Egyedülálló nem csak egyféleképpen lehet az ember

Nyilván nem. Nem csak az van egyedül, aki mellett fizikailag nincs senki. Egyedülálló anya lehet valaki pereputtyal együtt is.

Az egyedülálló anyákhoz tartozik gyermek, de férj, társ, nevezzük bárhogy, nem él velük. Általában. A gyerek(ek) apja jó esetben törődik a gyerek(ek)kel, beszáll a nevelésbe, szórakoztatásba, anyagiakba, mindenbe, csak épp egy másik lakásban hajtja álomra a fejét. Rossz esetben tojik mindenkinek a fejére, mert megteheti.

Van, aki így egyedülálló, aki egyedül neveli a gyermekeit, az apa bármilyen segítsége nélkül. Totál egyedül. És van, aki másképp van egyedül. Akinek (hivatalosan) van férje, aki a gyerekei apja, de társa, na az nincs. Ott van fizikailag, ott van anyagilag, de nincs ott érzelmileg, szellemileg, idegileg. Elveszi, ami kell neki, de nem segít, nem kérdez, nem érdeklődik, nem csinál, nem mond… közösségileg, családilag nincs.

És ez néha kegyetlen. Amikor az ember munkája nem számít, nem érdemel nem hogy elismerést, köszönömöt, de még egy kis odafigyelést, támogatást sem, az lélekgyilkos. Amikor semmibe veszik az igényeit, a szükségleteit, legyen ez bármilyen jellegű, az képes megölni a lelket.

Amikor minden, de minden az ő vállát nyomja. Reggeltől kezdve ki mikor kel – mit eszik – mit vesz fel – fésülködtél, mostál fogat, kész a táskád – autóba be és ki – főzés, mosás, takarítás meg a többi – dolgozz, te kis igavonó – gyerekért el – edzés, különóra meg még program – bolt, posta, gyógyszertár, bank, telefonok, intézendők – kaja több verzióban – kész a leckéd, ellenőrzés, hibás, ronda, újraírni, dolgozatot aláírni, gyerekfejre puszit nyomni – hol a kotta – fürdés, hajmosás, körömvágás, fogmosás – hol a pizsid – esti mese – hagyjátok már egymást aludni… Csinálni kell, nincs megállás, nincs pihenés, nincs feladás.


Nincs megállás, de nem csak ebben. Olyan könnyű elveszni egyedül ebben a mókuskerékben, miközben beverte, sebes lett, puszi kell rá, ragtapasz, rögzítő kötés, kocsival kórházba azonnal, vagy a másikat megbántották, szomorú, hogy reagáljon, mi a jó neki, mitől épül és nem sérül (jobban), mi az ő megküzdési módja, hogy kell őt dicsérni, hogy kell motiválni… Anya, hogy működik… anya, hogyan készült… anya, miből lett, ki csinálta, honnan jött, hová megy, miért, miért, miért.

Egyedülálló nem csak egyféleképpen lehet az ember

Lehetne rosszabb, tudom én. Lehetne, hogy pénz sincs, vagy iszákos, agresszív, akármi. De nem, semmi ilyen, és mégis. Az ember lánya magányos, társtalan, megölt lelkű, vigasztalan.  A lehetne rosszabbtól nem lesz jobb a valóság. Megtudni, hogy másnak rosszabb, nem könnyít a mindennapokon. Esetleg még rátesz egy kis lelkifurdalást, lám ő is bírja, pedig… és mások is megoldják, mi ebben a nehéz.

Miközben csapda az egész. A gyerekekre a feszültséget nem szabad rátenni, de ügyes az, aki teljesen képes magában úgy megtartani mindent, hogy ne szivárogjon ki, amikor nem szabad, de fel se robbanjon rossz pillanatban, akkor jöjjön ki, amikor minden feltétel adott. Van olyan, hogy minden feltétel adott? Van olyan anya, nem csak egyedülálló, aki sosem szól rosszkor, rosszul, rossz hangsúllyal, rossz hangnemben, túl hangosan, ijesztően vicsorogva?

Az egyedülálló anya, legyen bármilyen módon egyedül, jól boldogul. Kénytelen. Nincs választása. Megoldja. Akkor is, ha nincs ötlete, ha nem tudja, ha nem találja, ha dilemmázik, ha kudarcot vall, ha elcseszi, ha nincs tanács, támogatás, egy ölelés, egy kedves szó, 5 perc csend, egy óra magány. Az egyedülálló anya újratervez.

Persze az egyedülanyaság lehet szuper. Az egyedülálló anyákat lehet irigyelni, és nem feltétlenül kell sajnálni. A millió teendőjük és folyamatos ON üzemmódjuk ellenére sem. Nem kell bujkálni, hazudni, mit és mire költött, miért eszik vagy nem eszik, mit rendelt a gyereknek, ki köszönt, ki hívott és kivel beszélgetett,

és a legfontosabb… a gyerekek minden szeretete az övé.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!