Kedves Judit!

Az oviba új kislány érkezett, Kármen a neve. Nagyon helyes, kedves kislány, az anyukája is rendesnek látszik. Az én lányom viszont nem hajlandó játszani vele, beszélni is csak úgy, hogy „az új kislány”.

Az óvónő kiderítette, hogy a baja az, hogy k-val kezdődik a neve, és Zita nem hajlandó a k-val kezdőd szavakat kimondani. Tényleg nagyon kerüli őket, pedig nem a hangképzéssel van a baja, szó közepén nem okoz gondot. Ez a jelenség nagyjából két hónapja tart, előtte nem vettem észre nála.

Pszichológushoz küldtek vele, de szeretnék előtte tanácsot kérni, hogy merre keressem a baj okát. Tényleg el kell vinnem szakemberhez, és ha igen, akkor hová? Pszichológushoz, vagy egy anyuka természetgyógyászt ajánlott, inkább oda?

Válaszodat köszönve:
Gyöngyi


Kedves Gyöngyi!

Ha Önök is azt tapasztalják, hogy a “K” kezdőbetű kimondása nem hangképzési, hanem lelki okok miatt gátolt a gyermeküknél, azt javaslom, hogy minél előbb érdemes szakemberhez fordulniuk. Ha ez a jelenség kizárólag az óvodában jelentkezik, akkor is fontos, hogy kiderítsék a probléma okát, (amit előidézhet feszültség, szorongás, vagy más lelki tényező). A gyökér-ok felkutatásában véleményem szerint legkompetensebben egy pszichológus tud segíteni önöknek.

Elképzelhetőnek tartom, hogy más hasonló “különös”szokásai is lehetnek esetleg a kislányuknak, erről is érdemes megkérdezni az óvónőket és elgondolkodniuk azon, hogy odahaza tapasztalnak -e ilyesmit.

Óvodás korban a gyerekek gyakran vesznek fel különös szokásokat, és ha időben sikerül megfejteni ezeknek az okát, viszonylag rövid idő alatt sikerül el is hagyniuk őket.

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!