csak előtte olajozd ki, mert különben nem jön ki normálisan. Készülhetnek „dísztárgyak”, karácsonyfadíszek, figurák, és „csak-úgy” dolgok, bármi. A gyurmázásban az is jó, hogy csak a képzeletünk szab határt.

A szárításra is van több mód, a legegyszerűbb, ha a levegőn lassan szárad. Nem reped, nem lesz hólyagos, csak kicsit törékenyebb. Sütheted sütőben, de irtó sokáig kell (órákon át), és egyáltalán nem gazdaságos.

Ha ez nem szempont, akkor bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, helyezd bele a „tárgyakat”, és 50 – 60 fokon szárítsd készre. Hamarabb is kiszárad persze, csak repedni fog, meg hólyagos lesz, és egyáltalán nem szép.

Készítheted rögtön alufóliára is, és azzal együtt is teheted a sütőbe. Kezdheted nyitott sütőajtóval, és végig alacsony fokozaton. Az égési sérülésekkel vigyázni kell.

  • Egy adag só, egy adag liszt, fél adag víz: ez a legegyszerűbb szerintem.
  • Egy adag só, 3 adag liszt, egy adag langyos víz, egy kis glicerin (ha az adag bögre, akkor kb. egy evőkanálnyi). A glicerintől kicsit könnyebb lesz, síkosabb a gyurma.
    A glicerin gyógyszertárban beszerezhető, de az nem növényi, ezért akik nagyon aggódnak, azoknak más beszerzési forrást kell keresniük (én nem találtam elérhetőt).
    A glicerin biztonságos, direktben alkalmazva (ha közvetlenül kerül a szájába, pl. ecsetelés, fogkrém) száríthatja a bőrét, és ha lenyeli, kissé lazább lehet a széklete. Ha ebbe a gyurmába belekóstol, nem lesz semmi baja.
  • 1 adag só, két adag liszt, 1 adag langyos víz, 2 evőkanál olaj, majonéz, vagy tartár egészen kis mennyiségben. A majonéztől, vagy tartártól az állaga igazi gyurma-állagú lesz, az olaj finomít, síkosít, és a só nem marja ki a bőrt. Lehet étolaj, olívaolaj, napraforgó olaj is.
  • 1 adag só, 2 adag liszt, 2 csésze forró víz, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál timsó. Őszintén szólva, mivel az én lányom még kóstolgat, én ezt a receptet nem próbáltam ki. Akitől kaptam, annak a fia már „nagy”, óvodás :), és nem eszik össze mindenfélét. Az állaga olyan lesz, mint legfinomabb gyurmáé.

Gyurmázás másképp: cukorból készült gyurma

Használandó anyagok: porcukor, zselatin, víz, színezőanyag, díszítőanyagok. Célszerű eszközök: sodrófa, turmixgép, fólia.

1 nagy bögre (kb. 30 dkg) porcukorhoz szükséges 2 teáskanál zselatin, 1 evőkanál víz. A zselatint feloldás és forralás után a turmixgépbe készített cukorhoz öntjük lassan, miközben az lassan csomómentes tésztává keveri. Szükség esetén mehet hozzá még víz, amennyi kell. Bele lehet keverni a színezőanyagot, és kezdhetünk dolgozni vele.

A nyújtásához segítséget ad a fólia, alul-felül cukrozás (lisztezés módjára). Ezután már csak formázni kell, amilyenre szeretnénk. Ez a gyurma hamar szárad a levegőn, ezért az újraformázáshoz kevés vízzel át kell keverni.

Gyurmázás sóból, cukorból

Ötletek díszítéshez

A legalapvetőbb a színezés. Ez a kicsi életkorától függően lehet ehető és nem ehető is, de mivel só-liszt gyurmáról van szó, maradjunk az ehetőnél. Élelmiszerfesték, fűszerek, gyümölcs- és zöldséglevek.

Bele lehet keverni eleve a masszánkba, vagy meg is festhetjük őket száradás után, de akár előtte is. Arra számítani kell, hogy a színek nem pont olyanok lesznek, mint nedvesen. A fényesség érdekében bekenhetjük tojásfehérjével még sülés előtt.




A díszítéshez használhatunk konyhai eszközöket. Villát, kanalat, ujjunkat, reszelőt, ecsetet, bármit, ami nyomot hagy. Tehetünk bele ehető díszeket is, rizsszemeket, babot, kukoricát, magokat, tésztát, valami biztosan van otthon.



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!