3 hónapos baba játékai

A baba megszületése előtt azt gondolnánk, hogy csak eszik meg alszik, nem is igényel szinte mást, aztán kiderül, ez nem így van. Az első három hónapban is lehet vele játszani, lehet egy csomó neki való (?) játékot kapni, kellően borsos áron. Mivel szórakoznak a babák?

Az első hónapokban, mielőtt a baba megtanulna felülni, egyedül megfogni tárgyakat, leginkább a látványos, hangos játékokat értékeli. A látása még nem olyan, mint egy nagyobb gyereké vagy felnőtté, nem lát olyan messzire, nem tud úgy fókuszálni, a szemei gyakran olyanok, mint a részeg pókok, mindenfelé szaladgálnak. Szereti az arcképeket nézegetni, bár az első hetekben az arcodat még nem tudja megkülönböztetni. Lenyűgözik a kontrasztos minták, élénk színek, hiszen ezeket a legkönnyebb látni és felismerni.

A 3 hónapos baba már értékeli a hangokat, zenét. A zene az egyik legjobb módja a baba szórakoztatásának és megnyugtatásának is. A zene mehet lejátszóról, saját hangszerről és lehet a saját éneked is. Nem kell attól félni, hogy ha te hamisan énekelsz, egészen biztosan ő is úgy fog. Nem biztos. 🙂 A lassan mozgó, lágy dallamot játszó játékok érdekesebbek, mint a mozdulatlan és néma tárgyak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy állandóan forognia és zenélnie kell valaminek a feje felett, a kiságyban, babakocsiban és mindenhol.

A csörgőkről megoszlanak a vélemények. Elméletileg egészen pici kortól vannak és lehet adni a babáknak. Gyakorlatilag a nagy részük nagy, nehéz, kemény, hosszú hónapokig nem tudnak velük igazán játszani. Nekünk is van olyan csörgőnk, amivel csak másfél évesen kezdett játszani, és szépen meg is őrjített vele. 🙂

A kézbe vehető kisebb játékok is érdekesek lesznek hamarosan, még úgy is, hogy egy ideig nem képes megtartani, sem egyedül megszerezni azt, amelyik éppen kellene. De ez nem fogja őt megakadályozni abban, hogy egyértelműen a tudomásodra hozza, melyiket kéri és melyiket nem.


A babák is szeretik a tükröt, bár nem tudják, hogy saját magukat látják benne, mégis lenyűgözi őket. 3 hónapos kor körül megörül a másik babának és mosolyog is rá. Jó ötlet egy tükröt tenni azokra a helyekre, ahol a baba gyakran megfordul.

A direkt kicsiknek kitalált puha, hangot adó, vízbe vihető könyveket még egész nagy korukban is szeretik újra meg újra megcsodálni. Ezek a “könyvek” egyszerűek, élénk színekkel színezték őket, néhány nagyobb ábra könnyen kitűnik a háttérből. Általában nagy kedvenc a bálnás, delfines, hajós például.

3 hónapos baba játékai

A hangot adó játékot a babák élvezik, a szülők egy idő után sokkal kevésbé. Hónapokig képesek elszórakoztatni magukat azzal, hogy megnyomják, és hallgatják a kiadott dallamot, a “zenét”, közben figyelnek a kezükre, hiszen azzal csalták elő az érdekes hangot, összekötik az esetleges fényhatással, képváltással, épp mit tud a játék.

Egy okos ember azt mondta, zenélő játékot csak az ellenségem gyerekének.  Most már én is tudom, kik nem szeretnek igazán. 🙂


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!