A legtöbb kismamában ott motoszkál a vágy, hogy a lehető legjobbat tegye saját és a születendő gyermeke egészségéért. Ha bizonytalan abban, hogyan táplálkozzon, mit és mennyit sportoljon, mennyi ideig járjon dolgozni és mikortól maradjon otthon, számos lehetősége van, hogy információt szerezzen az adott témakörben.

Az alapvető útmutatásokat megkapja a nőgyógyásztól, illetve a védőnőtől, de nem éri be ennyivel. Lelkiismeretes, és körültekintően tájékozódik az interneten, folyóiratokat olvas, tévét néz, beszélget a barátnőivel, szüleivel, munkatársaival vagy a szomszédaival. Természetesen mindenkitől kap tanácsot. Kire hallgasson? Melyik irányzatot kövesse?

Az egymásnak ellentmondó információk teljesen elbizonytalanítják. Elkezdi figyelni a környezetét, kíváncsi, hogy a többiek hogy csinálják. Szégyelli magát, ha a barátnőjére gondol, aki 6 hónapos terhesen még kocogni jár, ő pedig már attól liheg, ha elsétál a buszmegállóig. Bűntudat gyötri, mert tegnap is megevett egy fél tábla csokit, ráadásul pont azután, hogy végigolvasott egy újságcikket a helyes táplálkozásról. Szeretne megfelelni az elvárásoknak, csinos, vidám és felelősségteljes kismama lenni, akkor büszkén nézhetne a tükörbe és talán még fotózásra is elmenne…

Összeszorított fogakkal teszi a dolgát. Reggel megmossa a haját, diszkréten kisminkeli magát, beletuszkolja a lábát a magassarkúba és elmegy dolgozni, pont úgy (csak 5-10 kilóval súlyosabban), mint azelőtt. A metrón nem fogadja el az ülőhelyet, kibírja ezt a két megállót állva is. A munkahelyén mindenki dicséri, hogy “milyen jól bírja a terhességet”.

Begyűjti a pozitív megerősítéseket, és két héttel tovább jár dolgozni, mint tervezte. A kollégái viccelődnek vele, hogy az irodából fog menni szülni. És mi van, ha tényleg így lesz? Valóban ezt akarja? Esténként, mire hazaér, néha teljesen összezuhan. Hétvégén meghívásuk van egy kerti-bulira, kár lenne kihagyni…


Lassan letelik a 9 hónap. Megcsinálta!!! A baba a hasában már kész gyerek. Néha elbizonytalanodik, kár hogy nem jutott több ideje magukkal foglalkozni. Nem, most nem a ruhákra és a vitaminokra gondol.

Csak egyszerűen arra, hogy ülnek kettesben a babával a karosszékben, és együtt vannak. Hogy rágondol, és maradéktalanul boldog. Hogy nem akar megfelelni senkinek, mert pontosan érzi, hogy mi lenne jó neki és a gyereknek. Hogy miután elolvasta a szakirodalmat, nem izgul és stresszel mindenen. Hogy nem azon a plusz- minusz 3 kilón múlt a szépsége, és mennyit aggodalmaskodott emiatt is.

Olyan egyszerű lehetett volna az egész, és ő mennyire túlbonyolította! Sebaj, a második terhességet már jobban fogja csinálni. Különben is, nincs idő az álmodozásra, neki kell látni olvasgatni a szoptatásról szóló kézikönyveket!

Kálmán Judit, pszichológus, coachKálmán Judit, pszichológus, coach

Web: www.pszichologustanacsado.hu
e-mail: info@pszichologustanacsado.hu
Tel.: 06-70-243-5307

Gyermekpszichológiával illetve kismama-relaxációval és tanácsadással foglalkozom. A pozitív pszichológia szemléletmódját képviselem. Tapasztalatom szerint a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtése javítja a fizikai és lelki egészséget és a rugalmas alkalmazkodás képességét.

Következő cikk témája: a kismama relaxáció! Ne maradj le 🙂



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!