Kedves Judit!

Szeptembertől lenne lehetőségem visszamenni dolgozni. A régi munkahelyem vár, egyelőre napi 6 órában, később teljes munkaidőben. A kislányom két éves lesz, és így bölcsibe kellene adnom, oviba még nem veszik fel. Nem vagyok mindenképpen rászorulva a munkára, megélünk a férjem fizetéséből is, de úgy érzem, Flórának és nekem is jót tenne más társaság, más inger, már környezet is.

Az anyósom szerint viszont ezzel megbuktam anyaként, és a férjem is kezd görbén nézni rám. Én meg teljesen összezavarodtam, a környezetemben egyáltalán nem szokás gyerek mellett dolgozni, „a nőnek a konyhában a helye”, és több gyereket is várnak. A bölcsiben egyetértenek velem, hogy jót fog tenni Flórának, a munkahelyemen támogatnak, de szeretném szakember véleményét is kérni az ügyben.

Válaszod előre is köszönöm:

G-né Dóra


Kedves Levélíró!

Sok kismamát érint ez a dilemma, különösen szeptemberben, amikor arról kell dönteniük, beadják-e bölcsibe vagy oviba a kisgyermeküket.
A mérlegelésnél sok szempontot kell figyelembe venni, és nehéz olyan döntést hozni, amely minden szempontból egyaránt megfelelő.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy megfelelően fel van-e készítve a gyermek a váltásra. Érdemes a megelőző időszakban rendszeresen közösségbe hordani a kicsiket, például játszóházba, és néhány órára, esetleg egy-egy délelőttre ott is hagyni őket, hogy szokják a kortársaik társaságát és a különlétet az anyától. Szerencsés, ha van arra is lehetőség, hogy eleinte fél napokat maradjanak a picik a bölcsiben, később pedig fokozatosan érdemes növelni az ott töltött időt.

A kisgyermekek általában két és fél – három éves korukra már kifejezetten igénylik a közösséget, hasznukra válik és segíti a fejlődésüket az óvoda. Szükségük van az együttes normák, szabályok elsajátítására, beszédkészségük, kommunikációjuk ugrásszerűen javul ebben az időszakban. A gyermekek közösségi igénye illetve inger keresése között jelentős egyéni különbségek vannak, de az édesanyák általában megérzik, hogy mikor jön el a váltás szüksége.

Ha visszamegy az édesanya dolgozni, természetesen megváltozik a család életritmusa is, a távolléte bizonyos kompromisszumokkal jár. Érdemes azt is figyelembe venni, mikor adódik a lehetőség arra, hogy a régi munkahely visszavegye kismamát, optimális esetben kezdetben részmunkaidőben.

Amikor a család meghozza a döntést, a legfontosabb, hogy elsősorban a gyermek illetve a kismama igényeit tartsák szem előtt, hisz alapvetően az ő életük fog gyökeresen megváltozni. Természetesen mindemellett törekedni kell arra, hogy az egész család számára optimális megoldás szülessen.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!