Anya, ez a te napod – anyák napja 2. felvonás

Anyák napja van. Ismét. Nekem ismét, mert a múlt hetit megünnepeltük a mama miatt, a mai pedig az én napom. A lányom szerint legalábbis 🙂

Kedves tőle. Már tegnap egész nap készült, millió apróságot kaptam már eddig, pedig még dél sincs. Rajzok, kicsi levelek, postit a gépemre. És az egész napos (a végét meglátjuk 🙂 ) segítség a lakásban, a tesóval, a konyhában. Határozottan nagylányosan viselkedik.

Én meg bőgök (titokban).

Ez már lassan az alapállapotom lesz. Nagyon érdekes érzés, hogy nem tudom, mi is a bajom valójában. A stressz, ez biztos. A suli még beláthatatlan ideig zűrös nekünk, vagyis marad a suliban és itthon is küzdünk a tananyaggal és az én idegeimmel című családi burleszk.

Van egy csomó olyan intézendő, aminek a gondolatától szeretnék kifutni a világból, de ilyesmi mindig van, volt és lesz is, semmi meglepő sincsen benne. Vajon miért ilyen nehéz most ez?


Ami nagyon megütött most tavasszal, a maszkok látványa. Ez is érdekes, mert nem zavar a látványa az időseken, nem zavar a gyerekeken, akik nagyon élvezik és vihognak megállás nélkül. Rajtam sem a látvány zavar, nem készülök ismerkedni, elbújni ellenben tökéletes. Viselni nem épp főnyeremény, rosszabb a tavalyi anyagoknál, minden együttérzésem azokat illeti ez ügyben, akiknek nincs választásuk, és muszáj maszkban tolniuk egész nap. Nekem nem menne, na.

A maszkok tavaly tényleg ruházati kellékekké avanzsáltak. Én nem hordok, veszek túl sok kiegészítőt, de a csinos, színes maszkok elcsábítottak. Természetesen online, és az is lehet, hogy csak kínomban. A suliba vettem a gyereknek több színben, érdekes mintával, korához illőt, mert tudom, hogy ez téma lesz. Jobb megelőzni. De hogy nekem minek kellett? Most van egy csomó egyenfehér szörnyedelem.

Ami viszont számomra szívet tépő látvány, az a tizenévesek maszkos parádéja. Ami nem vicces egyáltalán. Nagyon csinosak, és öntudatosak, de engem borzaszt a gondolat, hogy itt a tavasz, a jó idő, a gyönyörű természet, a csicsergő madarak, a sugárzó ifjúság – és ők maszk mögé kénytelenek rejteni önmagukat.

Hogy lehet így fiatalnak lenni, boldogan és gondtalanul viselkedni? Sehogy, tudom én. És ez megakasztotta az engem nem tör meg a karantén (értem itt az egész járványhelyzetet) hozzáállás. Nem tör meg, de végtelenül elszomorít.

Anya, ez a te napod - anyák napja 2. felvonás

És ebbe a szomorúságba érkeznek egyre másra az apró anyák napja alkalmából készített ajándékok, kedveskedések, szeretetjelek, fontos vagyok érzés, és ettől bőgnöm kell(ett). Ismét. Ez a tavasz erről szól. Ismét és ismét. Hol a helyzet, hol egy esemény, vagy egy érzés, a lényeg, hogy semmi sem tűnik el, megismétlődik, kicsit másképp, de a hozzá kapcsolódó érzés nem változik lényegesen.

Az idei anyák napjáim (ez így röhejes, de ha egyszer kettőt ünneplünk) úgy szólnak rólam, hogy különféle tükrökön szemlélem magam, az anyaságom, a múltam és a lehetséges jövőm anyaként, emberként. A helyzetek hasonlóak, már megéltem őket vagy a gyerek szemszögéből, vagy az elmúlt években anyaként, és a belőlem kiváltott válaszok is csak akkor módosulnak, ha figyelek.

Ha figyelek önmagamra. Ha előhívom a mélyből, hogy milyen volt nekem, amikor én voltam gyerek, amikor érzem, hogy felnőttként milyen, ha a helyzetben én vagyok a gyerek, amikor látom a gyerekeken, hogy milyen, amikor én vagyok a szülő. Ez a látvány nem mindig az, amit látni szeretnék, az érzés nem az, amit a gyerekeimnek adni vágyom.

Nem mindig az. Mert nagyon igyekszem, hiszen az anyaságom főképp erről szól. Megugrani az árnyékot, és a napfényben landolni. Mondanám, hogy tök jó ez a helyzet erre, mert lenne benne igazság. Nekem személy szerint sok jó van. Több jó, mint rossz.

Viszont a gyerekeimnek nincs több jó. Vagy ha mennyiségre több tételt is tudnának írni a képzeletbeli listájukra, súlyra nem stimmelne, ebben biztos vagyok. A gyerekkor nagyon fontos elemei hiányoznak most. És nem pótolja őket a többet együtt levő és sajnos gyakran egymás agyára menő család, nem pótolja a hihetetlen mennyiségű finomság, az egyre csak halmozódó kreatív “készülmények”.

Viszont anyaként mi lehetne fontosabb, mint hogy a gyerekeknek jó legyen? Anyák napján különösen.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!