5 fontos ajándék, amit nem akarok karácsonyra (sem)!

Töredelmesen bevallom, szeretem a karácsonyt. Divat vagy sem, én élvezem. Persze nem az idegbajos részét, hanem a többit. Mert van jó pillanata bőven. Illatok, fények, ízek, hangok. Aztán jönnek az ajándékok…

Mindenki jót akar. Vagy nem vallja be, hogy nagyon utál, és a gyereknek szánt ajándékkal burkoltan igyekszik ezt a tudomásomra hozni, miközben boldogan vigyorog a hátam mögött. “Na, most te is megkaptad!” – gondolja közben.

De jóhiszemű szeretnék lenni. Tehát minden ajándékozó a gyermekem vágyait tartja szem előtt. Éppen ezért választ olyasmiket, amikről biztosan tudja, hogy én sosem tenném.

Az első fontos szabály: kegyetlenség a gyereknek hasznos holmit ajándékozni. A gyerekkel mindenképpen, belátom. De én, az anya, hogy örülnék a téli cipőknek (legyen benne csizma, hótaposó, gumicsizma, benti szandál, tornacipő is), vagy egy tucat meleg harisnyanadrágnak, a megfelelő színben és mintával, hogy a minőségről más ne is szóljak. De vissza a gyerekre.

A gyerek vágya szent. Zajos, apró, idegesítő, mindent összekenő, pillanat alatt disznóólat varázsoló roppant fontos és azonnal kedvenccé avanzsáló tárgyakból áll. ROPPANT FONTOS! Ez kulcsfontosságú.


1.) Gyöngyök. Amikor megláttam a 3kg!!! gyöngyöt, isten látja lelkem, örültem. Több kislánybarát szín is volt benne, bár gyanús volt, hogy cérnát, fonalat, akármit nem mellékeltek. Ennyi baj legyen, gondoltam, és roppant nagynak éreztem magam, amikor őszintén örültem a lányom örömének.

Kb. az első percig, amikor is közelebbről megnézve az addigra már szanaszét szakadt zacsi tartalmát, megértettem, hogy ezek dekorgyöngyök. DEKOR! Fel kell őket ragasztgatni. Max. 2mm átmérőjű, gyönyörű gyöngyöcskék, szanaszét a lakásban, hetekig és hónapokig.

Mert felragasztani is vicces, csomó helyre lehet: a papír nem tartozik ezek közé. Ellenben a szekrényajtók, falak, bútorok díszítése izgalmas és fontos feladat, ehhez pedig különféle ragasztókat lehet és kell is kipróbálni. De a porszívónak is ennie kell néha…

Ennek egy kicsit papírosabb verziója a formás lyukasztó. Pl. aprócska szív, vagy csillag, bármi, a lényeg, hogy egészen miniatűr legyen. Nagyon kreatív és fejlesztő elfoglaltság. Először lyukaszt, aztán szétszórja a darabkákat, majd felragasztgatja őket. Valahová. Valamivel. Úgy ahogy.

2.) Tempera. Imád festeni, a tempera szuper ötlet (ráadásul szégyen ide vagy oda, eredetileg az enyém). Ahogy a vízfesték is az volt. Meg a tonnányi ecset. Kezdetben. De amikor 12 nem épp kicsi tubus tempera 5, azaz öt óra alatt minden spórolási igyekezet ellenére elfogy, és a tartalma nem mind papírra kerül, akkor a hajam hullani kezd. A gyerek- és ruhamosásról nem is szólok.

Ide tartoznak még a filcek, és a filcnek álcázott csillámos kinyomható izék. Ezek díszítésre valók, ennek megfelelően pár pillanat múlva minden többszínű csillámban fénylik a szobában. Sajnos nagy méretűben is kapható, és végtelen színkészletben. Mind kell.

Persze egy idő után az ember lánya szerez némi rutint, és megteszi a megfelelő óvintézkedéseket, de ettől függetlenül a festék, filc és csillámos izé bármely formája csak gyerekbarát ajándék. Egyébként anyahajgyilkos.

5 fontos ajándék, amit nem akarok karácsonyra (sem)!

3.) Ragasztó. Akármelyik. Most éppen a cellux a sláger, de túl vagyunk már egy csomón, kivéve a technokol. Azt nem vettem. Vettem ellenben Minyonos ragasztórudacskát, kétoldalú ragasztót, tesztelte apa ipari és díszítésre is alkalmas színes ragasztószalagjait, készítettünk csirizt, felfedezte a rágó ez irányú felhasználhatóságát. (Gyerekrágó, és véletlen volt.) Az oviban megmutatták a ragasztópisztoly használatát is.

Egész sokáig bírtam. Ahol bekattantam, amikor az ötévesem gyönyörűen megértette, hogy a falra nem szeretnék gyerekrajzokat szögelni, megvan a saját helyük. Mire bementem, felragasztotta őket. A minyonos elfogyott…

4.) Gyurma. A minőségi. A gagyi jöhet. Az ugyanis pár óra alatt szépen kiszárad, elporlik, simán porszívózható. Bezzeg a pótnagyitól kapott szuperdrága és hiperjóminőségű, 12 darabos, darabonként kb 25 dekás készlet nem eltüntethető. A padlószőnyegből kicsit sem.

Sebaj, vagy óvintézkedés (egy idő után simán kijátssza, bármit is találsz  ki), vagy egyszerűen elfogadod, hogy itt bizony a szoba tárgyainak és a szőnyeg dekorálása folyik. Szép színes foltokban szeretnéd és fogod is látni, bármid is van. Szeretnéd, ez a lényeg. Még ha nem is.

5.) Zenélő bármi. Akármi, ami hangot képes kiadni. Legyen a legártatlanabb gyereklaptop, szintetizátor, beszélő Micimackó, sípoló könyv vagy fürdős halacska, esetleg egy zeneszerszám. Fülszaggató, idegtépő, hajhullató. Ettől persze még érdekesebbé és becsesebbé válnak ezek a kincsek.Sóhaj, jön a karácsony. A gyermek listája egyértelmű. És sajnos ütközik az enyémmel. Viszont minden gyermeket nevelő és szerető személy tudja, hogy a gyermek vágya megelőzi anyáét ebben a helyzetben. Még anya is tudja. 🙂


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!